LRT Radijo klausytoja Onutė iš Balbieriškio  domisi, ar ne per mažai Lietuvoje yra Lietuvos banko skyrių. „Norėčiau sužinoti, kokias funkcijas atlieka Lietuvos bankas? Kodėl jo skyriai yra tik Vilniuje ir Kaune, o visa Lietuva yra atiduota komercinių bankų žinion?“ – teiraujasi Onutė.

Pasak „Lietuvos banko“ Komunikacijos departamento direktoriaus Giedriaus Simonavičiaus, pagrindinė paslauga, kuri dabar rūpi vartotojams, yra litų keitimas į eurus.

„Kadangi turime tiek mažai skyrių, valdant šį procesą, stengiamės išplėsti ratą tų, kurie galėtų keisti ir gyventojų patogumui aprėpti kuo didesnę šalies teritoriją“, – tikina G. Simonavičius.

Pasak jo, tam imtasi visų reikiamų priemonių: numatyta, kad litus į eurus du mėnesius keičia Lietuvos paštas, tai darė beveik 350 jo skyrių. Lietuvos banko Komunikacijos departamento direktoriaus žodžiais, komerciniai bankai taip pat yra labai svarbūs partneriai keitimo procese: eurus į litus nemokamai keičia daugiau nei 350 skyrių visoje Lietuvoje iki liepos 1 d.

„Stengiamės kiek įmanoma, kad tas ratas, kur galima nemokamai išsikeisti, būtų kuo platesnis. Juoba kad net ir po liepos 1 d., litus į eurus nemokamai keis 89 bankų skyriai“, – tvirtina pašnekovas. Jo teigimu,  Lietuvos bankų skyrių skaičius buvo pasirinktas įvertinant, kiek optimaliai, taupant valstybės lėšas, tų skyrių reikia.

G. Simonavičius nurodo, kad Vilniuje yra du Lietuvos banko skyriai: Žirmūnuose ir pačiame miesto centre. Kaune yra vienas skyrius miesto centre. „Tų skyrių ypatumas, palyginti su komercinių, tas, kad Lietuvos banke litai į eurus bus keičiami neribotą laiką. Maža to, jeigu rastumėte ir apdegusių, supuvusių, ar kitaip apgadintų banknotų, Lietuvos banko skyriai pakeis ir tuos sugadintus banknotus“, – žada Lietuvos banko atstovas. Todėl, jo manymu, jeigu randama nemenka suma, tikrai verta atvykti iki Lietuvos banko skyriaus.