Yra daugybė priežasčių, dėl kurių papildomi kilogramai gali atsirasti ar, priešingai, dingti: medžiagų apykaitos sutrikimai, stresas, netaisyklinga mityba, fizinio aktyvumo pokyčiai ir daugelis kitų.

O poroje esantys žmonės turi dar viena priežastimi daugiau – psichologai mano, kad dėl to kaltas „santuokinis pagaulumas“, kai sutuoktiniai nesąmoningai perima vienas kito gerus ir blogus įpročius. Ir jeigu pora papildomų kilogramų – ne bėda, tai iš sutuoktinio perimta mitybos sistema (dažnai neatitinkanti sveiko gyvenimo būdo) gali tapti tikra problema.

Šeimos psichoterapeutė Jenn Berman, VH1 kanale vedanti televizijos šou „Porų terapija“, tvirtina: „Poros turi padėti vienas kitam, kad taptų geresni, o ne mėgautis tuo, kas yra“, – teigia ji, turėdama omenyje, kad jie neturi perimti vienas kito blogų įpročių, o priešingai, turėtų kartu ugdytis naujus naudingus įpročius. Tai nebūtinai turi būti naujas pomėgis, pakanka bendro įpročio, nereikalaujančio daug laiko. Pavyzdžiui, bendras bėgimas rytais ar bendras skanaus naminio maisto ruošimas vakarais.

Kieno pusėje persvara?

Nors tai atrodo nesąžininga, tačiau faktas, kad santykiai tampa problemiški, jeigu vienas iš partnerių pradeda tukti, o kitas – ne. Ir ypač tai akivaizdu, kai storėti pradeda moteris. Žurnale „Social Psychological and Personality Science“ pristatomo tyrimo autoriai nustatė, kad sutuoktiniai poroje jaučiasi laimingesni tada, kai žmonos kūno masės indeksas yra mažesnis nei vyro (net jeigu žmona nėra labai liekna).

„Lieknesnė už vyrą moteris priverčia vyrą patikėti, kad jis neapsirinko rinkdamasis partnerę“, – teigia vienas iš tyrimo autorių, filosofijos daktaras ir socialinės psichologijos profesorius Kalifornijos universitete Benjaminas Karney.

Tad ką daryti moteriai, kurios svoris, tiesiogine žodžio prasme, poroje yra didesnis? Nusiminti neverta, nes drabužių dydis ir svoris – nėra svarbiausi gerų santykių rodikliai. Seksas ir bendravimas paprastai yra svarbesni partnerių tarpusavio santykiuose. Be to, kur kas svarbiau tai, kaip žmogus vertina savo antsvorį – būtent tai gali turėti įtakos partnerių pasitenkinimui vienas kitu.

Didelis vaidmuo priimant savo svorį ir ugdant savivertę tenka ir komplimentams. „Kiekvieną kartą, kai vyras pasako žmonai komplimentą, ji turėtų jam padėkoti ir kartoti sau jo žodžius, net jeigu ji nėra tikra, kad tie žodžiai atitinka realybę“, – siūlo filosofijos daktarė Jessica O'Reilly, parašiusi knygą „The New Sex Bible“. Pageidautina tokį teigiamą nusiteikimą išsaugoti ir intymaus artumo metu.

Vyrai taip pat storėja

Vyrams svorio augimas taip pat nėra labai malonus įvykis. Kartais savo išore jie rūpinasi ne mažiau nei dailiosios lyties atstovės. Gerokai sustambėjęs vyras gali sulaukti kaltinimų apsileidimu, nepakankamu judėjimu ar nevyriškumu. Kita vertus, nuolatiniuose santykiuose esantis vyras, kuris staiga numeta daug svorio, gali būti įtariamas neištikimybe ar mėginimu susirasti patrauklesnę partnerę.

Daugeliui moterų atrodo, kad noras gerai atrodyti vyrams atsiranda tuomet, kai jie nori sudominti kitą moterį. Iš tikrųjų, yra daugybė kitų priežasčių, visiškai neturinčių nieko bendro su neištikimybe, dėl kurių vyras gali mesti svorį. Moters užduotis tokiu atveju – pabandyti suprasti jo motyvus ir bet kokiu atveju palaikyti jį.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)