„Turėjau daug atvejų, kai padėjome, bendravome su lietuvių šeimomis. Negaliu atvirai visko pasakoti, bet nuveikėme iš tiesų daug. Daugelis bylų buvo užbaigtos teigiamai. Darėme ir tai, kuo girtis, viešai pasakoti negalima“, – DELFI sakė jis.

K. Rutkowskis – garsus Lenkijos detektyvas. Nors jo paslaugas reklamuojančiame interneto tinklalapyje negalima rasti net menkiausių užuominų, kad jis padeda tėvams susigrąžinti vaikus iš vaikų teisių institucijų ar naujų įtėvių globos, tokioje situacijoje atsidūrę tėvai žino – kreiptis į jį galima visuomet.

Pats sūnų auginantis K. Rutkowsis neslepia, kad nors ir atrodo rimtas, kietas vyras, negali nepadėti dėl prarastų vaikų raudantiems tėvams.

„Priklauso nuo užduoties, bet tėvai žino, kad jų vaiką į šeimą per mėnesį laiko tikrai grąžinsiu“, – sakė jis.

Nors pasklido gandai, kad jo paslaugomis išgali naudotis tik labai pasiturintys piliečiai – esą jo pagalba kainuoja apie 50 tūkst. eurų, pats K. Rutkowskis patikino, kad tai – šmeižtas. Nelaimės ištiktoms šeimoms jis pasakoja padedantis ir nemokamai.

„Tokių kainų niekam neįvardiju. Tai yra nesąmonė. Niekada dar nesprendžiau bylos, kuri tiek kainuotų žmogui. Tai visiškai išpūsta. Labai daug bylų išsprendėme visiškai nemokamai“, – patikino jis.

Berniuką išplėšė, nors sutrukdė net pasieniečiai

K. Rutkowsis prasitarė, kad viena iš tokių bylų – Rusijos spaudoje plačiai nuskambėjusi Aleksandro istorija.

Kaip rašė lifenews.ru, Norvegijoje gyvenančios rusės Irinos vyras blogai elgėsi su judviejų atžalomis, tad vaikai iš jų šeimos buvo paimti.

Moteris nenorėjo su tuo susitaikyti, tad kreipėsi į detektyvą K. Rutkowsį, kuris padėjo jai 13-metį sūnų Aleksandrą pagrobti. Detektyvas Irinai ir Aleksandrui padėjo ištrūkti iš Norvegijos. Jie nusigavo iki Lenkijos, iš kur ketino grįžti į Rusiją, tačiau prie sienos rusės laukė nemalonus netikėtumas – juos sulaikė pasieniečiai.

„Pasienio pareigūnai pareiškė, kad Aleksandras ieškomas Norvegijoje. Labai išsigandau, kad jie galėjo turėti duomenų apie tai, kad man atimtos motinystės teisės. Bet viskas visai ne taip!“, – teigė Irina.

Norvegijos ambasadoje berniuko iš Rusijos klausimas išspręstas nebuvo. Laimei, Rusijos pareigūnai pasistengė, kad Irina ir Aleksandras pasiektų tėvynę.

Vėliau paaiškėjo, kad, praėjus vos kelioms valandoms po to, kai motina su sūnumi, lydimi Kremliaus vaikų teisių ombudsmeno Pavelo Astachovo, kirto Lenkijos-Rusijos sieną, Lenkijos pareigūnai gavo Norvegijos pareigūnų reikalavimą skubiai iš Lenkijos į Norvegiją deportuoti 13 metų Rusijos Federacijos pilietį Aleksandrą Frolovą.

Pro langą išlipo virve

Kaip praneša Lenkijos žiniasklaida, tai ne pirmas ir ne paskutinis K. Rutkowskio išgelbėtas vaikas. Sp.pl plačiai nušvietė istoriją, kai detektyvas padėjo iš miestelio Lavriko miestelio Norvegijoje išvaduoti devynmetę Nikolę.

Vieną dieną į mokyklą išėjusi mergaitė tiesiog negrįžo namo. Kol tėvai bandė išsiaiškinti, kas nutiko, „Barnevernet“ atstovai mergaitę pavedė prižiūrėti globėjams. Veikti reikėjo žaibiškai.

Kaip pasakojama, svetimoje šeimoje augančiai mergaitei slapčia buvo įduotas mobilus telefonas ir pasakyta laukti žinutės „Būk pasiruošusi“. Sutemus prie lango nuolat budinti Nikolė išgirdo šnarėjimą krūmuose. Iš jų išlindęs asmuo mergaitei pro langą įmetė virvę.

„Nebijojau, žinojau, kad mama neleis manęs skriausti“, – mergaitės žodžius citavo sp.pl.

Pamatęs tuščią mergaitės kambarį nesulaikė ašarų

Tolesni veiksmai primena veiksmo filmą – mergaitė apsijuosė virvę per liemenį, kitą jos galą pririšo prie lovos ir išlipo per antrame aukšte buvusį tuometinio jos kambario langą. Ją sugavo tas pats virvę padavęs asmuo.

Mergaitė buvo iš karto įsodinta į automobilį, kuriame susitiko su tėvais. Iki pat Lenkijos ją lydėjo automobilių vilkstinė.

„Kai sužinojau apie šią šeimą ištikusią nelaimę, tėvai man parodė tuščią likusį Nikolės kambarį, man pradėjo bėgti ašaros. Žinojau, kad padarysiu viską, kad išvaduočiau mergaitę iš šiuolaikiško Norvegijos kalėjimo. Veikėme kaip FTB. Vienintelis principas, kurio laikėmės: gali daryti viską, svarbu, kad tavęs nepagautų. Taip, Norvegija sužinojo apie tai, kad mergaitė dingo, tačiau jiems paskelbus paiešką ji jau buvo saugi Lenkijoje, mylinčių tėvų glėbyje“, – tąkart sakė K. Rutkowskis.

Nors ne kartą teistas, sustoti dirbti nežada

Viešoje erdvėje gausu spekuliacijų, kad Lenkijos diplomatai nedaro kliūčių K. Rutkowskiui veikti, kad pas jį lankėsi patys „Barnevernet“ atstovai, kurie esą atvykę prie jo biuro pamatė visureigius su kaukėtais vyrais, tad nebedrįso daugiau ten pasirodyti. Pats detektyvas DELFI sakė, kad jo darbas – sunkus.

2006 m. jis buvo suimtas vidaus saugumo pareigūnų, kurie įtarė jį pinigų plovimu ir dokumentų klastojimu. 2007 m. jis buvo nuteistas 1,5 metų laisvės atėmimo bausme už neteisėtą sulaikymą. 2008 m. stojo prieš apygardos teismą, o 2012 m. buvo nuteistas 2,5 metų laisvės atėmimo bausme dėl daromos įtakos valstybinės institucijoms. Dar 2010 m. gegužę jis gavo oficialų kaltinimą dėl darbe naudojamų neteisėtų veiksmų.

„Greitu metu susitinkame su interesantais iš Lietuvos, tikrai nežadame sustoti“, – DELFI sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1624)