Kalbos, apie tai, kad Lietuvoje „viskas brangiau“, abejotinos, tačiau kad už kai ką svetur galima sumokėti pigiau, ne paslaptis. DELFI skaitytojas kainų skirtumą Lietuvoje ir Jungtinėje Karalystėje įamžino nuotraukose.

Skaitytojas pasipiktino, kad Jungtinėje Karalystėje mažau moka už bananus ir pieną. „Man užkliuvo bananų kaina Lietuvoje. Kuo jie tokie ypatingi, kad kaina Lietuvoje ir Jungtinėje Karalystėje skiriasi daugiau nei pusantro karto? Be to, kaip matyti iš kainos etiketės, Lietuvoje bananai yra antros rūšies. Gal prekybos tinklai galėtų pakomentuoti?, - stebėjosi jis. - Taip pat palyginau analogiškos pakuotės pieno kainą. Taip pat stebina nemažas kainos skirtumas. Kuo Lietuvoje pienas geresnis negu Jungtinėje Karalystėje, gal karvių veislė brangesnė?“

Skaitytojas sakė per kelias dienas padaręs kainų nuotraukas skirtingose parduotuvėse. Kainų skirtumai matyti nuotraukose – Lietuvoje bananų kilogramo kaina parduotuvėse „Maxima“ ir „Norfa“ siekė 1,44 eurų (1,06 svaro), o Jungtinėje Karalystėje – 0,68 pensus (0,92 euro). Pagal atsiųstas nuotraukas, dviejų litrų vieno gamintojo pieno butelio, parduodami parduotuvėje „Maxima“, kaina Lietuvoje – 1,73 euro (1,28 svaro), Jungtinėje karalystėje – 0,90 pensų (1,22 euro).

DELFI pasiteiravo komentarų lietuvos prekybininkų, kurių kainos buvo lygintos su kainomis Jungtinėje Karalystėje.

Renata Saulytė, „Maxima LT“ komunikacijos vadovė pakomentavo, kad vargu, ar kainas taip būtų korektiška lyginti. „Ypatingai jei kalbame apie pieną. Pienas nuotarukoje išties nėra pats pigiausias pienas turimas mūsų parduotuvėse. Tai žinomo prekinio ženklo (ženklas redakcijai žinomas - DELFI) pienas, kuris natūralu kainuoja daugiau nei tarkime mūsų prekybos tinklo privačiais prekių ženklais pažymėtas pienas. Tad siekiant įvardinti, kodėl kai kurie produktai kitose šalyse pigesni visų pirma reikėtų lyginti analogiškas prekes, į prekės ženklą, pakuotę, sudėtį ir netgi skonines savybes. Tuomet reikėtų atsižvelgti į šalyse taikomus skirtingus mokesčius tam tikriems produktams ar produktų grupėms.

Kalbant apie bananų kaina, ją reguliuoja pasiūla visoje rinkoje, t.y. kiek bananų nuperkama ir įvežama į Lietuvos rinką, konkurencinę aplinką, kuri labiausiai ir lemia kainas vartotojams. Taip pat reikėtų atsižvelgti ir į tai, kokie patiriami logistikos kaštai, bananus transportuojant į vieną ar kitą šalį. Pagaliau prekybos tinklo (kuriame prekiaujama bananais) dydį tarptautiniu mastu ir jų derybinę galią, derantis dėl pirkimo kainų su produkcijos tiekėjais, taip pat ir pasirinktos kainodaros modelį. Galbūt vienas ar kitas tinklas taiko skirtingus bendradarbiavimo su tiekėjais modelius - kai pvz. sudaromos ilgalaikės tiekimo sutartys su tiekėjais ir užfiksuojama produktų kaina ilgesniam periodui. Taigi, kainų skirtumus gali lemti daug objektyvių priežasčių.

Nuolat stebime kainas tiek Lietuvoje, tiek kitose Europos šalyse. Įvertinus 14 skirtingų Europos šalių pirkėjų dažniausiai į krepšelius dedamų prekių kainas, Lietuva yra trečia Europos valstybė pagal pigumą po Bulgarijos ir Lenkijos. Tai rodo nepriklausomas prekybos tinklo „Maxima“ atliktas tyrimas, kurio metu vertinamos ne tik maisto produktų, bet ir kitų dažniausiai vartojamų prekių kainos – iš viso net 70 prekių.

Trečia Lietuva atsiduria rikiuojant šalis pagal kainų mažumą tiek vertinant importuojamas, garsių užsienio prekių ženklų gaminamas, prekes, tiek lyginant mažiausios kainos prekes, kurios neretai yra parduodamos su prekybos tinklo privataus prekės ženklo etikete. Tą pačią poziciją Lietuva išlaiko ir įvertinus visą 70 dažniausiai perkamų prekių krepšelį.

Po Lietuvos kainų didėjimo seka vertinant visų 70 prekių kainas rikiuojasi Estija, Latvija, Ispanija, Vokietija, Čekija, Didžioji Britanija, Prancūzija, Austrija, Italija, Airija, Švedija ir Šveicarija“, - kalbėjo ji.

„Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis, paklaustas apie bananų kainų skirtumus, pakomentavo, kad kainos parduotuvėje priklauso nuo trijų pagrindinių tiekėjų, kurie bananus tiekia, kainų.

Jis nurodė, kad bananų kaina skirtingose šalyse iš esmės priklauso nuo trijų pagrindinių priežasčių - parduodamų bananų klasės, nuolaidų ar akcijų bei taikomo PVM ir susitarimo su tiekėjais - pavyzdžiui, vieni bananų kainą su tiekėjais gali būti sutarę metams, tuo metu Lietuvoje kainos keičiasi kas savaitę.

Norite pasidalinti savo patirtimi ar pastebėjimais, kaip skiriasi kainos, už ką tenka mokėti daugiau ar mažiau? Gyvenate Jungtinėje Karalystėje ir norite pasidlainti patirtimi, kiek išleidžiate? Grįžote gyventi į Lietuvą ir džiaugiatės žemomis kainomis? Rašykiyte el.paštu pilieciai@delfi.lt! Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1317)