„Susidomėjimą kelionėmis į Maldyvus pajutome dar 2013 metais, kuomet norinčių vykti į šias salas poilsiautojų skaičius išaugo kone dvigubai, o 2014 metais - net triskart, teigia kelionių organizatoriaus „Voyage - Voyage“ įkūrėjas ir savininkas Darius Tolušis, pats lankęsis ten keliskart ir kiekvieną kartą parsivežantis tik šilčiausius prisiminimus.

Pateikiame Jums faktus apie šį egzotišką tropikų salyną, kurių galbūt nežinojote.

Maldyvų Respublika – salų valstybė Indijos vandenyne, esanti į pietvakarius nuo Indijos.

Sanskrito kalba Maldyvai reiškia „tūkstantis salų“.

Maldyvus sudaro 1190 salų, iš kurių 201 yra gyvenama. 106 salose įsikūrę viešbučiai.

Salos grupuojamos į 26 atolus, kurie padalinti į 21 administracinį vienetą (20 administracinių vienetų ir Malės miestas).

Maldyvų teritoriją sudaro 90 tūkst. km2, iš kurių yra 99 proc. vandens ir tik 1 proc. sausumos.

Archeologų teigimu, pirmieji gyventojai Maldyvuose pasirodė prieš 5000 metų. Tai buvo šrilankiečiai, indai ir arabai.

Žinios iš ankstyvosios Maldyvų istorijos labai miglotos. Pasak legendos, Sinhalos princas Koimale (spėjama, apie V a.) užplaukė ant seklumos su savo žmona (Šri Lankos karaliaus dukterimi) ir čia įkūrė savo sultonatą.

Salos nuo XII a. buvo lankomos Arabijos jūros regiono pirklių ir puldinėjamos Mopla piratų (iš Indijos Keralos). XVI a. salas pajungė portugalai ir valdė 15 m. (1558–1573 m.), kol juos išvijo patriotas, vėliau sultonas Muhammad Thakurufar Al-Azam.

Salos buvo nepriklausomas musulmonų sultonatas (nors buvo britų protektoratas 1887–1965). Nuo 1953 m.– respublika. 1965 m. liepos 26 d. Maldyvai gavo nepriklausomybę iš britų. Po to sultonai dar vadovavo 3 metus iki 1968 m. lapkričio 11 d. Nuo tada šalis vadinasi Maldyvų respublika.

1988 m. į Maldyvus isiveržė Tamilai, bet padedant Indijos vyriausybei buvo išvyti iš šalies.

Didžioji dauguma Maldyvų gyventojų yra divehiai– iš Indijos kilę gyventojai, vėliau paveikti arabų.

Maldyvų salų gyventojai yra musulmonai sunitai. Islamas yra vienintelė valstybinė religija. Sąlyga gauti Maldyvų Respublikos pilietybę yra musulmonų tikėjimas. Religinė laisvė nesuteikiama.

Maldyvai yra prezidentinė respublika. Prezidentas vadovauja vykdomajai valdžiai ir skiria ministrų kabinetą. Prezidentas siūlomas penkeriems metams slaptu balsavimu Majlyje (parlamente), o po to siūlymui pritaria tautos referendumas.

Maldyvų ekonomika daugiausia remiasi žvejyba ir turizmu.

Maldyvų sostinė Malė – tankiausiai gyvenama pasaulio vieta. Jos plotas – viso labo 2 kv. kilometrai, kuriuose gyvena 100 tūkst, gyventojų.

Pagrindinės susisiekimo priemonės Maldyvų salose yra greitaeigiai kateriai ir vandens lėktuvai, kuriais per metus nuskraidinama net 800 tūkst. keleivių.

Maldyvai yra žemiausia šalis pasaulyje, kurioje maksimalus natūralus žemės lygis yra 2,3 m virš jūros lygio.

Maldyvuose galioja taisyklė, kad pastatai negali būti aukštesni už salose augančius medžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)