Trečiadienio prekybos sesija akcijų biržose kitapus Atlanto baigėsi neigiamais indeksų pokyčiais (S&P 500 -0,44 proc., DOW JONES -0,58 proc., NASDAQ -0,26 proc.). Vakar paskelbta Federalinio rezervų banko (FED) ataskaita apie ūkio būklę (angl. Beige Book) patvirtino sausį-vasarį ekonomikos sąlygas šalyje toliau gerėjus, nors ir buvo jaučiamas prastų oro sąlygų metų pradžioje neigiamas poveikis. Ekonomikos atsparumą patvirtino ir vasarį ūgtelėjęs ISM paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis (56,9 punkto). Rytoj, kaip įprasta pirmąjį mėnesio penktadienį, bus skelbiama JAV darbo rinkos informacija, akylai sekama investuotojų ir daranti esminę įtaką FED sprendimams dėl pinigų politikos normalizavimo. Prognozuojama, kad vasarį sukurta 235 tūkst. naujų darbo vietų,  o nedarbo lygis smuktelėjo iki 5,6 procento.

Kinijos vyriausybė paskelbė tikslinį šalies BVP augimo tempą šiais metais mažinanti iki 7 proc. (nuo praėjusiais metais planuoto lygio „apie 7,5 proc.“). Patvirtinta, kad bus toliau vykdoma iniciatyvi fiskalinė ir apdairi pinigų politika, o dėmesys telkiamas Kinijos patiriamų iššūkių sprendimams (inovacijų ir privataus verslo vaidmens ekonomikoje skatinimas, žemės ūkio sektoriaus stiprinimas ir kt.). Investuotojai, panašu, sunerimo dėl kiekybinio, o ne pradžiugo dėl kokybinių vyriausybės tikslų (09:00 Lietuvos laiku Kinijos SHANGHAI COMPOSITE -1,60 proc., Honkongo HANG SENG -1,27 proc.).

Baltijos šalių biržose akcijų kainos kito nedaug (OMXV +0,12 proc., OMXT 0,00 proc.). Vilniuje aktyviausiai prekiauta TEO LT (+0,96 proc.) akcijomis. Artėjant dividendų dalyboms investuotojų dėmesys natūraliai krypsta į stabiliai dividendus mokančių bendrovių akcijas. Tikėtina, kad TEO LT šiemet gali išmokėti apie 0,06 euro dividendų už akciją. Kita vertus, mėgstantys didesnę riziką investuotojai iš akiračio nepaleidžia „Šiaulių banko“ (+0,68 proc.) akcijų. Jau šį penktadienį bus paskelbtas banko pranešimas apie visuotinį akcininkų susirinkimo sušaukimą ir jo dienotvarkę, kurioje gali būti pasiūlyta išmokėti dividendus arba esamiems akcininkams priskirti naujų akcijų. Susirinkimo metu smulkieji akcininkai galbūt išgirs naudingos informacijos apie banko perimto nekilnojamojo turto pardavimo proceso eigą ir galimą įtaką būsimiems veiklos rezultatams.

Paskelbus apie planuojamą LESTO (+1,00 proc.) ir „Lietuvos dujų“ (+4,41 proc.) sujungimą abiejų bendrovių akcijų kainos šoko į viršų. Investuotojai netruko suskaičiuoti, kad sujungimas didesnę naudą turėtų atnešti „Lietuvos dujų“ akcininkams, todėl šios bendrovės akcijas pirko gerokai aktyviau. Vertinant abi bendroves pagal kapitalizacijos dydį arba nuosavą kapitalą, LESTO vertė yra didesnė atitinkamai 3 kartus ir 2,6 karto. Šią savaitę, tikėtina, sulauksime „Klaipėdos naftos“ (-2,68 proc.) vasario mėnesio krovos ir pajamų duomenų. Sausio mėnesio rezultatas iš tiesų nudžiugino investuotojus. Pastarosiomis dienomis nuo aukščiausio šių metų taško (0,419 euro) akcijų kaina koregavosi 4,5 procento.