1. Liežuvio valymas

Ar rytais valotės dantis? Reikia įprasti valyti ir liežuvį – žmonės apie tai žinojo jau gilioje senovėje. Avicena dar X amžiuje savo traktatuose rašė apie šią procedūrą kaip apie vieną iš svarbiausių, o Indijos jogai tai darė dar anksčiau. Geriausia liežuvį valyti specialiu liežuvio gremžtuku (galima įsigyti daugumoje ajurvedinių ar sveiko maisto parduotuvių), bet galima naudoti ir paprasčiausią arbatinį šaukštelį (geriausia, kad jis būtų sidabrinis).

Gremžtuku ar šaukštu atsargiai, bet kruopščiai nuvalome visas apnašas nuo liežuvio šaknies iki galiuko.
Ką duoda liežuvio valymas?

1. Per liežuvio paviršių iš organizmo šalinami toksinai. Taip pat ten kaupiasi bakterijos, kurios su seilėmis pernešamos ant dantų ir dantenų ir sukelia įvairias ligas.

2. Bakterijos ant liežuvio ir toksinai – dažna nemalonaus burnos kvapo priežastis.

3. Nuvalę apnašas nuo skonio receptorių, imame stipriau jausti maisto skonį.
Beje, neblogą gremžtuką galima pasigaminti patiems iš plastmasinio skustuvo. Išimkite peiliukus, o likusią dalį naudokite kaip gremžtuką.

2. Stiklinė karšto vandens

Kita svarbi rytinė procedūra – tuščiu skrandžiu išgerti stiklinę karšto vandens su šiek tiek citrinos sulčių.
Procedūra paprasta. Išvalytą, nevirintą (!) vandenį (pirktinį, filtruotą arba pastovėjusį bent 8 val.) pašildykite, kol taps karštas (neužvirkite!). Įsipilkite pilną stiklinę ar puodelį, įsimeskite ploną skiltelę citrinos arba tiesiog įspauskite šiek tiek citrinos sulčių. Šį skystį reikia išgerti nedideliais gurkšneliais, o valgyti galima tik po pusvalandžio.

Kuo naudingas karštas vanduo tuščiu skrandžiu?

1. Vanduo išplauna virškinimo atliekas, virškinamojo trakto ir žarnyno toksinus ir paruošia juos naujai maisto porcijai. Tokiu būdu ilgainiui galima susitvarkyti virškinimo sistemą.

2. Pagerėja medžiagų apytaka, išnyksta dauguma su ja susijusių problemų (spuogai, inkštirai, bėrimai).
3. Vanduo su citrina veiksmingai valo kepenis. Citrinų sultys stimuliuoja kepenis, skatina jas šalinti toksinus, o vanduo iškart juos išplauna.

4. Citrinų sultys turi daug mikroelementų ir vitaminų (kalio, magnio, kalcio, fosforo, natrio, geležies, karotino – 0,01 mg, vitamino В1 – 0,04 mg, vitamino В2 – 0,02 mg, vitamino В5 – 0,2 mg, vitamino B6 – 0,06 mg, vitamino Вс – 9,0 mg, vitamino С – 40–70,0 mg, vitamino РР – 0,1).

3. Šaukštelis medaus prieš valgį 

Dar vienas sveikatą gerinantis įprotis. Penkias minutes iki pusryčių suvalgykite arbatinį šaukštelį medaus ir užgerkite vandeniu. Būtina sąlyga – medus turi būti kokybiškas. Visų pirma, natūralus (tai dažnai tampa problema mieste, nes daugumoje parduotuvių parduodama „kažkas panašaus į medų“), be to, jis turi būti pakankamai šviežias, nesusicukravęs.
Ką duoda šaukštelis medaus?

1. Meduje yra daug vitaminų ir mikroelementų, taip pat fruktozės ir gliukozės, todėl jis yra maistas smegenims.
2. Medus turi stiprų antivirusinį ir antibakterinį poveikį, o reguliariai (racionaliai) jį vartojant – gerokai sustiprina imunitetą.
3. Medus turi ergogeninį poveikį, nes jame yra vadinamojo darbo našumą stiprinančio elemento, tad jį vartodami visą dieną būname darbingi.

4. Medus – žinoma priemonė nuo organizmo senėjimo. Bitininkai dažnai būna stiprios sveikatos ir gyvena ilgai.

4. Aktyvintos anglies tabletė

Po pusryčių patariama išgerti 1 tabletę aktyvintos anglies. Aktyvinta anglis – universalus absorbentas, kuris sugeria nuodus, alkoholio irimo produktus ir toksinus, neleidžia jiems patekti į kraują. Pačios anglies organizmas nepasisavina, ji nedalyvauja medžiagų apytakoje, yra visiškai pašalinama su išmatomis. Nerekomenduojama gerti daugiau nei vieną tabletę per dieną, nebent apsinuodijimo atveju.

5. Skalaukite burną vandenilio peroksido tirpalu

Po pusryčių rekomenduojama prasiskalauti burną vandens ir vandeninio peroksido tirpalu. Vaistinėje nusipirkite vandenilio peroksido, jis nebrangus, bet labai naudingas.
Tirpalas skalavimui: 10 lašų 3 proc. vandenilio peroksido, 50 mg švaraus nevirinto vandens. Didinti vandenilio peroksido dalies nereikia, nes galima nusideginti gleivinę.

Kuo tai naudinga?
1. Tai dantų ir dantenų ligų profilaktika. Jei skalausite burną vandenilio peroksido tirpalu, pas odontologą lankysitės tik profilaktiškai.

2. Reguliariai skalaujant burną šiuo antiseptiniu skysčiu, galima atsikratyti nemalonaus burnos kvapo.
3. Dantys ilgainiui tampa baltesni.
Štai tokios nesudėtingos, laiko patikrintos rytinės procedūros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)