Tegu kiekviena minutė su vaikais būna reikšminga

Dainuokite su vaikais grįždami namo iš darželio automobilyje. Pradėkite kalbėtis apie tai, ką vaikas nuveikė per dieną. Jei apie tai praneša auklėtojos, jau žinote, nuo ko pradėti kalbą. Dabar galite aptarti vieną ar kitą dalyką ir taip užmegzti pokalbį.

Namie gamindami valgyti leiskite mažiesiems padėti – paduoti, supilti, tiesiog stebėti, pasakokite apie kiekvieną maisto produktą. Taip valgio gaminimas taps ne tik mokymusi, bet ir prasmingu laiku kartu. Kol vakarienė šyla orkaitėje, kelias minutes paskaitykite kartu knygą ar nupieškite piešinį.

Vakarienė

Vakarienės metu pasistenkite, kad jūsų netrikdytų radijas, televizorius ar kas kita. Tuomet galėsite kalbėtis vieni su kitais arba net žaisti (žaisti šnipus galima nepakylant nuo stalo). Nors kai kurie tėvai mano, kad žaidimams prie stalo ne vieta, kiti norės pasinaudoti šiuo vakarienės laiku kaip galima kokybiškiau. Galbūt vieną kartą per savaitę galėsite pavakarieniauti vaiko mėgstamoje užeigoje.

Maudymasis – dar vienas smagus laikas kartu, nes mažiesiems vonia – žaidimų vieta. Atgabenkite į vonią žaislų ar lėlių, kad galėtumėte žaisti kartu.

Sugalvokite ypatingą ritualą prieš einant miegoti

Ką nors tokio paprasto, kaip mėgstamos knygos skaitymas, istorijų kūrimas, pamėgtos laidos žiūrėjimas ar pasidalijimas skanėstu – kas nors, kas leis pajusti, jog tikrai leidžiate laiką kartu ir skiriate jį vienas kitam.

Nepervarkite, tačiau paprastus namų ruošos darbus pasistenkite palikti laikui, kai vaikai jau nuėję miegoti. Jei neįmanoma, pamėginkite ir vaiką įtraukti į namų ruošą. Leiskite jiems sulankstyti skalbinius, pašluoti grindis ar sudėti indus į indaplovę. Jei darysite tai kartu, atrodys ne darbas, o žaidimas.

Nepamirškite šiek tiek laiko skirti ir sau, kai jūsų vaikai nueis miegoti. Paskaitykite knygą, pasportuokite, išsimaudykite vonioje ar tiesiog pasėdėkite prieš televizorių. Taip galėsite vėl visas jėgas skirti darbui kitą dieną.

Galiausiai atminkite: einate į darbą, nes norite užtikrinti vaikams ir šeimai gerą gyvenimą, patenkinti jų poreikius, ir ne tik būtiniausius, bet ir ypatingus – tokius, apie kuriuos jie negalėtų nė svajoti, jei jūs nedirbtumėte.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją