Iki šiol žvejai mėgėjai Kuršių mariose vienos žvejybos ant ledo metu galėjo pagauti daugiausiai 10 kg. Tai tampa patrauklu visos Lietuvos žvejams, nes seniau žvejai, pavyzdžiui, iš Zarasų, nebūtinai matydavo sportinio intereso belstis per visą Lietuvą.

Nebelikus ribojimų ne vienas žvejys gyrėsi pagavęs ir virš 500 stintų. Gali būti, kad ne visi šie žvejai šiuos rekordiškus skaičius pasiekė sąžiningai. Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas bei kiti inspektoriai kone kasdien turi priminti žvejams kai kuriuos apribojimus.

„Šiemet spaudoje buvo paskelbta klaidinga informacija dėl stintų žvejybos ir mes dėl to turime ne vieną konfliktą su žvejais. Taip, pagautų stintų skaičius yra neribojamas, tačiau jų gaudyti bet kaip negalima“, – pasakojo V. Marozas.

Pašnekovas pasakojo, kad ne vienas žvejys daro pažeidimus susijusius su įrankių skaičiumi.

„Pagal Mėgėjiškos žūklės taisykles stintas žvejoti galima daugiausiai tik su keturiais įrankiais, ant kurių bendrai gali būti tik šeši kabliukai. Žvejojant Kuršių mariose nuo ledo galima turėti 12 kabliukų, bet irgi tik keturias meškeres“, – pasakojo V. Marozas.

Šiuo metu stintų žvejų knibždėte knibžda. Niekas niekada nežino, kiek ilgai tęsis šių žuvų sezonas. Kartais jis trunka iki vasario galo, o kartais tik dvi savaites, tad žvejai nenori praleisti progos prisižvejoti stintų.

„Kadangi ant marių nėra ledo, tai mūsų visas uostas yra apsėstas žvejų, prie kruizinių laivų terminalo sunkiai jie beranda vietos. Jie dažniausiai naudoja 2-3 įrankius, o ant jų mažiausiai būna 6 kabliukai. Daug jų galvoja, kad gali žvejoti su tiek pat kabliukų, kiek ir ant ledo, bet jie klysta ir mes juos už tai baudžiame. Žvejus tikriname kasdien. Ant Palangos tilto pasitaiko nemažai nestandartinius įrankius naudojančių žvejų“, – pasakojo V. Marozas.

Tie nestandartiniai įrankiai liaudyje vadinami tiesiog „samčiais“. Tai paskutinė vieta, kur paprasta žvejys gali naudoti kažką panašaus į verslininkų naudojamus tinklus.

„Tai tiesiog tinklinis samtis. Jis susideda iš lanko ir nuleidimo įrankio – gervės. Keldami tą „samtį“, žvejai susisemia stintas. Tai yra limituotos žvejybos būdas ir reikia nusipirkti atskirtą kortelę. Ji kainuoja 2,9 euro, tai yra 10 lt. Kortelių turėtojai gali žvejoti nestandartiniais įrankiais nuo Palangos tilto, tačiau negalima turėti įrankio, kurio skersmuo didesnis nei 3 metrai. Mes juos taip pat tikriname ir baudžiame“, – kalbėjo V. Marozas.

Už didesnio nei leistina žvejybos įrankio naudojimą gresia bauda nuo 115 iki 289 eurų su pažeidimo įrankio konfiskavimu. Bauda už stintų žvejybą be kortelės gali atsieiti nuo 86 iki 173 eurų.