Otava prieš du mėnesius ėmėsi priemonių prieš Rusijos interesus gyvybiškai svarbiuose naftos ir dujų sektoriuose, o šįkart nusitaikė į šalies ekonomikos flagmanę „Rosneft“.

Naujos ekonominės sankcijos ir draudimas išduoti vizas bus taikomas 37 Rusijos ir Ukrainos piliečiams, taip pat 17-ai Rusijos ir Ukrainos juridinių subjektų, įskaitant „Rosneft“.

Sankcijų taikiniu tapo ir Sergejus Čemezovas, artimas prezidento Vladimiro Putino bendražygis nuo darbo KGB Dresdeno skyriuje laikų, kuris yra valstybinės korporacijos „ Rostech “, užsiimančios civilinės bei karinės paskirties produkcijos gamyba ir eksportu, generalinis direktorius.

„Mūsų vyriausybė lieka ištikima savo įsipareigojimams palaikyti Ukrainos žmones, tęsiantis (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino režimo karinei agresijai, kuri nusinešė jau per 5,3 tūkst. žmonių gyvybių“, – sakė Kanados premjeras Stephenas Harperis.

„Kanados pozicija lieka aiški: pripažįstame Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą ir niekada nepripažinsime neteisėtos Rusijos okupacijos jokioje tos šalies dalyje“, – pridūrė jis.

Šis žingsnis buvo žengtas Otavai derinant veiksmus su Europos Sąjunga ir Jungtinėmis Valstijomis, kurios taip pat taiko sankcijas Maskvai už jos karinę pagalbą separatistams Rytų Ukrainoje.

Ukraina antradienį paragino Vakarų šalis imtis „griežtų“ priemonių prieš Maskvą, kai separatistai atakavo Debalcevės miestą – svarbią geležinkelio jungtį – pažeisdami sekmadienį įsigaliojusias paliaubas.

„Kolektyvinės sankcijos, iki šiol paskelbtos Kanados ir jos partnerių, daro realų ekonominį spaudimą Putino režimui ir jo kolaborantams, – sakė S.Harperis. – Kaina Rusijai toliau didės, jeigu ji toliau eskaluos tą konfliktą ir neleis jo taikiai išspręsti.“

Kanados sankcijų sąraše – ir J. Kobzonas, ir D. Kiseliovas, ir „Rosneft“

Į naują Kanados valdžios pareigūnų parengtą sankcijų sąrašą iš viso pateko 37 fiziniai ir 17 juridiniai asmenys iš Rusijos ir Ukrainos, prisidėję prie agresijos Donbaso regione. Papildytas sankcijų sąrašas skelbiamas Kanados ministro pirmininko Steveno Harperio puslapyje internete, skelbia ru.tsn.ua.

Remiantis paskelbtu dokumentu, juodajame sąraše atsidūrė ir Rusijos gynybos ministro pavaduotojo Anatolijaus Antonovo, „Rostech“ generalinio direktoriaus Sergejaus Čemezovo, Rusijos Federacijos generalinio štabo viršininko pavaduotojo Andrejaus Kartapolovo, Valstybės Dūmos deputato Valerijaus Kulikovo, baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ lyderio Aleksandro Zaldostanovo, Rusijos komunistų partijos deputato Valerijaus Raškino bei dainininko Josifo Kobzono bei pagrindinio Kremliaus propagandos skleidėjo Dmitrijaus Kiseliovo pavardės.
Be to, kalbant apie sankcijų taikinyje atsidūrusius juridinius asmenis, būtina paminėti visuomeninį judėjimą „Novorossija“ ir bendrovę „Rosneft“.

Priminsime, kad vasario 16 dieną Europos Sąjunga Rusijai pritaikė naujų sankcijų. Sąraše atsidūrė jau minėtasis J. Kobzonas ir Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu pavaduotojas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)