Stengiantis išvengti eismo įvykių, galinčių pasibaigti itin liūdnai, visuomenei tiesiog būtina aktyviai skleisti informaciją apie saugumo kelyje svarbą. Savo ruožtu, policijos pareigūnai kartu su saugaus eismą propaguojančiu socialiniu projektu „Nebūk briedis“ ragina pėsčiuosius imtis prevencinių priemonių. Gatvėje ir kelyje jaustis saugiai bei būti matomiems padės šviesą atspindinčios priemonės – atšvaitai, liemenės, žibintai.

Matomumą užtikrinančių priemonių šiukštu nereikėtų palikti namie net miesto gyventojams, kurie dažnai linkę manyti, jog atšvaitas reikalingas tik priemiesčiuose. Praėjusiais metais pėsčiųjų perėjose žuvo net 32 pėstieji, kai tuo tarpu 2013 metais žuvusiųjų beveik dvigubai mažiau.

Svarbu žinoti, jog remiantis Kelių eismo taisyklėmis (KET) pėstysis privalo dėvėti šviesą atspindinčias priemones esant tamsiajam paros metui arba tvyrant prieblandai. Nesilaikantiems šių taisyklių gali grėsti bauda. Policijos pareigūnai, norėdami užtikrinti pėsčiųjų saugumą ir skatinti juos laikytis taisyklių, dažnai vykdo reidus, skirtus tik šiai eismo dalyvių kategorijai.

Štai 2014 metais iš viso išaiškintas net 23 021 pėsčiųjų padarytas Kelių eismo taisyklių (toliau – KET) pažeidimas. Patys dažniausi pėsčiųjų pažeidimai už kuriuos skiriamos baudos: važiuojamosios kelio dalies perėjimas arba ėjimas ja ten, kur draudžiama (praėjusiais metais išsiaiškinta net 5 440 pažeidimo atvejų) ir atšvaitų ar kitų šviesą atspindinčių elementų nenaudojimas tamsiuoju paros metu (1 265 atvejai).

Negana to, atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad statistiškai eismo įvykiuose gerokai daugiau sužeidžiama pėsčiųjų moterų. Tai kiek paradoksalu, nes dailiosios lyties atstoves gerokai dažniau galima pamatyti su šviesą atspindinčiomis priemonėmis. Vis dėlto dažna moteris atšvaitą, kabindama ant rankinuko rankenų, nešioja netaisyklingai. Tokioje vietoje kabantis atšvaitas nėra gerai matomas, mat jis pats šviesos neskleidžia, o ją tik atspindi nuo pravažiuojančių automobilių žibintų.

Tenka pripažinti, kad tik rūpindamiesi savo ir kitų saugumu gatvėje ir kelyje galime išvengti tragiškų eismo įvykių. Juk tamsoje, prieblandoje ar esant blogam matomumui, pėstiesiems galimybė patekti į eismo įvykį didėja net keletą kartų. Projektas „Nebūk briedis“ primena, jog imtis prevencinių priemonių žmogus gali pats – tereikia prisisegti atšvaitą!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)