„Anksčiau kai kas kalbėjo, kad Lukašenka didina įtampą. Prieš penkerius septynerius metus buvo girdėti, kad mes nežinia kam leidžiame pinigus, investuodami į ginkluotės modernizavimą ir mūsų armijos tobulinimą, – sakė jis ginkluotųjų pajėgų vadams. – Šiandien, ypač po įvykių Ukrainoje, visi suprato, jog reikia maitinti savo kareivius ir turėti armiją, pakankamą savo interesams užtikrinti“.

Bet, pasak prezidento, negalima sau leisti atsipalaiduoti. „Niekas šiandien negali manyti, kad viskas gerai, kad mes esame dideli taikdariai, tarpininkai, ir už tai mums kažkas mokės. Neapsigaukite, – pažymėjo A. Lukašenka. – Dar kartą pabrėžiu: niekas mums negarantuoja ramaus gyvenimo, mes turime turėti kovingą armiją“.

„Mes turime mokėti apginti mūsų šalies nepriklausomybę, suverenitetą, – pareiškė Baltarusijos prezidentas. – Mes vykdysime protingą, santūrią politiką: mums svetimo nereikia, o savo niekam neatiduosime“.

E. Rinkevičius: Baltarusijos pozicija Ukrainos klausimu gali pagerinti Minsko santykius su ES

Baltarusijos pozicija Ukrainos klausimu gali pagerinti Minsko santykius su Europos Sąjunga, pareiškė ketvirtadienį žurnalistams Minske Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius, praneša „RIA Novosti“.

„Galiu pasakyti, kad tai (Baltarusijos pozicija dėl Ukrainos), bendras požiūris į strateginius tikslus padeda normalizuoti Baltarusijos santykius su ES. Ir Ukraina, ir Baltarusija – Rytų partnerystės narės. Minske buvo rengiami dokumentai dėl padėties Ukrainoje stabilizavimo, mes tam pritariame“, – teigė E. Rinkevičius.

Savo ruožtu Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus paragino nesieti Baltarusijos dalyvavimo sureguliuojant Ukrainos konfliktą ir santykių su ES normalizavimo.

„Nesuprantu, kodėl daugelis žurnalistų sieja mūsų poziciją dėl Ukrainos su Baltarusijos ir ES bendradarbiavimu. Mes norime, kad Ukrainoje įsiviešptautų taika ir ramybė. Kai dėl mūsų santykių su ES, tai mes neįtikinėjame savo partnerių, kad štai mes Ukrainos klausimu laikysimės tokios pozicijos, o jūs pakeiskite požiūrį į Baltarusiją. Mes nenorime politinių dividendų už Ukrainą ir savo poziciją. Prašyčiau nepainioti dviejų procesų“, – sakė V. Makėjus.

ES pareiškė, kad santykiai su Baltarusija pagerėtų, jeigu Minskas paleistų visus politinius kalinius. Baltarusija teigia, kad šalyje nėra politinių kalinių. ES Taryba pratęsė sankcijas Baltarusijai iki šių metų spalio 31 d.