Visa laiką jai ant kulnų lipo Seimo narė Irina Rozova (Lietuvos lenkų rinkimų akcija, politinė partija Rusų aljansas), gavusi 10,16 proc. Visi stebėjosi, kad dabartiniame politiniame kontekste su Rusija, I. Rozova gavo tokį didelį rinkėjų palaikymą.

Ketvirtoji vieta kovoje dėl mero posto atiteko Klaipėdos žmonių sąrašo lyderiui Rimantui Cibauskui, kuris susišlavė 8,79 proc. rinkėjų balsų, o penkta vieta džiaugėsi į Vilniaus mero postą pretendavusio Naglio Puteikio žmona Nina Puteikienė su visuomeniniu rinkimų komitetu „Puteikis plius“. Už ją balsavo 8,48 proc. Klaipėdos gyventojų.

„Nuo pradžių, kai tik prasidėjo rinkimų kampanija, sakiau, kad reikia rengtis maratonui, o ne sprintui, tad buvau nusiteikęs antrajam turui. Ir, manau, kad jis daug svarbesnis nei pirmasis, nes labai daug lems rinkėjų aktyvumas, būsimos koalicijos partnerių palaikymas“, – rinkimų dieną teigė V. Grubliauskas. 

Jo konkurentė - A. Bilotaitė tikina, kad jei laimės Klaipėdos mero rinkimus, atsisakys Seimo narės mandato ir dirbs uostamiesčiui. Tačiau jei ji iškovos tik miesto tarybos narės mandatą, jo atsisakys, užleis vietą kitiems partijos nariams, o pati liks Seime.

Anot jos, sėkmingiau pasirodyti rinkimuose jai ir Tėvynės sąjungai - Lietuvos krikščionims demokratams sutrukdė buvusio konservatoriaus Naglio Puteikio judėjimas, tačiau tiek jo visuomeninį komiteto palaikusių, tiek kitų į antrą turą nepatenkančių kandidatų elektoratą konservatorė tikisi patraukti antrame ture.

Vienintelė galimybė A. Bilotaitei laimėti

Klaipėdos universiteto dėstytojas Saulius Šiliauskas sutinka su A. Bilotaite dėl N. Puteikio įtakos konservatorių rezultatams, tačiau politikės galimybes laimėti antrajame ture jis įvertino kritiškai.

„Gali ir norėti, ir ryžto turėti Tėvynės sąjunga, bet labai sunkiai tikėtinos permainos, jau labai sėkmingai turėtų susiklostyti visos žvaigždės ir jėgų santykis, kad būtų toks ryškus po pirmo turo lyderis aplenktas“, - BNS sakė politologas S.Šiliauskas.

Iki šios dienos daugelis Klaipėdoje kandidatavusių partijų lyderių jau išsakė, ką palaikys antrajame rinkimų ture, ir didžioji dalis palaiko dabartinį merą. Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos "Valdemaro Tomaševskio blokas" lyderė Irina Rozova akcentavo, kad su partiečiais pasitarta ir nuspręsta, kad jie palaikys dabar dirbantį merą. Su "Tvarka ir teisingumu"  į Klaipėdos mero postą kandidatavęs Artūras Razbadauskas taip pat laikosi tokios nuomonės. Tiesa, socdemų uostamiestyje vedlė Lilija Petraitienė tikino, kad nuspręsta nepalaikyti nė vienos pusės ir leisti kiekvienam pačiam pasirinkti būsimą merą. Panašios pozicijos laikosi ir Darbo Partijos bei visuomeninio rinkimų komiteto "Puteikis plius" atstovai. 

Politologas S.Šiliauskas paaiškino, kad pragmatiškiausia yra remti potencialų nugalėtoją. Jis atskleidė, kad yra vienintelė galimybė A. Bilotaitei laimėti - jei potencialaus laimėtojo rėmėjai galvodami, kad ir be jų jis bus išrinktas, neateis į rinkimus.

O ką mano DELFI skaitytojai?


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (319)