Incidentas „Alytaus miesto savivaldybės Nr. 2 rinkimų komisija, A. Matučio apylinkės Nr. 4 rinkimų komisija“ rinkimų apylinkėje įvyko, kadangi gyvenamą vietą Alytuje deklaravau šių metų vasario 9 dieną (tą dieną gavau patvirtinimą, kad oficialiai esu vėl alytiškė) (...).

Minėtoje apylinkėje man buvo pasakyta, kad nesu įtraukta į rinkėjų sąrašus, todėl negaliu balsuoti. Griežtai ir be jokios galimybės būti įtrauktai į sąrašus. Tuomet skambinau Albertui Sabestinui (Alytaus miesto apygardos rinkimų komisijai vadovaujančiam asmeniui). Pastarasis taip pat pasakė, kad VRK puslapyje manęs nėra. Mane mato Vilniuje, kur ir buvau anksčiau registruota, ir todėl negaliu balsuoti Alytaus savivaldybių rinkimuose.

Tuomet bendruoju numeriu skambinau į VRK būstinę. Ten konsultantas pasakė, kad vėlgi, manęs VRK puslapyje nėra tarp Alytaus rinkėjų. Paklausus, kada yra atnaujinami rinkėjų sąrašai prieš rinkimus, šis pasakė, jog vasario 20 dieną. Taigi, vasario 9 dieną registrų centras jau turėjo duomenis apie mano registracijos adresą Alytaus mieste. Tad galbūt mes balsuojame pagal pernykščius sąrašus? O gal kilus kipišui apie daug persiregistruojančių taip nuspręsta neleisti balsuoti tiems, kurie pakeitė gyvenamą vietą prieš rinkimus likus beveik mėnesiui?

Dar noriu paminėti, jog iš Vilniaus išsiregistravau ne dėl jokių galimų papirkinėjimų, o teismui liepus panaikinti registracijos adresą studentams likau kaip ir be deklaruotos gyvenamosios vietos, persirašiau į tėvų namus.

Tęsiant istoriją, smalsumo dėlei pati save susiradau VRK puslapyje, kuris man išmetė Vilniaus rinkėjo kortelę.

Tai kaip čia yra? Žiniasklaidoje buvo minimi skaičiai apie tai, kiek asmenų gyvenamą vietą deklaravo Alytuje ir jo rajone, nes jie figūruoja visur (tiek „Sodroje“, tiek bet kurioje kitoje valstybinėje institucijoje), bet ne VRK?

Visiškai pasibaisėjau rinkimais ir jų organizavimu Lietuvoje. Nes kaip pilietė praradau teisę balsuoti ten, kur esu deklaravusi gyvenamą vietą.

Tikiuosi, atsižvelgsite į visą informaciją ir bent jau pasidomėsite kiek žmonių buvo išprašyti iš savo rinkimų apylinkių taip kaip aš – per 20 min., kai dar tikėjausi būti įtraukta į sąrašus, tokių „nelaimėlių“ buvo du. Aš ir dar viena moteris.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI kreipsiuosi į A. Matučio rinkiminės apylinkės atstovus, buvo nurodyta, kad iš tiesų patikrinus sistemoje, buvo nurodyta, kad rinkėja yra priregistruota Vilniuje – tiek elektroniniuose sąrašuose, tiek popieriniuose. Kadangi apylinkė įgaliojimų jų koreguoti neturi, suteikti galimybės rinkėjai balsuoti nebuvo galima. Buvo nurodyta, kad tokiu atveju rinkėjui reiktų kreiptis į VRK arba apygardos komisiją.

Kreipusis į VRK, buvo nurodyta, kad pagal įstatymą, gyvenamąją vietą reikia deklaruoti likus 39 dienoms iki rinkimų, jei norima balsuoti pagal naujai deklaruojamą vietą. Tiesa, jei gyvenamoji vieta deklaruojama likus mažiau nei 39 dienoms iki rinkimų, pasak VRK, balsuoti vis tiek galima, jei į rinkimus atsinešama deklaracijos pažymą.

Sekmadienį vyksta balsavimas šalies savivaldos rinkimuose. Šiais metais šalies piliečiai ne tik balsuoja už partiją, kurios kandidatus renka į savivaldybės tarybą, bet ir tiesiogiai renka savo miesto merą. Pastebėjote, kad rinkimų metu padaryta pažeidimų, pamatėte neteisėtą agitaciją, ar pan.?

Fiksuokite tai ir siųskite el. pašto adresu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Pažeidimas“ arba kelkite į DELFI Piliečio sistemą! Nufilmavote pažeidimą? Kelkite vaizdo įrašą čia.

Siųsdami vaizdelius būtinai nurodykite balsavimo apygardą ir apylinkę.