Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ kulinarijos vedėja Elena Sereičikienė tvirtina, kad be sumuštinių yra begalė kitų duonos panaudojimo būdų, kuriuos galime pritaikyti kasdieniame maisto racione.

„Kai kuriuos iš duonos panaudojimo būdų žinome nuo vaikystės, o kai kurie, ypač būdingi kitoms pasaulio virtuvėms, iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti labai neįprasti. Duona patiekaluose gali atstoti prieskonius, gali pakeisti kai kuriuos kitus produktus, o kartais netgi tapti pagrindiniu ingredientu ar net indu“, – teigia E. Sereičikienė.

Ji pateikia keletą duonos gaminių panaudojimų būdų, kurie primins užmirštus receptus ir leis eksperimentuoti virtuvėje.

1. Sumuštiniai. Įprastą pusryčių patiekalą – sumuštinius, galima paskaninti vien paskrudinus duonos riekę. Priklausomai nuo to, ar mėgstate valgyti saldžiai, ar ne, ant duonos gabalėlio tepkite lydytą sūrį arba šokoladinį sviestą. Be to, sumuštinius galima pakeisti kiek kitokiais pusryčiais, pasigaminant tikrus prancūziškus skrebučius: jiems reikės batono riekės, cukraus, pieno ir kiaušinio.

2. Salotos. Daržovių patiekaluose ir salotose skrudintą duoną galima naudoti kaip ingredientą. Pavyzdžiui, garsiosios „Cezario“ salotos neįsivaizduojamos be duonos skrebučių, o prancūziškas ožkos sūrio salotas pagardina sūriu apibarstytos prancūziško batono riekelės. Priklausomai nuo norimo rezultato, prieš dedant duoną į salotas skaninkite ją įvairiais prieskoniais – česnaku, rozmarinu ar kt.

3. Mėsos patiekalai. Duona paskanins ir „sočiuosius“ mėsos patiekalus, pavyzdžiui, kotletus, kuriuos gaminant mėsos faršą galima maišyti su duonos džiūvėsiais. Legendinis Kijevo kotletas taip pat yra voliojamas batono džiūvėsiuose – jie yra tiesiog neatsiejami nuo šio patiekalo.

4. Sriubos. Duona galima ne tik užsikąsti valgant sriubą, bet ir naudoti ją kaip ingredientą. Pavyzdžiui, į prancūzišką svogūnų sriubą kaip paskutinis akcentas dedama paskrudinta prancūziško batono riekė su lydytu sūriu. O ispaniškoje pomidorų sriuboje „Pappa al pomodoro“ duonos gabalėlius rasite pačioje sriuboje.

5. Makaronų patiekalai. Norint išgauti netradicinį, egzotišką skonį galima makaronų patiekalus gardinti tamsios duonos džiūvėsėliais. Jie puikiai dera su sodriu natūraliu pomidorų padažu, ančiuviais.

6. Desertai. Duonos džiūvėsėlius arba net forminę duoną galima panaudoti desertams. Obuolių pyrago pagrindui galite naudoti nutarkuotos atšaldytos prancūziškos bandelės plutelę – ragaujantys draugai ir artimieji net neįtars, kad įdėjote duonos. Taip pat galite naudoti ir juodą duoną įvairiems kepiniams – juodos duonos džiūvėsius sumaišę su grietinėle, turėsite pagrindą neįprastam tortui.

7. Gėrimai. Iš duonos galima pasigaminti net ir gėrimą. Duonos girai, kurią galite pasidaryti namuose, jums reikės orkaitėje padžiovintų duonos riekių, verdančio vandens, razinų, cukraus ir mielių. Perkošę ir atvėsinę turėsite puikaus skonio naminės giros.

8. Indas. Nedidelį duonos kepaliuką galima panaudoti kaip indą tirštai grybų sriubai ar troškiniui. Toks patiekimas ne tik labai originalus – atidengus šį „indą“ pasklinda neapsakomas aromatas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)