Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų sausio 19-27 dienomis, naujienų portalo DELFI užsakymu, atliko visuomenės nuomonės apklausą.

Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų, iš viso buvo apklausti 1005 respondentai, o paklaida siekia 3,1 proc.

Per keletą metų atsirado daugiau norinčių dirbti pas prekybos tinklo „Norfą“ akcininką Dainių Dundulį (+2,9 proc. punkto), mobiliųjų aplikacijų bendrovės įkūrėją Ilją Laursą (+2,4 proc. punkto) ir prekybos tinklo „Senukai“ akcininką Augustiną Rakauską (+1,2 proc. punkto).

Taip pat daugiau apklaustųjų nori dirbti pas statybos bendrovės „Eika“ įkūrėją Robertą Dargį (+1,1 proc. punkto), „Vičiūnų“ grupės akcininką Visvaldą Matijošaitį (+0,4 proc. punkto) ir koncerno SBA akcininką Arūną Martinkevičių (+0,2 proc. punkto).

Sumažėjo norinčių dirbti pas koncerno „Vikondą“ akcininką Viktorą Uspaskichą (-12,6 proc. punkto), įmonių grupės „MG Baltic“ savininką Darių Mockų (-3,9 proc. punkto), „VP grupės“ akcininką Nerijų Numavičių (-1,1 proc. punkto), statybos bendrovės „Hanner“ akcininką Arvydą Avulį (-0,9 proc. punkto).

Įdomu tai, kad per keletą metų sumažėjo respondentų, nežinančių, pas kuriuos verslininkus norėtų ar nenorėtų dirbti. Jų procentas sumenko 8,6 proc. punkto.

Ne visi 2012 m. į apklausą įtraukti verslininkai joje liko iki 2015-ųjų, todėl ne visi duomenys yra palyginami.

Kuriam iš šių visuomenei žinomų verslininkų norėtumėte dirbti? (galimi 3 atsakymai) (proc.)

2015 m. duomenys

2012 m. duomenys

Antanui Guogai (Tonybet)

8,2

-

Visvaldui Matijočaičiui (Vičiūnai)

7,9

7,5

Viktorui Uspaskichui (Vikonda)

6,8

19,4

Ilja Laursui (Nextury Ventures)

6,6

4,2

Benui Gudeliui (Kristiana)

6,5

-

Dainiui Dunduliui (Norfos mažmena)

5,2

2,3

Robertui Dargiui (Eika)

4,9

3,8

Lydai Lubienei (Achemos grupė)

4,8

-

Arvydui Avuliui (Hanner)

4,4

5,3

Dariui Mockui (MG Baltic)

3,9

7,8

Arūnui Martinkevičiui (SBA)

3,0

2,8

Nerijui Numavičiui (VP grupė)

2,9

4

Augustinui Rakauskui (Senukai)

2,8

1,6

Nenorėčiau dirbti ei vienam iš jų

40,9

-

Nežino / neatsakė

12,6

21,2

Galimi keli atsakymai. Atsakymų suma yra didesnė nei 100 proc.

Tyrėjų duomenimis, 2015 m. vyrai savo darbdaviu dažniau rinktųsi I. Laursą, A. Guogą, R. Dargį bei A. Avulį, moterys mieliau darbdaviu matytų prekybos kosmetika ir parfumerija tinklo „Kristiana“ savininką Beną Gudelį bei V. Uspaskichą.

Jaunimo (18 – 25 m.) geidžiamiausiais darbdaviai yra I. Laursas bei A. Guoga.

Vidutinio amžiaus (26 – 55 m.) atstovai dažniau įvardijo V. Matijošaitį bei V. Uspaskichą.

Vyresnio amžiaus atstovai – D. Dundulį.

Aukštesnio išsimokslino atstovams patrauklesnis I. Laursas bei A. Guoga, žemesnio išsimokslinimo respondentams – V. Uspaskichas bei V. Matijošaitis.

Didmiesčių gyventojai vadovu mieliausiai įvardintų I. Laursą bei D. Mockų. Rajonų centrų gyventojai - V. Matijošaitį, „Achemos“ koncerno akcininkę Lydą Lubienę bei D.Dundulį.

DELFI skelbė, ką, reprezentatyvios apklausos duomenimis, gyventojai vadovu norėjo matyti 2012 m. rudenį.

Mokslininkė vardija priežastis

Ekonomikos sociologiją ir kitus dalykus Vytauto Didžiojo universitete dėstanti mokslų daktarė Jurga Bučaitė – Vilkė DELFI komentavo, kas veikia žmonių norą dirbti pas vieną ar kitą verslininką.

„Gyventojams svarbus atskirų ekonominio užimtumo sektorių veiklos prestižas, nes šios mados taip pat yra. Įtakos tam turi žiniasklaida, kuri pateikia sėkmingus tam tikros profesijos atvejus. Dabar daug yra kalbama apie sektorius, kurie yra susiję su individualizuota veikla, kūryba, aukštomis ir šiuolaikinėmis technologijomis. Tai formuoja siekį dirbti pas šių sričių darbdavius“, - dėstė mokslininkė.

Pasak mokslininkės, tuo galima paaiškinti, kodėl daugiau žmonių nori dirbti su informacinėmis technologijomis, jaunų verslų kūrimu, aukštųjų technologijų sritimi.

Visgi, ne tik prestižas paskatina žmones rinktis vieną ar kitą darbdavį. Apklaustųjų pasirinkimas rodo ir problemas, su kuriomis žmonės susiduria, pavyzdžiui, vyresnio amžiaus respondentai veikiausiai dažniau nori dirbti prekyboje, nes šią sritį vertina kaip realiausią, o galbūt ir vienintelę darbovietę.

„Jeigu vertintume darbo paklausos ir pasiūlos situaciją, didžiausia pasiūla yra didmeninės ir mažmeninės prekybos, iš dalies ir logistikos bei gamybos sektoriuose. Jauniems žmonėms retu atveju šios darbo sritys atrodo patrauklios ir siektinos, o vyresniems žmonėms aktuali įsidarbinimo problema, ypač, jei artėja pensinis amžius. Kartais darbas mažmeninės prekybos sektoriuje tampa vos ne paskutine galimybe likti darbingam. Šiame sektoriuje žmonių reikia ir veikiausiai juos priima nevertinant pagal amžių“, - mano J. Bučaitė – Vilkė.

Galiausiai, mokslininkė pabrėžia, kad svarbu, kokia yra viešoji nuomonė apie vieną ar kitą verslininką, ir iš ko ji suformuota: ar iš pasisakymų visuomenėje, ar iš gandų.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, nedarbo lygis 2012 m. IV ketv. siekė 13,4 proc. o pernai IV ketv. - 10,1 proc.
Darbo jėgos aktyvumas pagal amžių
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)