Turime būti pasiruošę tai daryt, bet neseniai buvo klausiama žmonių, ar jie žino ką reiktų daryt karo atveju, kur būtų mobilizuojami šauktiniai. Deja, statistika liūdinanti. Bet liūdniau, mano manymu, tai, kad valstybė nesuteikia jauniems žmonėms galimybės praeiti bazinių kursų.

Pats esu abiturientas ir norint atlikt patriotinę pareigą, t.y. įstoti į Lietuvos savanorių rezervą yra labai problematiška. Dauguma 18 metų sulaukia 11 ar 12 klasėse. Ką tai reiškia? Ogi tai, kad brandos egzaminai ant nosies ir tos dvi savaitės atliekant bazinius kursus gali perstumdyti visas kortas stojant.

Žiūrėkime toliau – išlaikius egzaminus yra stojimai į aukštąsias mokyklas, šios savaitės laukiant rezultatų yra vienos nervingiausių gyvenime, bet aš čia rašau ne apie tai, esmė ta, kad ir visa vasara nuplaukia, nes lauki rezultatų, lauki atsakymo iš universiteto, ieškai, kur gyventi, jei įstojai...

Vėliau seka pirmieji metai universitete, kurie yra adaptaciniai, po jų prasideda visas „smagumas“. Žinoma, studijuojant padaugėja erdvės, bent pirmaisiais metais, įsirašyti savo vardą į karinį savanorių rezervą, bet nepakankamai.

Mano subjektyvia nuomone, valdžia kalta, kad žmonės nėra aprūpinami visa reikiama informacija, ką reiktų daryti, jei prasidėtų karas, taip pat ji kalta, kad paliko labai mažai erdvės atliekant bazinius kursus pirmaisiais ar antraisiais pilnametystės metais.

Galbūt iš tiesų laikas sugrąžinti šauktinius? (...)

Šauktiniai buvo naikinami su lėkštu argumentu – profesionali kariuomenė yra geriau ir reikia skirti didesnį dėmesį jai. Bet kodėl mes negalime turėti abiejų? Nori į aktyvųjį savanorių rezervą? Nereikia pamiršt, kad yra Šaulių sąjunga, kuri taip pat priklauso valstybės gynimo struktūrai. Pats pirmu taikiniu bandžiau užsirašyti į šaulius, bet manęs nenori priimti, nes neturiu pažįstamų žmonių, kurie priklauso šauliams. Buvo pasakyta, kad reikia turėt bent dviejų žmonių rekomendacijas. (...).

Reziumė – galbūt šis straipsnis yra panašus į 10-metės dienoraštį, bet mūsų gynybos struktūra yra skylėta ir rėtis. Sakot, kad retas lietuvis gintų savo bei kitų laisvę su ginklu rankoje?

Klystate, ypač jaunoji karta pasiruošusi reikalui esant gint ir mirt vardan laisvės, kaip sakoma, kas negina savo laisvės, tas nėra jos vertas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo nuomone – ar pritariate sprendimui grąžinti privalomąją karo tarnybą? Galbūt galite pasidalinti patirtimi, prisiminęs, kaip jums anksčiau teko tarnauti kariuomenėje? O gal priklausote tai grupei, kuriai planuojama pritaikyti karo prievolę, ir norite pasidalinti mintimis, kaip dėl to jaučiatės? Moterys, jūs jaučiatės nuskriaustos, kad jūs nesate šaukiamos dalyvauti baziniuose kariniuose mokymuose? Laukiame Jūsų minčių žemiau: