Nusprendžiau pasidalinti savo mintimis ir įžvalgomis. Pirmiausia norėčiau pradėti nuo to, kad pats esu emigravęs ir šie išsakyti žodžiai mane labai stipriai papiktino. Internete tarp Anglijos lietuvių taip pat kilo aršios diskusijos. Visada gerbiau žmonių nuomonę, bet viskas turi ribas...

Neįsivaizduoju, kas gali menkinti emigrantus, kai kiekvienais metais jų siunčiami pinigai – 2014 m. apie 6 milijardai litų (1.74 milijardo eurų) – yra tolygu beveik kelių metų Krašto apsaugos ministerijos biudžetui su visais asignavimais Šaulių sąjungai. Čia buvo didžiausias spjūvis į veidą žmonėms, kurie Lietuvoje dirba už minimalią algą.

Jungtinėje Karalystėje žmonėms užtenka pinigų netaupant nusipirkti maisto, net jei jie uždirba minimalią algą. Turime vieną mažiausią minimalų atlyginimą tarp visų euro zonos šalių – 300 eurų, nenuskaičius mokesčių. Atskaičius pajamų mokestį (15 proc.) – 20,49 Eur mažiau, sveikatos draudimą (6 proc.) – 18 eurų mažiau, pensijų ir soc. draudimą (3 proc.) – 9 Eur mažiau. Neapmokestinamos pajamos – 163,4 eurų. Palyginimui Jungtinėje Karalystėje neapmokestinamos pajamos yra 832 svarai per mėnesį. Taigi, iš vio turime 252,51 eurų po mokesčių Lietuvoje.

Jungtinėje Karalystėje žmonės, uždirbdami 1000 svarų, sugeba išsiųsti ir į tėvynę vieną kitą šimtinę sunkiai besiverčiantiems tėvams. O štai retorinis klausimas – kam galima pagelbėti už 252 eurus per mėnesį...? (...)

Gaila, kad dauguma atsiųstų pinigų yra pravalgomi. Taip paremiame prekybininkus, iš kurių kai kurie nekelia algų, tyčiojasi visaip kaip tik įmanoma iš žmonių. Nes jiems tereikia pigios darbo jėgos... Dėl to iš atsiunčiamų pinigų žmonės beveik nesukuria BVP (bendrasis vidaus produktas). Jeigu nebūtų tiek išvykusių žmonių, kokia padėtis būtų Lietuvos darbo rinkoje? 20 – 25 proc. bedarbių? Kuriems reikėtų du ar tris kartus daugiau mokesčių mokėtojų pinigų išmokėti pašalpoms.

Lietuvos valstybės biudžetas 2014 metais buvo apie 30 milijardų litų. Daugiau nei 7 milijardai buvo Europos Sąjungos lėšos bei apie 6 milijardus emigrantų atsiųstų litų.

Kas geriau – ar pinigus siunčiantys namo emigrantai, ar tai, kad tie, kurie emigravo, geriau būtų likę ir įsilieję į šešėlinės ekonomikos gretas? Kol žodis „emigrantas“ bus kaip keiksmažodis, būsime pateikiami kaip blogiausi iš blogiausių, nes norėjom kažko daugiau nei 300 eurų... Nes norėjom geresnės aukštojo mokslo kokybės, save visiškai išlaikyti. Norėjom kuo greičiau nulipti savo tėvams nuo sprando, nes vaiką išlaikyt, mano manymu, Lietuvoje yra prabanga. Pagalvokime, kodėl nebeturime tiek tūkstančių Lietuvos piliečių... Tam prireikė „tik“ dešimties metų...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Prašome Jūsų – pasidalinkite patirtimi, patarimais ir požiūriu.

Tai galite padaryti čia: