„Artimiausiu metu išlaidos maistui, būstui turėtų sumažėti, o išlaidos transportui – augti“, - prognozuoja „Euromonitor International“ analitikė Marija Milaševič per „Verslo žinių“ konferenciją „Prekybos forumas 2015“.

Ji apžvelgė kaip keisis ir kiti vartojimo įpročiai, pavyzdžiui, išlaidos tabakui turėtų išlikti tokios pat, Lietuvoje kartu ir dėl didėjančio akcizo, bet rūkančių žmonių mažės.

„Tai, kas ateityje bus tikrai svarbu, tai – išsilavinimas, - pastebėjo analitikė. - Prognozuojama, kad išlaidos iki 2020 m. išsilavinimui turėtų išaugti apie 30 proc.“

M. Milaševič dėstė, kad tam įtakos turės vis daugiau atsirandančių privačių švietimo įstaigų, pavyzdžiui, darželių, mokyklų.

Vartotojas Lietuvoje išlieka racionalus, ieškantis geriausio kainos ir kokybės santykio.

M. Milaševič atkreipė dėmesį, kad vartotojai dažnu atveju nėra lojalūs, bet renkasi tą prekę, kuriai siūloma nuolaidą. Kartais reikiamos prekės neperkamos, nes laukiama, kol joms bus pasiūlytos nuolaidos.

„Vartotojas nori jaustis laimėjęs kiekviename prekybos sandoryje, tad dovana, nuolaida visada skatins vartotoją“, - kalbėjo ji.

Marija Milaševič
Be to, ekspertė pastebėjo, kad vartotojai nebesijaučia esantys tam tikros pirkėjų grupės dalimi, tad jei prekybininkams pavyksta pritaikyti individualų požiūrį į pirkėją, jie tai įvertina.

Prognozuojama, kad nuosekliai augs ir gyventojų pajamos: vienas asmens pajamos iki 2020 m. turėtų išaugti iki 12 tūkst. eurų (per metus), o iki 2015 metų pabaigos – iki 8,4 tūkst. eurų.

Pernai IV ketv. vidutinis darbo užmokestis, Statistikos departamento duomenimis, „į rankas“ siekia 554 eurų, tad per metus vidutiniškai uždirbami 6 648 eurai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (242)