Nors daugiau nei 80 proc. skaitytojų apklausoje teigė paliekantys arbatpinigių, komentarų skiltyje vyravo kiek kitokios nuomonės. Žmonės piktinosi, kad jiems patiems arbatpinigių niekas nepalieka, tad kodėl tai turėtų daryti jie, užjautė arbatpinigių negaunančias kasininkes ir finansinę naštą vertė ant darbdavių, kurie, pasak jų, turėtų mokėti tokį atlyginimą, kad arbatpinigių nereikėtų.

Didelę reakciją sukėlė padavėjos pasipiktinimas turtingais klientais – buvo moters atvirumu pasipiktinusių skaitytojų, jai nepritarė ir ilgametį padavėjo darbo stažą turintis Dainius: „Padavėju restorane išdirbau 13 metų ir niekada niekam viešai nepasakojau apie savo klientus. Nes juos gerbiau ir buvai gerbiamas jų už savo darbą. Jei nepaliko arbatpinigių, tai kaltinkite ne klientus, o save. Jūs sakote, kad esate savo srities profesionalė... Tai ir išlikite ja – čia ne „išpažinties būdelė“.

Atsiliepė klientai

Atsiliepė ne vienas, manąs, kad padavėja rašo apie jį. Dukros slapyvardžiu pasivadinusi skaitytoja sako, kad mergina papasakojo apie jų šeimos apsilankymą restorane, tačiau detales pateikė neteisingai.

„Sveiki, štai mes ta šykštuolių šeimynėlė, apie kurią kalbama straipsnyje. Visų pirma, mano rankinukas ne „Prada“. Mus aptarnavusi padavėja elgėsi profesionaliai. Tačiau mergina šiek tiek persistengė piešdama mūsų paveikslą – išrašyta sąskaita buvo ne 100, o 50 eurų. Nejaugi ji tikėjosi 10 eurų arbatpinigių, kai už viską sumokėjom tik 50? Palikom viską, kas buvo pasmulkinta, o kiek buvo smulkių, neatkreipėme dėmesio, – komentarų skiltyje pasakojo skaitytoja. – Cituoju „...nenustebkite, jei kitą kartą apsilankysite ir padavėjas Jus pasitiks be šypsenos, nepaklaus, kaip Jūsų maistas, ar nieko netrūksta. Jums nesišypsos visas personalas, nes visi žinos, kad Jūs vienaip ar kitaip nevertinate mūsų darbo“ – ar tai suprasti kaip grasinimą, jog kitą kartą atėjus galime tikėtis maisto su jūsų seilėm ir ne tik? Būdami tame restorane, mes nesureikšminom tokios smulkmenos kaip padavėjos užgaidos, nes ji už aptarnavimą gauna atlyginimą.“

Mergina – ne vienintelė, mananti, kad padavėja pasakojo apie jų šeimos apsilankymą. Komentaruose atsiliepė ir kiti klientai.

„Straipsnyje neteisingai nurodyta informacija apie arbatpinigius ir jų dydį. Kadangi buvo atnešta indiška duonelė, visa sudeginta iki anglies spalvos ir apversta taip, kad nesimatytų. Į pastabą, kodėl ji tokia, buvo atsakyta, kad naujas šefas virtuvėje ir taip pasitaiko, tačiau nesiėmė iniciatyvos ją pakeisti ir teko valgyti sudegintą. Dėl šio incidento atneštas ledų desertas irgi ne koks. Klausimas būtų skaitytojams, ar reikia palikti arbatpinigių padavėjai , jeigu ji Jums atnesa „šūdą“, atsiprašant, ir šypsosi?“ – rašė slapyvardžiu „Buvęs ir aptarnautas“ pasivadinęs skaitytojas.

Nemaloniu padavėjų elgesiu apskritai buvo besipiktinančių ir daugiau. „Atsitikimas:
kavinėje mes 8-iese. Padavėja mažai galėjo papasakoti apie patiekalus, užsakymas buvo sumaišytas, vaikams prašyti šilti gėrimai buvo su ledukais ir t.t. Mūsų padavėja ir šypsena – antonimai. Paprašius sąskaitos ir pateikus 10 proc. nulaidų kortelų, buvo atsakyta, kad ją reikia pateikti prieš patiekalų užsakymą. Atsakiau – „Kaip norit“ (arbatai nepaliksiu). Išeinant padavėja replikavo, kad arbatai nepalikau...“ – rašė komentatorius.

