1. „Paguldykite“ vienas kitą miegoti

Johannos vyras yra „pelėda“, o ji visada eina miegoti anksti. Todėl kiekvieną vakarą, kai ji išsivalo dantis, Alexas ateina į jų miegamąjį, atsigula šalia žmonos į lovą ir jiedu pasišneka. Paprastai jie prisimena praėjusios dienos įvykius, pasakoja įdomias istorijas, dalijasi gandais, vienas kitam šnabžda visokius švelnius žodžius.

Arba kalbasi apie vaikus, aptaria svarbius gyvenimiškus sprendimus, savo rūpesčius ir baimes. „Šiuose bendruose pagulėjimuose vakarais yra kažkas labai švelnaus, gilaus – taip gerokai jaukiau nei pamoti vienas kitam ranka ar išeinant iš svetainės pasakyti „labanaktis“, – sako Johanna.

2. Praleiskite pro ausis bambesius

„Šeimoje mes matome vienas kitą įvairiomis minutėmis – kai esame laimingi ir švytime, taip pat būdami apsimiegoję, sergantys, patiriantys stresą, – sako Johanna. – Kai špinatas įlindo tarp dantų, kai esame depresijoje, akys paburko nuo verkimo arba galva plyšta nuo nuovargio po bemiegės nakties su naujagimiu, o jėgų jau visiškai nebėra. Todėl, žinoma, būna laikotarpių, kai mes bambame ir apsižodžiuojame“.

Jeigu jūsų mylimasis ar mylimoji dabar išgyvena tokį laikotarpį ir dėl bet kokio menkniekio ima pykti, tiesiog praleiskite tai pro ausis. Neaštrinkite situacijos. Nepriimkite visko, kas pasakyta, giliai į širdį. Bandykite suprasti priežastis ir išsaugoti ramybę. Kita vertus, jeigu susierzinimą sukėlėte jūs, atsiprašykite ir negailėkite bučinių. Padarykite tai praėjus penkioms minutėms po kivirčų.

3. Būkite vienas kitam mandagūs

Kuo dažniau sakykite „prašau“ ir „ačiū“. Sakykite komplimentus („tu nuostabiai kvepi“, „vakarėlyje tu taip šauniai pasirodei“, „aš tavimi didžiuojuosi“). Kai jūsų antroji pusė įeina į kambarį, šypsokitės. Juokitės iš vienas kito pokštų, net jeigu jie banalūs.

Susitelkite į geriausias savo mylimojo ar mylimosios savybes. Apskritai, stenkitės būti partneriu, su kuriuo malonu eiti per gyvenimą. Nors tai skamba kaip nuvalkiota tiesa, tačiau mes labai lengvai ją pamirštame kai patiriame stresą ar kažkas atitraukia mūsų dėmesį. Nustebsite, kaip šilčiau ir mieliau vienas su kitu elgsitės, nuolat prisimindami šią tiesą.

4. Kartu išbandykite kažką naujo

„Patys nuostabiausi atradimai mūsų šeimoje nutinka tada, kai mes išbandome kažką naujo. Karts nuo karto mes sugriauname seną tvarką ir užeiname į naują restoranėlį kaimynystėje ar sustojame pažiūrėti meno parodos, plaukiame baidarėmis“, – savo patirtimi dalijasi Joanna. Norint santykiams suteikti naujumo ir sužinoti apie savo partnerį kažką naujo, gali netgi pakakti kurį vakarą sužaisti stalo žaidimą.

5. Nepamirškite pabūti vienumoje

„Kai mes pradėjome gyventi kartu, visą savo laisvalaikį leidome kartu. Iki tos dienos, kai jis man pasakė, kad norėtų dieną praleisti vienas“, – prisimena Joanna. Būdama ekstraverte ji visada manė, kad kuo daugiau laiko jiedu leidžia kartu, tuo linksmiau, todėl tada ji nusprendė, kad vyrą greičiausiai kažkaip supykdė.

Tą vakarą Alexas žmonai paaiškino, kad jo būdas kitoks, kad jam reikia laiko pabūti su savimi, tarsi iš naujo pasikrauti. Dabar jie abu su malonumu retkarčiais leidžia laiką atskirai ir šią savo nepriklausomybę labai brangina. Jie kartais net atostogaudami tai daro! Tai Joannai tapo puikia sėkmingos santuokos pamoka.

6. Ginčo įkarštyje pasakykite „Aš tave myliu“

Bėgant metams Joanna išmoko kelis svarbius dalykus apie santuoką ir iki šiol dar mokosi. Pirma, vaikų auklėjimo klausimais abu jie laikosi vieningos nuomonės. Galima piktintis vienas kito įpročiais – tai meilės nesilpnina.

„Tačiau mano vyras (vyresnis ir protingesnis už mane) suteikė išties vertingą pamoką. Jeigu mes ginčijamės, jis tiesiog vidury konflikto sako „Aš tave myliu“. Tai tiesiog neįtikėtina“, – džiaugiasi Joanna. – Štai ką jis man pasakė šiandien ryte: „Ilgos ir sėkmingos santuokos pagrindas ne tame, kad niekada nieko blogo nenutinka, o tame, kad jeigu nutinka kažkas blogo, jūs žinote, kaip tai kartu įveikti. Labai svarbu ginčo metu nekurstyti situacijos, o mokėti ją sušvelninti. Pavyzdžiui, ginčo vidury pasakyti „Aš tave myliu. Man tu pats svarbiausias žmogus pasaulyje“.

Tai reikia pasakyti net ir tuomet, kai panašūs žodžiai dėl įtūžio labai sunkiai sakosi. Jie padės jums abiem nepamesti bendro vaizdo, apskritai jūsų gyvenimo. Meilės žodžiai akimirksniu situacijos nepagerins, tačiau padės sumažinti apsukas, sušvelnins situaciją. Ir paskui, praėjus pusvalandžiui, kai po konflikto atsikvošėsite, jūsų nekankins bereikalingi klausimai. Jūs tiesiog žinosite, kad viskas, kaip ir seniau, yra gerai.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)