Pridėjus moterų krepšinio ekipai „Aistės-LSU-Paradis“ (29 tūkst. eurų) ir „Žalgiriečiams veteranams“ (1 tūkst. eurų) skirtą paramą, krepšiniui nukeliaus 83 proc. savivaldybės lėšų.

Palepinta ir futbolo komanda „Spyris“, gausianti 100 tūkst. eurų. Kiti – miesto futbolo klubai išsidalins gerokai kuklesnes sumas: „Stumbras“ – 9 tūkst., „Žara“ – 8 tūkst., „F.B.K Kaunas“ – 2 tūkst., „Celsis“ ir „Virpstas“ – po 1 tūkst. eurų.

Rankinio klubams parama paskirstyta taip: „ACME-Žalgiriui“ – 35 tūkst., „Granitas“ – 29 tūkst., „Lūšis“ – 4 tūkst. eurų.

Tinklinio klubai „Heksa“, „Svaja“, „Marito“ ir „Sixta+“ kartu pasidalins 10 tūkst. eurų, 7 tūkst. atiteko regbio klubui „Ažuolas“, 1 tūkst. – ledo ritulio komandai „Bizonai“, dar 4 tūkst. – LSU futbolo ir rankinio ekipoms.

Atvirą laišką antradienį išplatinusio A. Skarbaliaus nuomone, lėšos paskirstytos nelogiškai.

„Nereikėtų pirštais rodyti į miesto Kūno kultūros ir sporto skyrių, tarsi pastarasis taip pateikė projektą Tarybai tvirtinti, ir juo labiau į tik prieš kelias dienas skyriaus vedėjo pareigas pradėjusį eiti Mindaugą Šivicką.

Posėdžio svarstymo metu ne vienas Kauno miesto tarybos narys teigė, kad lėšos jau kelinti metai skirstomos neskaidriai, neaiškiais kriterijais, nedalyvaujant sporto ekspertams. Taigi, kas tas paslaptingasis institutas, skirstantis lėšas? Kodėl slepiami skirstymo principai nuo lėšas gauti pretenduojančių klubų ar komandų? Ar čia vadovaujamasi Stalino principu dalinti Europą?

Viešai akcentuoju (tą patį sakiau gerbiamiesiems tarybos nariams ir posėdžio metu, kai buvo suteikta galimybė kalbėti) tokio ydingo lėšų skyrimo pasekmes:

Nesudarius minimalių galimybių studentijai (palankiausias amžiaus tarpsnis siekti sportinio tobulumo) atstovauti Kauno miesto komandoms, miesto tarybos nariai skatins juos emigruoti į užsienį ir taip miestas praras intelektinį potencialą, mokesčių mokėtojus bei žlugdys miesto pažangą. Šiuo metu net keturi Lietuvoje išugdyti rankininkai (dvi merginos ir du jaunuoliai), tapę Austrijos piliečiais, atstovauja Austrijos šalies rinktinėms.

Miestas ir šalis praras ypatingai reikšmingas investicijas, skirtas sporto mokymo įstaigų veiklai (bazių išlaikymas, išvykos į varžybas, atlygiai treneriams) jaunimui besimokant mokyklose. Šios investicijos ne tik nueis perniek, bet jomis puikiai pasinaudos užsienio klubai: veltui įsigiję sportininkus, juos vėliau sėkmingai perparduos dar kitiems užsienio klubams. Taigi, rusiškas biznis, kai pusvelčiui parduodama žaliava ir brangiai perkamas iš tos žaliavos pagamintas produktas. Negi gerbiamieji tarybos nariai, kurie balsavo už tokį projektą, vadovaujasi agresyviosios Rusijos veiklos principais? Ar balsavusieji nepajėgūs suvokti, kad jie žlugdo jaunimo edukacinį vyksmą

Nesudarant Lietuvos sportinių žaidimų komandoms tapti profesionaliomis komandomis, nesudaromos galimybės lygiaverčiai varžytis su užsienio šalių klubais ir tinkamai atstovauti šalies rinktinėms. Štai kodėl kitų sportinių žaidimų Kauno komandos prarado turėtus sportinius rezultatus. Norėčiau priminti, kad Kauno „Granitas“ 1987 metais laimėjo Europos rankinio taurę, o moterų „Žalgirio“ komanda net du kartus – 1967 ir 1968 metais – laimėjo Europos čempionų rankinio taurę.

Viena ranka duodama, o kita atimama, nes siekiant gauti lėšų privalu treniruotis ir žaisti Dariaus ir Girėno sporto centre, kur vienos Europos rankinio taurės rungtynės kainuoja 579 eurus, Lietuvos čempionato rungtynės – 260 eurų, treniruotė – 130 eurų. Vakarų šalyse municipalinė valdžia klubams suteikia sporto bazes nemokamai. Dariaus ir Girėno sporto centrui Kauno miesto taryba skyrė 130 329 eurus, bet klubai vis dėlto už treniruotes ir rungtynes privalės mokėti.

Skiriant lėšas komandoms, kuriose žaidžia užsienio šalių sportininkai, padedama būsimų šalių rinktinėms parengti būsimus varžovus. Tokius klubus remti turėtų privatus verslas, tik jau ne mokesčių mokėtojų lėšas skirti kitų šalių sportininkams treniruoti!

Neapeliuojant į kitas komandas, kurioms nusišypsojo sėkmė ir kažkieno palankumas ar nemalonė skirstant lėšas, vis dėlto esminiais dviem kriterijais turėtų būti meistriškumas ir atstovavimas tarptautinėje erdvėje. Žinoma, reikėtų atsižvelgti ir į kitus kriterijus – pavyzdžiui, žiūrovų lankomumas. Tačiau turėtų būti aiškus kiekvieno kriterijaus svertinis indeksas.

„Šaukštai po pietų“ – tarsi taip atrodytų mano atviras laiškas. Vis dėlto aš taip nemanau. Būtina išdrįsti ir viešinti apie mokesčių mokėtojų biudžeto lėšų skirstymą, kai sprendimai priimami neaiškiai, neskaidriai, nesivadovaujant kriterijais. Juk gyvenimas nesibaigia. Kauno sportinių žaidimų komandos tebeatstovauja Kauno miestui – bent jau Kauno moterų rankinio komanda „ACME-Žalgiris“, kuri Kaunui po 23 metų sugrąžino Lietuvos taurę ir jau ketverius metus ją vis laimi, o Lietuvos čempionatų auksą sugrąžino po 31 metų ir vis laimi, dalyvauja Europos taurės ir Baltijos lygos varžybose“, – laiške rašo A. Skarbalius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)