Mėgstamiausios – trumpalaikės dietos

Lieknėjimo ir sveikatingumo centro vadovė Lina Smaidrytė taip pat mato daugybę moterų, kurios išbandė įvairiausias madingas dietas, tačiau pasiekdavo tik trumpalaikį rezultatą. Trumpalaikės dietos, kurios gana populiarios, paprastai sukelia jo-jo efektą. Mat organizmas, kurį laiką negavęs maisto, supranta, kad pasitaiko badmečių, todėl pradeda ruoštis stengdamasis daugiau sukaupti, o atėjus badmečiui mažiau atiduoti. Todėl svarbiausia išmokti sąmoningai maitintis: užtenka pakeisti po vieną ydingą mitybos įprotį per savaitę ir po pusmečio galima matyti akivaizdų rezultatą.

„Geriausias lieknėjimo būdas – sveika mityba ir tinkamas fizinis krūvis. Ir tai jau visam laikui. Jei žmogus bando laikytis kokios nors dietos ir kelis mėnesius ar pusę metų pagyvena pusbadžiu, o po to grįžta prie ankstesnės mitybos, svoris grįžta. Mityba svorio kontrolei turi daugiau įtakos nei sportas, tačiau esu mačiusi moterų, kurios anksčiau laikėsi dietos, numetė apie 5 kg, tačiau jų kūnas atrodė taip, kad pažįstamiems atrodydavo pavargusios ir sergančios. Kai svoris joms krito sportuojant ir sveikai maitinantis, ne tik sumažėjo kūno apimtys, bet jis įgavo formą, pasidarė stangresnis, o bendra išvaizda sveika.

Dažniausios mitybos klaidos: žmonės nevalgo pusryčių, per pietus užkanda, o daugiausiai prisivalgo vakare. Dažnai būna ir emocinio valgymo problemų, kai darbe dėl patiriamo streso mums norisi ką nors kramsnoti. Dažniausiai valgome, kas po ranka pasitaiko – šokoladą, riešutus, sausainius. Ir net nepajaučiame, kaip per dieną suvalgome kilogramą sausainių ar riešutų. Kitos moterys atsipalaiduoja namuose – įsijungia televizorių ir pasiima ką nors skanaus, o prie televizoriaus sunku kontroliuoti, kiek maisto suvartojama. Lieknėjimo ir sveikatingumo centro statistika rodo, kad apie 90 proc. lankytojų yra būdingas didesnis ar mažesnis emocinio valgymo laipnis. Beje, mes vartojame per mažai vandens ir dažnai iš tiesų norime gerti, o ne valgyti, todėl patariu pirma išgerti stiklinę vandens ir valgyti tik tuomet, jeigu alkis nepraeis“, - patarė specialistė.

Pusryčiams ji siūlo rinktis angliavandenius – grūdų košę arba vaisius. Desertą, jeigu negalime be jo apsieiti, geriau suvalgyti taip pat ryte, vėliausiai iki 12 val., o ne vakare. Vakare nereikėtų valgyti ir vaisių. Vakarienei geriausiai tinka daržovės. Pietūs turėtų būti kuo įvairesni – pagal galimybes kasdien reikėtų rinktis vis skirtingą meniu. Pavyzdžiui pirmą dieną jautiena, antrą dieną žuvis, trečia diena kalakutiena, ketvirta diena varškės patiekalas.

Pasak L. Smaidrytės, greičiausiai svoris krenta per pirmąsias savaites, ypač jei žmogus prieš tai nesportavo. Specialistai sutaria, kad, norint sumažinti jo-jo efekto tikimybę, sveikiausia per mėnesį numesti po 2 kg, tačiau kartais numetama daugiau dėl to, kad pradėjus sportuoti ir sveikai maitintis iš organizmo pasišalina pertekliniai skysčiai, kurie užsilaiko dėl per didelio lietuvių taip mėgsmamos druskos vartojimo, taip pat svoris pamažėja susitvarkius tuštinimuisi. Didžiausias pašnekovės matytas rekordas – minus 8 kg per dvi savaites.

