Karštos dienos yra policijai, turime pranešimų apie bandymus papirkti rinkėjų balsus, policija tiria. Matyt, turėsime taikyti ir priemones braukti lauk iš kandidatų sąrašų pažeidėjus“, - BNS trečiadienį sakė VRK vadovas.

Tuo metu išankstinis balsavimas savivaldybėse, pasak jo, vyksta sklandžiai, nors rinkėjų antplūdžio tikimasi pasibaigus darbo valandoms. Per pietų pertrauką nei sostinėje, nei kitose savivaldybėse, Z. Vaigausko duomenimis, eilės nesusidarė.

„Pikas turbūt bus apie šeštą-septintą valandą, po darbo valandų. Paprastai ir per pietus būdavo, bet šiandien to išvengta, Vilniaus komisija tikrai pasiruošė antplūdžiui, kad galėtų dirbti sklandžiai“, - sakė Rinkimų komisijos vadovas.

Trečiadienį prasidėjus išankstiniam balsavimui savivaldos rinkimuose, policija pradėjo du ikiteisminius tyrimus dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo. Ikiteisminius tyrimus pradėjo Elektrėnų ir Kelmės policijos pareigūnai.

Iki pavakarės iš viso gauti apie 25 pranešimai apie galimus pažeidimus per rinkimus, manoma, kad iki vakaro jų bus užregistruota dar daugiau, BNS sakė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Lina Nemeikaitė.

Trečiadienį prasidėjo išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų, merų bei Seimo nario rinkimuose - savo valią gali pareikšti rinkėjai, kurie neturės galimybės atvykti prie balsadėžių sekmadienį. Išankstinis balsavimas bus tęsiamas ir ketvirtadienį nuo 8 iki 20 valandos savivaldybėse.

Taip pat trečiadienį prasidėjo balsavimas specialiuose paštuose - čia balsuoja ligoninėse, globos namuose, laisvės atėmimo vietose esantys rinkėjai, taip pat atliekantys karo tarnybą, esantys karinėse misijose užsienyje. Balsavimas specialiuosiuose paštuose vyksta trečiadienį-penktadienį jų darbo valandomis.

Vėliau šią savaitę penktadienį prasidės balsavimas namuose. Balsuoti namuose teisę turi neįgalieji, taip pat dėl ligos laikinai nedarbingi, arba sulaukę 70 metų ir dėl sveikatos būklės patys jau negalintys rinkimų dieną atvykti į rinkimų apylinkę.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose balsuoti gali 2,54 mln. rinkėjų, sostinės Žirmūnų apygardoje, kur renkamas parlamentaras vietoj į Europos Komisiją dirbti išvykusio socialdemokrato Vytenio Povilo Andriukaičio, - 42 tūkst. rinkėjų.