Tai keista, nes prieš porą metų pakeistose "Eurovizijos" taisyklėse numatyta, kad pusfinalyje gali dalyvauti net ir prasčiausiai ankstesniame konkurse pasirodę atlikėjai, o apie naujus taisyklių pakeitimus informacijos nebuvo.

"Laura Čepukaitė į finalą nepateko. Ji ir jos grupė užėmė 25 - paskutinę - vietą, surinkusi 17 taškų. Lietuva prarado teisę kitąmet dalyvauti šiame konkurse", - skelbė LRT savo svetainėje.

Ši informacija nustebino ir LTV muzikos laidų prodiuserį Joną Vilimą, ir "Eurovizijos" trransliacijas žiūrovams komentavusį muzikologą Darių Užkuraitį.

"Nežinau, kas tai paskelbė, aš pirmą kartą girdžiu. Negaliu to nei patvirtinti, nei paneigti. Tokios informacijos, kad lietuviai kitąmet negalės dalyvauti, iš EBU (Europos transliuotojų sąjungos, organizuojančios konkursą. - Aut. past.) aš dar negavau", - ką tik grįžęs iš Kijevo "Vakarų ekspresui" sakė J. Vilimas.

Tačiau jis pripažino, kad neseniai pakeistos "Eurovizijos" taisyklės nebedrausdavo mažai balsų surinkusiems atlikėjams dalyvauti kituose konkursuose.

D. Užkuraitis teigė esąs beveik tikras, kad LRT tinklapyje įsivėlė klaida. "Negali būti, kad negalėsime dalyvauti kitąmet, - tvirtino D. Užkuraitis. - Tam ir atskirti pusfinalis ir finalas. Į finalą iškart patenka daugiausiai balsų surinkusios šalys, o pusfinalis atviras visiems kitiems."

Paskelbtais duomenimis, kad Lietuvos atstovė L. Čepukaitė konkurso pusfinalyje užėmė paskutinę vietą, atlikėjos prodiuseris iki šiol negali patikėti.

"Kelintą vietą? Nesąmonė... Negali būti", - paprašytas pakomentuoti, kaip L. Čepukaitė ir grupė "The Lovers" priėmė žinią apie pelnytą 25 vietą, sutrikęs kalbėjo Justas Garliauskas.

D. Užkuraitis pasakojo, kad Lauros užimtą vietą sužinojo iš karto po finalo, pasibaigusio sekmadienio naktį. "Man buvo šokas, - prisipažino D. Užkuraitis. - Kaip ten bebūtų, mes tikrai buvome verti aukštesnės vietos."

Pusfinalyje Laurai ir jos atliekamai dainai "Little By Little" daugiausia taškų - 8 - skyrė latviai, 5 pridėjo Airijos, 4 - Jungtinės Karalystės žiūrovai. Daugiausiai taškų - 235 - pusfinalyje pelnė Rumunijos atstovai. Konkurso debiutantai Moldovos atlikėjai surinko 207, Danijos atstovai - 185 taškus. Paskutinieji - dešimti į "Eurovizijos" finalo traukinį įšokę latviai pelnė 85 taškus.

Pasitvirtino prognozės, kad šiemet "Eurovizija" bus sėkminga Graikijai - finale surinkusi 230 taškų, Helena Paparizu ir jos daina "My Number One" tapo konkurso nugalėtoja, tad jau aišku, kad 51-asis "Eurovizijos" konkursas kitąmet vyks Atėnuose.

Antroje vietoje liko Maltos atstovė Čiara, atlikusi dainą "Angel" (192 taškai), trečioje - Rumunijos atstovė Luminita Anghel su daina "Let Me Try" (158 taškai), ketvirtoje - Izraelio dainininkė Širi Maimon (154 taškai). Ilgą laiką konkurse pirmavęs latvių duetas "Walters & Kazha" liko penktoje vietoje (153 taškai).

Teigiama, kad "Eurovizijos" finalą stebėjo daugiau nei 150 mln. žmonių. Už konkurso dalyvius telefonu balsavo žiūrovai 39 šalyse.