Lietuvos jaunuoliai lytinį gyvenimą pradeda būdami vidutiniškai 16-17 metų (panašiai kaip ir kitur ES), tačiau beveik kas penktas jų nenaudoja jokių apsaugos (kontracepcijos) priemonių. Tai reiškia, kad tikimybė jiems neplanuotai pastoti ar užsikrėsti lytiškai plintančia infekcija yra nepaprastai didelė.

Jau dabar Lietuva pirmauja Europoje pagal nepilnamečių gimdyvių skaičių (18,9 gimdyvių tūkstančiui vaisingo amžiaus moterų), kuris du-tris kartus viršyja Vakarų Europos valstybių rodiklius. 2013 m. net pusė (53%) naujai užsikrėtusiųjų ŽIV buvo jauni, 20-29 m., asmenys. O 2009 m. sifilio protrūkis užfiksuotas tarp vidurinės mokyklos mokinių!

Ar egzistuoja galintis sumažinti užsikrėtusiųjų lytiškai plintančiomis infekcijomis bei nepilnamečių gimdymų skaičių? Atsakymas ne toks jau sudėtingas – būtinas lytinis švietimas. Kaip mokomės pažinti gamtą ar fizikos dėsnius, taip turime išmokti pažinti ir save bei savo kūną.

Specialistai pabrėžia, kad esant tinkamam lytiniam švietimui, jaunuoliai įgyja pasitikėjimo savimi, teigiamo požiūro į lyčių lygybę, tolerancijos bei atsakomybės už save ir kitus, pagerina tarpusavio santykius.

Daugelyje Vakarų Europos valstybių lytinis švietimas privalomas dešimtmečius. Lytinio švietimo pamokas Prancūzijoje, Vokietijoje, Švedijoje veda tam specialiai parengti pedagogai, kurie pirmiausiai patys įsisavina lytinio švietimo kursą ir susipažįsta su tinkamiausiais lytinio švietimo metodais. Be to, į lytinio švietimo procesą įtraukiami ir tėvai. Taip pat, jaunimas gali skambinti specialiais telefono numeriais ir anonimiškai pasikonsultuoti su ekspertais. Nyderlanduose veikia kelias valandas trunkanti radijo programa, per kurią atsakoma į telefonu arba Internetu gaunamus jaunuolių klausimus.

Tuo tarpu Lietuvoje lytinio švietimo nėra. Patvirtinta ugdymo programa mokykloms jaunuoliams nesuteikia reikalingos informacijos, propaguoja abstinenciją, o tai nėra efektyvu. Net jei kai kuriose mokyklose ir vyksta mokslu grįstas lytinis švietimas, jis nėra sistemingas. Maža to, nors vyrauja nuomonė, kad lytinis švietimas yra daugiau tėvų nei mokytojų pareiga, tėvai, patys niekada neklausę lytinio švietimo pamokų, neturi informacijos ir nedrįsta kalbėtis apie lytiškumą su savo vaikais.

Šiltai savo postuose įmigę tautos išrinktieji veidmainiškai deklaruoja tarnaujantys visuomenei, ypač jaunimui. Tačiau tiek jaunimas, tiek ir dauguma tėvų bei šiuolaikiškų pažiūrų pedagogų jau 25 metus laukia nesulaukia sveikatos ir švietimo strategų dėmesio bei tebegyvena tamsos apgaubtuose lytinio švietimo viduramžiuose. Jei Lietuvos politikams, kurių pareiga ginti valstybės žmonių teises ir vadovautis Respublikos Konstitucija bei tarpvyriausybinių organizacijų (PSO, JT, ES) rekomendacijomis, iš tikrųjų rūpi tautos gerovė ir jaunų žmonių gyvybės, jie privalo liautis ignoravę visuomenės poreikius.

Jaunimo atstovai parengė kreipimąsi į Švietimo ir mokslo ministrą D. Pavalkį prašydami sukurti pažangią ir mokslu grįsta lytinio ugdymo programą. Jaunimo balsą galimą palaikyti pasirašant peticiją.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!