Turėtų ką papasakoti apie elito vakarėlius

Vis dėlto, aptarnavimo sferoje dirbantys skaitytojai nepagailėjo kritikos restoranuose dideles sumas išleidžiantiems klientams. Komentaruose jie dalijosi patirtimi apie darbą aptarnaujant pasiturinčius klientus.

„Esu pati dirbus Lietuvoje padavėja, nuo pigių picerijų iki gerų restoranų. Pastebėjau viena, kuo žmogus mažiau pinigų turi, tuo jis malonesnis ir arbatos daugiau palieka. Būdavo visko – moterytės su LV ( „Louis Vuitton“ – DELFI) tašytėm viešai žemindavo, vyrai prigėrę prie savo žmonų ir vaikų sakydavo, kad aš profkinė (...). Bet tokie pasitaikydavo „ala“ elito pasauly“, – rašė buvusia padavėja prisistačiusi komentatorė.

„Vienas pažįstamas pasakojo, kad teko dirbti prestižinėje užeigoje, kur renkasi turtingas „elitas“. Tai dar iki 30 m. lyg ir nieko, bet va toji ypatingoji publika, kuriai jau 40, 50 ir daugiau... Pirma ceremonija, tai pasisveikinimas glaudžiant veidus, bet neprisiliečiant.Toliau seka tuščios kalbos apie kepuraites, aprangos kodus ir taip toliau... Vakarui einant į pabaigą pasirodo tikrieji iš koto verčiantys „morozienių“ ir „morozų“ veidai verti slaptos kameros ar žurnalisto plunksnos.Taigi, toks darbas – tik stiprios moralės ir nervų žmonėms“, – pasakojo kitas.

„Būtų gerai, kad padavėjai parašytų, kaip po kviestinių baliukų vadinamieji žinomi žmonės ir ypač moterys keturpėsčios iškėblina iš restoranų, prieš tai čiupusios po kelis nemokamus gėrimus, kaip išsipusčiusios savais ar skolintais drabužėliais moteriškės kartais kimba viena kitai į plaukus (kondicijoj, žinoma). Tikrai prisižiūri darbuotojai vaizdų, teko girdėti. O kad arbatpinigių gaili, tai suprantama – prasčiokiškumas viršų ima. Juk nieko nėra blogiau, kai iš muziko tampama naujuoju turtuoliu“, – piktinosi moteris, „Madlen“ slapyvardžiu.

Tiesa, ne visi linkę manyti, kad turintis daugiau, arbatpinigių pagailės. Savo patirtimi apie tai pasidalino aptarnavimo srityje dirbanti skaitytoja: „Ne vienus metus dirbu toje srityje, ir galiu pasakyti tik viena, ne turtai ir ne vargas diktuoja arbatpinigių kiekį, o koks yra žmogus. Jei ateina snukį susukęs, tai gali viską išbandyti, bet atsidėkojimo nesulauksi. Yra buvę, kad išgėrė arbatos ir suvalgė po pyragaitį, o paliko 10 Lt arbatos, o stalas, pilnas žmonių, pragėręs 1000 Lt, paliko 1Lt arbatos. Ir gerb. vyrų žmonos, jei jau jūsų vyras palieka padavėjams arbatos, tai būkit mielos, negrįžkit prie stalo ir nepasiimkite tu pinigėlių, nes tikrai apmaudu, kai matai „ponias“, kišančias į savo barakudišką tašelę padavėjui paliktus pinigėlius.“

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Prašome Jūsų – pasidalinkite savo nuomone ar patirtimi. Ar jūs paliekate arbatpinigių? Kokia tai paprastai būna suma? O galbūt esate atsidūrę situacijoje, kai dėl nemalonaus aptarnaujančio personalo elgesio to daryti tiesiog nekilo ranka? Papasakokite! Laukiame Jūsų laiškų el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Arbata“, savo nuomone ar rašiniu taip pat galite pasidalinti žemiau!


Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (363)