Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Varėnos rajono agentūra gavo pranešimą apie neteisėtai sumedžiotą briedžio patiną medžioklės būrelio „kadagys“ medžioklės plotuose, Burokaraisčio miške, Varėnos r.

Kaip GRYNAS.lt informavo į įvykio vietą nuvykę pareigūnai, brakonierių būta ne vieno, juos išbaidė atsitiktinis praeivis. „Medžiotojai surado kritusį antrametį briedžio patiną. Sniege matėsi kraujo žymės", - situaciją analizavo pareigūnai.

Varėnos rajono agentūra raštu kreipėsi į Alytaus VPK Varėnos rajono policijos komisariatą dėl ikiteisminio tyrimo, kuris padėtų išsiaiškinti brakonieriavusius asmenis, pradėjimo. Gamtai padaryta žala vertinama apie 5068 eurų.

Pareigūnai redakciją informavo, kad 2015 m. vasario 2 dieną iš Varėnos rajono policijos komisariato buvo gautas raštiškas pranešimas apie pradėtą ikiteisminį tyrimą pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 272 str. 1 dalį dėl neteisėto medžiojimo ar žvejojimo arba kitokio laukinės gyvūnijos išteklių naudojimo.

GRYNAS.lt primena, kad briedžiai yra svarbi ekosistemos dalis pateikia trumpą aprašymą apie Lietuvoje gyvenančius šios rūšies gyvūnus. Mūsų šalyje paplitęs europinis briedis (Alces alces alces), jis yra apyretis. Gyvena lapuočių ir mišriuose miškuose, pelkėse, žiemą – pušų jaunuolynuose. Vasarą maitinasi žole, žiemą – krūmų, medžių žieve. Gamtoje priešų beveik neturi, tačiau labai dažnai nukenčia nuo brakonierių. Nors briedis stambus, tačiau labai judrus žvėris ir labai pasitikintis aplinkiniais, dėl to lengvai nušaunamas, ypač dabartinių gerai ginkluotų brakonierių. Žiemą briedžiai gyvena mišriais pulkais.

Briedžiai poruojasi rugpjūčio pabaigoje-spalio pradžioje. Nėštumas – 7,5-8 mėnesiai. Jauniklius (1-2, kartais 3) atsiveda gegužės-balandžio mėnesiais. Jaunikliai oranžiškai rudos spalvos, labai ilgomis kojomis, pirmomis dienomis silpnokai vaikšto. Pienu maitinami apie 3,5-4 mėnesius, žolę pradeda ėsti jau kelių dienų amžiaus. Briedžiai minta augaliniu maistu: medžių šakomis, lapais, žieve, pumpurais bei žolėmis. Taip pat grybais. Žiemą, susitelkę pušų jaunuolynuose, nukandžioja ištisus pušelių plotus. Per parą suėda iki 13 kg pašarų.

GRYNAS.lt primena, kad pastebėjus miške brakonierius apie tai nedelsiant reikia pranešti aplinkosaugininkams. Tai padaryti galima bet kuriuo paros metu paskambinus bendruoju pagalbos telefonu 112. Gyvosios gamtos pažeidimams teikiamas prioritetas ir tik gavę informaciją aplinkosaugininkai iš karto išvyks sulaikyti brakonierių.