Pirmomis prekybos pradžios minutėmis euro kursas rublio atžvilgiu šoktelėjo iki 69, 548 rublių. Tai 64,7 kapeikomis daugiau nei penktadienio prekybos pabaigos kaina, skelbia RBK, informuoja newsru.com.

Rusijos investicinių fondų rinkoje pirmadienį fiksuojamas nuosaikus augimas. 10.15 val. Maskvos laiku MMVB indeksas ūgtelėjo iki 1767,04 punkto, o tai 0,46 proc. aukščiau nei penktadienio duomenys. RTS valiutų indeksas į viršų šoktelėjo 0,1 proc. ir pasiekė 896,7 punkto ribą.

Ekspertai rublio smukimą pasaulio valiutų atžvilgiu aiškina mėnesio pradžia, tikėtinu paklausos gryniesiems mažėjimu ir toliau smunkančiomis naftos kainomis. Be to, kaip teigia „Promsviazbank“ analitikė Jevgenija Doktiuchova, rinkos reaguos ir į B. Nemcovo nužudymą, bet reakcija bus „santūri“.

Kalbant apie tarptautinius investuotojus, „Kommersant“ sako ekspertai, labai svarbi ne pirmoji emocinga ir griežta reakcija į B. Nemcovo nužudymą, bet tai, kaip į nusikaltimą sureaguos Rusijos valdžia ir šalies visuomenė.

Kol kas ši reakcija „adekvati“, tačiau ateityje įmanomi ir kiti variantai, pabrėžia „Kommersant“. Jeigu bus laikomasi tolimesnės izoliacijos kurso, užsienio rinkos ir toliau liks užvertos. Be to, gali būti, kad susidorojimas su opozicijos veikėju nepadrąsins investuotojų skirti pinigų aktyvams Rusijoje.

„Vertinant Maskvos santykius su tarptautiniu bendruomene, niekas nepasikeitė. Nereikia savęs apgaudinėti. Sunku būtų įvardinti valstybę, kurioje nebūtų įvykdytas nė vienas politinis nužudymas. Dėl pasikėsinimo į popiežių Joną Paulių II niekas nepradėjo blogiau vertinti Italijos ar Turkijos, nepasikeitė požiūris į Jungtines Valstijas ir po Kennedy nužudymo. Nepasikeitė Izraelio vertinimas po Y. Rabino nužudymo“, – paaiškino grupės „Tretij Rim“ vadovų tarybos pirmininko pavaduotojas Andrejus Movčanas.

„Savo pozicijos Rusijos aktyvų klausimu keisti neketinu“, – „Bloomberg“ patikino „Landesbank Berlin“ atstovas Lutzas Roehmeyeris. Investuotojai „jau susitaikė su faktu, kad Rusijos demokratija neatitinka Vakarų standartų, ir saugumo ar teismų sistemos situacija Rusijoje toli gražu ne tobula“, – paaiškino ekspertas.

Bendrovės „Prosperity Capital Management“ įkūrėjas Mattiasas Westmanas „Bloomberg“ sakė: „Greičiausiai pastarieji įvykiai neturės tiesioginės įtakos Rusijos rinkoms, tačiau taps dar vienu neigiamo fono elementu. Pas mus tiek daug neigiamų dalykų, tad labai abejotina, kad kas nors drastiškai pasikeis. Neteks skųstis pablogėjusiu investiciniu klimatu: Rusijoje investicinio klimato jau seniai nebėra“, – tvirtina M. Westmanas.

„Investiciniai fondai daugiau reaguoja ne į naujienas, o į reitingus“, – pripažįsta Maskvos tarptautinės valiutų asociacijos vadovas Aleksejus Mamontovas. Anot jo, šiuo metu vyksta tarptautinė kova dėl investicijų, ir užsieniečiai mieliau žvalgosi į kitas, stabilesnes šalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (327)