Savivaldos rinkimai Klaipėdoje buvo nepalankūs net 17 šios kadencijos miesto politikų. Kai kuriems jų dar yra vilčių patekti į miesto tarybą, nes sąraše aukščiau esantys politikai gali atsisakyti iškovoto mandato.

Rinkimuose geriausiai sekėsi Liberalų sąjūdžiui. Jis iškovojo 11 mandatų. Į antrąjį tiesioginių mero rinkimų turą pateko šios partijos keltas kandidatas, dabartinis miesto meras Vytautas Grubliauskas. Jei jis po dviejų savaičių bus išrinktas uostamiesčio vadovu, miesto taryboje liberalai turėtų 12 vietų iš 31.

Rinkėjai savo balsais kelią į miesto tarybą nutiesė V. Grubliauskui, Simonui Gentvilui, Artūrui Šulcui, Alinai Velykienei, Algirdui Grubliui, Juditai Simonavičiūtei, Vidmantui Plečkaičiui, Sauliui Budinui, Vygantui Vareikiui, Audriui Vaišvilai, Arvydui Cesiuliui. 

Iš Liberalų sąjūdžio frakcijos darbo miesto taryboje nebetęs Juozas Grublys, Ramunė Staševičiūtė, Benediktas Petrauskas, o Lina Skrupskelienė dar gali gauti mandatą, jei miesto meru bus išrinktas V. Grubliauskas ir sąrašas „pasistums“ į viršų.

Beje, rinkimuose stulbinantį šuolį padarė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė. Ji Liberalų sąjūdžio sąraše prieš rinkimus buvo tik 15-oje pozicijoje, tačiau rinkėjai ją kilstelėjo į 6-ą vietą.

Liberalų sąjūdžio frakcijoje šios kadencijos miesto taryboje buvo 13 narių. „Rinkimuose iškovoti mandatai yra optimalus, bet ne maksimalus rezultatas“, - įvertino V. Grubliauskas. Jau dabar aišku, kad liberalams teks ieškoti koalicijos partnerių.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija rinkimuose iškovojo keturis miesto tarybos mandatus. Per dvejus paskutinius savivaldos rinkimus pasiekimas buvo geresnis – po 5 mandatus.

Tokį rezultatą konservatoriai pasiektų ir šiemet, jei jų kandidatė į Klaipėdos mero postą Agnė Bilotaitė antrajame ture įveiktų V. Grubliauską.

Rinkėjų sprendimu, iš konservatorių partijos į miesto tarybą išrinkta A. Bilotaitė, Laisvūnas Kavaliauskas, Rimantas Didžiokas, Arūnas Barbšys.

A. Bilotaitė rinkimų naktį viešai pareiškė, kad jei netaps mere, miesto tarybos narės mandato atsisakys ir liks Seime. Taip ji užleistų vietą Tomui Meškiniui.

Su miesto taryba, rinkėjų sprendimu, turės atsisveikinti šią kadenciją miesto valdžioje buvę konservatoriai Nerijus Čapas, Vytautas Lupeika, Jonas Milierius, Zita Šličytė.

4 mandatus naujos kaddencijos miesto taryboje iškovojo ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija „Valdemaro Tomaševskio“ blokas.

Pirmumo balsai lėmė, jog į miesto tarybą išrinkta Irina Rozova, Tamara Lochankina, Vladimir Vlasov ir Aleksandr Michailov.

Tačiau tikėtina, jog I. Rozova miesto tarybos narės mandato atsisakys ir liks dirbti Seime, tuomet vietą miesto taryboje ji užleistų Sergej Bondar.

Iš Rusų aljanso į miesto tarybą nebuvo perrrinkti Julija Pliutienė ir Maksim Rusakov.

Pirmą kartą savivaldos rinkimuose dalyvavo visuomeninniai komitetai. Klaipėdoje jų buvo du. Geriau sekėsi visuomeniniam komitetui „Puteikis plius“, kuriam rinkėjai patikėjo tris vietas mkiesto taryboje.

Į ją pateko Nina Puteikienė, Ligita Girskienė ir Alfonsas Vildžiūnas.

Tradiciškai tris mandatus Klaipėdos miesto taryboje iškovojo Lietuvos socialdemokratų partija, nors jos ambicijos buvo gerokai didesnės.
Rinkėjai į miesto tarybą delegavo Liliją Petraitienę, Joną Sąlygą ir Valdemarą Anužį.

Visuomeninis komitetas „Klaipėda“ iškovojo du mandatus ir juos, rinkėjų sprendimu, pasidalijo Rimantas Taraškevičius bei Vytautas Čepas. Komiteto sąraše pirmuoju numeriu įrašytas Rimantas Cibauskas, kuris buvo ir kandidatas į Klaipėdos merus, rinkėjų sprendimu, iš pirmos vietos nukrito į trečiąją ir į miesto tarybą nepateko. Joje jis dirbo dvi pastarąsias kadencijas.

Naujos kadencijos miesto gtaryboje bus mažiau partijos „Tvarka ir tesiingumas“ atstovų. Dabar ji turėjo tris vietas, o per rinkimus iškovojo tik du mandatus. Rinkėjai savo palankumą išreiškė Artūrui Razbadauskui ir Aldonai Staponkienei, todėl su miesto taryba teks atsisveikinti Nataljai Istominai ir Valerijonui Bernotui.

Lietuvos rusų sąjunga šiuose savivaldos rinkimuose Klaipėdos miesto taryboje iškovojo vieną mandatą. Iki šiol įprastai rinkėjai šiai partijai patikėdavo dvi vietas miesto taryboje.

Tas vienas mandatas atiteko Viačeslav Titov, o Jurij Šeršniov į miesto tarybą neišrinktas.

Už miesto tarybos ribų liko Darbo partija, kuri neperžengė 4 proc. rinkėjų balsų barjero. Per praėjusius rinkimus Darbo partija buvo iškovojusi tris mandatus, kurie atiteko Ivanui Romanovui, Ilmai Šiaškienei ir Mindaugui Žiliui, kuris per kadenciją sugebėjo pakeisti net porą partijų. Visi šie trys politikai greitai baigs darbą miesto taryboje.

Mandatus naujos kadencijos Klaipėdos savivaldybės taryboje siekė iškovoti 10 partijų, du visuomeniniai komitetai ir viena koalicija.

4 proc. rinkėjų balsų barjero neperžengė ne tik Darbo partija, bet ir Lietuvos laisvės sąjunga, Žemaičių partija, tautininkų sąjunga, politinė partija „Drąsos kelias“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)