Taigi, ji vis dar labai svyruoja ties studijų pasirinkimu, nes nėra tikra, ar išvykusi į Olandiją, Daniją ar Angliją įgytų geresnį išsilavinimą. Ją gąsdina faktas, kad Lietuvoje mokslams turės atiduoti mažiausiai ketverius metus bakalaurui, o apie magistro studijas pagalvoti apskritai baisu.

Pagrindinis argumentas: jei čia mokysiuos ketverius metus, dieniniame skyriuje, turėsiu sėdėti mamai ant galvos, nes dirbti tiesiog nebus laiko. Žinoma, skeptikai šautų, kad toks argumentas - pati didžiausia nesąmonė, tačiau neskubėkite šaukti.

Ką tik vykusiuose debatuose Vilniaus jaunimo atstovai svarstė, ar bakalauro studijos Lietuvoje turi trukti trumpiau nei 4 metus. Summa summarum: bakalauro studijoms turėtų pakakti ir 3,5 metų. Bet ar tikrai? O gal Lietuvoje mokslai trunka per ilgai? Pasidairykim.

Populiariojoje Didžiojoje Britanijoje bakalauro studijos trunka 2 ar 2,5 metus. Per tiek laiko studentai dažnai sugeba įgyti geresnį išsilavinimą nei tėvynėje. Kodėl? Argi esame tokie nesusipratėliai, kad to paties dalyko turime mokytis ilgiau? Užsienio aukštosiose studijų sritys daug siauresnės. Jei pasirinkai studijuoti antropologiją, tai ir bus pagrindinės tavo studijos be papildomų psichologijos, filosofijos ar istorijos paskaitų.

Nesakau, kad papildomos paskaitos daro žalą, tačiau, bent jau Lietuvoje, jos būna tokios paviršutiniškos, kad daugiau supratimo įgauti galima skaitant žurnalą apie psichologiją. Tikrai taip, laisvieji dalykai padeda studijas padaryti ilgesnes. O kur dar galimybė pasirinkti gretutines studijas, kitaip tariant, studijas prie studijų, nes laiko daug, o veikti nėra ką. Ir naudos yra - universitetą baigi ne su vienu, o su dviem diplomais! Ko gero, taip gali pasijusti paklausesnis darbo rinkoje...

Galbūt plataus profilio studijos nėra pats blogiausias dalykas. Įstojęs studijuoti psichologijos, gali išmokti dar ir namą pastatyti, tačiau dabartiniame pasaulyje laikas yra viskas, o jo gaišimas nedovanotinas. Mokykloje mokomės 12 metų ne tam, kad atėję į pirmą kursą viską pakartotume per vienerius metus. Ir studijos turi mokyti mus tapti suaugusiais.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!