Madingi riboti angliavandenius – valgyti tik mėsą

Pasak sveikos mitybos specialistės, studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovės Vaidos Kurpienės, pastaruoju metu labai populiarios baltyminės dietos, kurių metu valgoma daug mėsos, paliekamos daržovės, bet iš raciono išimami praktiškai visai grūdai ir vaisiai arba valgoma jų labai mažai, taigi iki minimumo sumažinamas angliavandenių kiekis.

„Viena vertus, tai gerai, nes tuomet žmogus suvartoja mažiau paprastųjų angliavandenių, kita vertus, angliavandenių mums reikia – tai mūsų kuras. Jeigu jų vartojame per mažai, atsiranda įvairių sveikatos bėdų – galima netgi negrįžtamai susigadinti sveikatą, juolab kad šios dietos paprastai yra ilgalaikės. Taip pat esu pastebėjusi dar vieną tendenciją: labai populiarėja įvairios vadinamosios detoksikacinės dietos. Dažniausiai tai trumpos, 3-10 dienų, dietos, praktiškai nesiskiriančios nuo paprastų dietų, bet naujai pavadintos. Vienintelis teigiamas jų ypatumas – dažniausiai įeina daug augalinių produktų, dažniausiai žalių, o žalių daržovių mes iš tiesų valgome per mažai. Tačiau dažnai šios dietos siūlo per mažą kalorijų kiekį, nekalbant jau apie tai, kad meniu yra ribotas. Žmogui svaigsta galva, jis mano, kad jo organizmas valosi, o iš tiesų jam krenta gliukozės kiekis kraujyje ir neužtenka energijos gyvybinėms funkcijos užtikrinti“, - svarstė pašnekovė.

Pasak V. Kurpienės, viena iškrovos diena per savaitę, per kurią valgomas tik vienas produktas, visų specialistų teigimu, yra geras pasirinkimas. Taigi vieną dieną valgyti vien grikius arba vien vaisius yra sveika, nes tuomet iš tiesų pailsi virškinimo traktas, bet tikrai negalima to daryti savaitę.

„Iš esmės bet kokios dietos metu ribojamos tam tikros maistinės medžiagos ir kalorijos. Pats kalorijų ribojimas nėra blogis, tačiau mažinti jas reikia su saiku, kad nepritrūktume energijos gyvybinėms funkcijoms. Be to, lėtėja medžiagų apykaita, nes organizmui reikia išgyventi su tiek kalorijų, kiek jam duodame, mažėja raumenyno masė, o ją atstatyti vėliau galima tik intensyviu sportu. Mitas, kad raumenims auginti užtenka valgyti daug baltymų. Taip pat padidėja alkio jausmas, nes organizmas skuba prisikaupti atsargų kitam badmečiui. Po tokių dietų svoris paprastai sugrįžta, o žmogus kaltina save, kad yra nevalingas. Blogiausia, kad tie, kurie laikosi dietų, tai daro nuolat, išbandydami vis naują ir vis tikėdamiesi, kad ši jau tikrai padės, užuot tą laiką skyrę sveikesnių produktų įvedimui į savo racioną, režimo pertvarkai, išsimiegojimui. Tuomet nereikėtų savęs kankinti ir dietomis“, - teigė pašnekovė.

Vieno produkto dietos

Teigiama, kad grikiai iš organizmo pašalina šlakus, mažina cholesterino kiekį. Be to, juose gausu maistingų medžiagų ir vitaminų, būtent todėl grikių dieta laikoma iš mažiausią stresą organizmui keliančių dietų. Dietos metu visą savaitę valgoma vien grikių košę. Grikiai ne verdami, o užpilami verdančiu vandeniu ir paliekami brinkti. Nepatariama vartoti druskos ir prieskonių.

Per vieną valgymą galima suvalgyti 5 šaukštus grikių. Per dieną valgyti galima, kiek nori, tačiau paskutinis valgymas – likus 4 valandoms iki miego. Taip pat per dieną reikia gerti daug vandens – ne mažiau kaip 2 litrus. Ši dieta esą per savaitę padeda atsikratyti nuo 7 iki 12 kg.

