Portugalija man asocijuojasi su šalimi, kurioje užsimezgė mano draugystė su jūros gėrybėmis. Pirmoji gėrybė, keistoji būtybė, kurią išdrįsau paragauti buvo moliuskai (Clams) česnakiniame sviesto citrinų sulčių padaže. Dar šiandien, užsimerkusi jaučiu jų nuostabų skonį, matau mielą restoranėlio šeimininką, kuris emocionaliai mojuodamas rankomis portugališkai pasakojo, kad mes būtinai jų turime paragauti ir koks jų subtilus aromatas. Po to sekė aštuonkojis, vėliau Bacalao. Tada niekaip nesupratau kas čia per žuvis troškinyje, tokia stangri, kvepianti visiškai kitaip, nei įprastos žuvys.

Gaminimo eiga

Dabar jau žinau. Ispanijoje ir Portugalijoje taip vadinasi sūdyta menkė. Prieš gaminant, būtina ją mirkyti 48 val., kad sūrumas taptų normaliu.

Portugalai kaip ir ispanai dažniausiai bacalao troškina, mala, o kaip Tapą pasiūlo žalią, palaistytą aliejumi ir citrinos sultimis, kartais su pomidorais ar paprikomis, čili.

Sūdytą menkę pamerkite 48 valandoms į šaltą vandenį.

Svogūną, paprikas, aitriąją papriką smulkiai sukapokite. Pomidorų odeles nulupkite, išimkite sėklas, o pačius vaisius susmulkinkite.

Įkaitinkite keptuvę su aliejumi, suberkite sukapotus svogūnus, paprikas, aitriąją papriką, lauro lapą, druską, pipirus. Kepkite nuolat maišydami 1 minutę. Sudėkite kapotus pomidorus ir dar pakepkite 1–2 minutes. Baigdami kepti pašlakstykite raudonojo vyno actu, daržovės turi likti maloniai traškios. Atvėsinkite.

Menkę supjaustykite ypač plonomis juostelėmis, susukite į ritinėlius ir pašlakstykite itin tyru alyvuogių aliejumi.

Tai puiki užkandėlė prie vyno taurės.

Patarimas

Jeigu neturite sūdytos menkės, galite jos pasiruošti namuose. Menkių filė gausiai apiberkite druska ir palikite 5–7 paroms įsisūrėti. Nuplovus žuvį mėsa turi būti labai stangri. Tuomet žuvį pamerkite į šaltą vandenį, kad išgautumėte norimą sūrumą.

cocinarendez-vous.blogspot.com

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai