111
Kitas

Arka

Kam reikalingi pirštų antspaudai?

Skirtingai nei kitos kūno raukšlės, pirštų antspaudai nėra susiformavę dėl senėjimo proceso, odos mechaninio arba cheminio veikimo. Juos turime visi nuo pat gimimo ir jie nekinta visą gyvenimą. Netgi įsipjovus arba nusideginus pirštą, vėliau atsinaujina toks pat pirštų antspaudas.

Tačiau mokslininkai iki šiol nėra tikri dėl jų prasmės. Labiausiai tikėtina, kad pirštų antspaudai svarbūs čiuopiant. Jie stiprina lytėjimo pojūtį. Jeigu pirštų pagalvėlės būtų lygios, pirštų jautrumas sumažėtų net apie 100 kartų. Tai itin svarbu atskiriant skirtingas medžiagas. Be to, pirštų antspaudai padeda tvirčiau suimti kokį nors daiktą. Grublėtas paviršius sudaro stipresnę trintį, dėl to rankose laikomi daiktai mažiau slysta.

Tačiau mokslininkams neaišku, kodėl kiekvienas turime unikalius pirštų antspaudus. Pasak ezoterikų, jie atskleidžia žmogaus charakterį ir likimą. Todėl kaip pasaulyje nėra dviejų vienodų asmenų, taip nebūna vienodų pirštų antspaudų.

Jais apdovanoti ne visi

Pirštų antspaudus dažniausiai turi visi, tačiau yra išimčių. Žinomos keturios šeimos, kurių narių pirštų galai lygūs kaip naujagimių oda. Anot Tel Avivo universiteto mokslininkų, dėl to kalta genų mutacija. Todėl kai kurie žmonės gimsta neturėdami nė menkiausios pirštų antspaudų užuominos. Tai vadinama adermatoglifija.

Mokslininkai kol kas nežino, ar įmanoma užkirsti kelią šiai genų mutacijai. Ji lemia ir tai, kad tokie žmonės turi šiek tiek mažiau prakaito liaukų, tačiau tai sveikatai nekenkia. Tačiau gali sukelti nepatogumų tvarkant įvairius oficialius reikalus. Tą patyrė JAV sieną norėjusi kirsti šveicarė.

Pasienio darbuotojai pareikalavo pateikti pirštų antspaudus, kad galėtų nustatyti jos tapatybę. Pamatę, kad moteris jų neturi, negalėjo patikėti. Dar labiau apstulbo paaiškėjus, kad jų neturi ir visa devynių asmenų šeima. Tai buvo pirmas pagarsėjęs adermatoglifijos atvejis.

Perspėja apie tykančius sveikatos pavojus

Pirštų antspaudai padeda ne tik nustatyti tapatybę, bet ir atskleisti galimas sveikatos problemas. Ištyrus sergančiųjų Alzheimerio liga pirštų antspaudus pastebėta, kad net 72 % jų dominuojantis pirštų antspaudų tipas yra ulnarinės kilpos.

Koncentriniai sūkuriai įspėja apie didesnę krūties vėžio riziką, ypač vyresniame amžiuje. Sūkuriniai raštai susiję su celiakija. Apie 69 % sergančiųjų šia liga turi tokius pirštų antspaudus. Arkos tipo pirštų antspaudai perspėja apie didesnę tikimybę susirgti lėtinėmis virškinimo trakto ligomis.

Ką sako apie asmenybę?

Išskiriami trys pagrindiniai pirštų antspaudų tipai: kilpos, sūkurio ir arkos pavidalo. Tačiau visi jie turi savų atmainų. Kiekviena jų atskleidžia skirtingus žmogaus bruožus, todėl daug ką pasako ne tik apie jo asmenybę, bet ir likimą. Asmuo ant skirtingų pirštų gali turėti nevienodo tipo pirštų antspaudus, todėl reikia skaityti dominuojančio rašto aprašymą.

111
Kitas

Arka