Ne tokia populiari – ryžių dieta, bet taip pat sklando gandai, kad ji padeda numesti svorio. Dar vienas mono dietos variantas – vaisių dieta. Dažniausiai siūloma valgyti apelsinus, kivius, obuolius. Pasak šios dietos šalininkų, vaisiai suteikia pakankami kalorijų, bet neturi riebalų. Teigiama, kad valgant vien vaisius per 7-10 dienų galima atsikratyti 4-5 kg.

Apie tokių dietų rezultatus įvairiuose forumuose pasakoja pačios moterys. „Kai draugė laikydavosi ryžių ir jogurto dietos, per savaitę numesdavo apie 4-5 kg, bet vėliau svoris grįždavo. Kita laikėsi daržovių dietos – kai norėdavo valgyti, kramsnodavo agurkus, pomidorus, per pietus valgydavo mėsos, vakare – varškės ar jogurto. Per 10 dienų nukrito 5 kg ir nebesugrįžo. Aš pati išbandžiusi įvairias dietas – grikių, bananų, kopūstų sriubos dietos. Efektyviausia buvo grikių – per savaitę numečiau apie 4 kg, svoris sugrįžo nežymiai“, - dalinosi mergina.

Lina Smaidrytė. A. Lapėnaitės nuotr.
Vyno dieta – džiaugsmas alkoholio mėgėjams

Viena iš egzotiškesnių – vyno dieta. Jos laikytis patariama ne daugiau trijų parų, nes gerti vien alkoholį ilgiau gali tapti net labai pavojinga jūsų sveikatai. Kaip bebūtų keista, nors alkoholis lieknėjantiems žmonėms kaip tik nerekomenduojamas, moterys tikina, kad jos pavyksta numesti svorio. Šios dietos metu per parą leidžiama išgerti butelį sauso raudono vyno, geriausia gurkšnoti daug kartų per dieną po 50 gramų, tuomet esą nesijaučia alkio jausmas. Taip pat galima tris obuolius arba pusę kepalo rupių miltų duonos. Kai kuriuose variantuose vietoj duonos įtraukiama po vieną kiaušinį, pomidorą, agurko ir porciją varškės per dieną. Kadangi alkoholis veikia kaip diuretikas, iš organizmo pasišalina daug skysčių. Tačiau dietologai įspėja: be to, kad kasdien išgerti butelį vyno yra žalinga sveikatai, kaip ir bet kokia monodieta, ji nepatenkina organizmo mitybinių poreikių. Pagaliau tik sveikas skrandis gali tris dienas misdamas praktiškai tik vynu.

„Vyno dieta taip prieštarauja bet kokioms sveikos mitybos taisyklėms, kad net baisu, o pasitaiko, kad moterys jos laikosi. Besižavinčioms ja galiu papasakoti vieną viduramžių istoriją: vienas karalius priaugo daug svorio ir nusprendė laikytis dietos – gerti tik alkoholį. Ir gėrė jis tik stiprius gėrimus kelis mėnesius iš eilės, sulieknėjo, bet neilgai trukus ir numirė“, - šmaikštavo L. Smaidrytė.

Prašome Jūsų – pasidalinkite savo patirtimi! Esate amžinas ar amžina dietų auka, išbandėte visus būdus sulieknėti, o gal tai ir yra Jums sėkmingai pavykę? Galite pasidalinti, kuri dieta sėkmingai veikia, o kuri varo į neviltį? O gal esate iš tų, kurie yra amžinai nepatenkinti dėl 3-5 kg ir žino, kaip bent trumpam turėti tobulą figūrą? Prašome Jūsų – pasidalinkite ir padėkite tiems, kuriems artėjantis paplūdimio sezonas tiesiog kelia siaubą! Papasakokite savo sėkmės istoriją ar pasiguoskite!

Rašykite žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt:


Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)