„ECB yra pasirengęs atnaujinti skolinimą Graikijos ekonomikai, su sąlyga, jeigu bus laikomasi visų sutartų sąlygų“, – per spaudos konferenciją Nikosijoje kalbėjo M. Draghis.

Graikijos bankai yra priklausomi nuo ECB finansavimo, tačiau euro zonos centrinis bankas teigė daugiau nebepriimantis Graikijos vyriausybinių obligacijų kaip užstatą paskoloms. Anksčiau tokia praktika buvo naudojama pagal specialų taikomą įsipareigojimų atidėjimo mechanizmą, bet tik tol, kol Graikija laikėsi paramos programoje numatytų sąlygų.

Bet naujoji Graikijos vyriausybė, vadovaujama premjero Alexio Tsipro, tikino ištesėsianti savo ikirinkiminius pažadus per nauja persvarstyti finansinės paramos suteikimo sąlygas.

Ir ECB panaikino įsipareigojimų atidėjimo mechanizmą tol, kol bus pasiektas naujas susitarimas.

„Šiuo momentu ECB negali pirkti Graikijos obligacijų“, – sakė M. Draghis. – Jeigu bus suderintos tam tikros sąlygos, susijusios su ekonomine politika, tuomet valdančioji taryba neatmeta galimybės, kad po kiek laiko obligacijos vėl gali būti naudojamas kaip užstatas“, – sakė M. Draghis.

Dabar Graikijos bankai, negalėdami naudoti įsipareigojimų atidėjimo mechanizmo, gali pasikliauti vien skubios paramos likvidumui didinti (ELA) programa, o tokia praktika daug brangesnė nei įprastos centrinio banko refinansavimo operacijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)