Vaizdai šokiruoja: užfiksuotos ne tik ciniškos patyčios, bet ir krūvos nužudytų žmonių, išdarkyti jų organai ir balos kraujo.

Kaip rašo rferl.org, gausybė internetinėje svetainėje „YouTube“ paskelbtų vaizdo įrašų, iliustruojančių Rusijos remiamų separatistų „pergales“ Rytų Ukrainoje – tai grafiniai karo nusikaltimų įrodymai.

Viename iš tokių vaizdo įrašų – separatistų vadas pravarde „Givis“ (tikrasis vardas – Michailas Tolstychas), kankinantis belaisvius, nelaisvėn paimtus per pastarąją Donecko oro uosto apgultį.

Tad kas gi toks šis žiaurumu pagarsėjęs vyras?

M. Tolstycho „žavesys“ neliko nepastebėtas dar praėjusių metų spalio mėnesį, kai internetinėje erdvėje pasirodė vaizdo įrašų, kuriuose nufilmuotas „modeliu“ vadinamas separatistas.

Kremliaus remiamoje RT dirbęs žurnalistas Grahamas Phillipsas tuomet kalbino 34-erių M. Tolstychą, mat jis esą tapo interneto sensacija po paviešinto vaizdo įrašo, kuriame matyti, kaip „Givis“ romiu veidu rūko cigaretę, nekreipdamas dėmesio į aplink sprogstančius sviedinius.

Kaip rašo ibtimes.com.uk, tas vaizdo įrašas per savaitę peržiūrėtas 800 tūkst. kartų.

M. Tolstychą kalbinusiam žurnalistui patikinus, kad juo domisi daugybė merginų, jis davė savo telefono numerį.

„Kas blogo, jei žmonės nori bendrauti? Visada esu už“, – patikino „Givis“ ir paėmęs į rankas planšetę padiktavo savo telefono numerį.

M. Tolstychas sakė iki karo buvęs „paprastu žmogumi“, tačiau vėliau nusprendęs prisijungti prie separatistų, nes visada rėmė „Rusijos Federaciją ir šios šalies vykdomą politiką“.

„Visada buvau prieš Ukrainos vyriausybę, neslepiu to“, – patikino jis.

Paklaustas, ar jaučiasi interneto žvaigžde, jis atsakė: „Tai daro mano žmonės, ne aš. Mano batalionas, mano draugai. Esu tik vadas“.

Tačiau dabar jis pagarsėjo toli gražu ne dėl „modelio“ išvaizdos.

Viešinamuose vaizdo įrašuose matyti, kaip kardą rankoje laikantis „Givis“ išstumia belaisvius iš sunkvežimio ir parverčia juos ant žemės.

Akivaizdu, kad separatistas mėgaujasi reikalaudamas belaisvių pasakyti, kas jis toks, peiliu nupjauna nuo jų švarkų karinius skiriamuosius ženklus ir sugrūda juos belaisviams į burną.

„Ar pažįsti, kas aš toks? Atpažįsti? Atpažįsti? Aš „Givis“, – ant žemės parklupdytiems ukrainiečiams šaukia separatistas.

„Ko čia atsibeldėte? Ko jums čia reikia? Ką čia pamiršot“, – toliau rėkia jis.

„Pažiūrėk man į akis! Iš kur tu? <...> Aš tau pažadu suprasi, kas yra pragaras!“ – ukrainiečiams grasina „Givis.

Džiūgaudamas dėl pergalės Donecko oro uoste neseniai jis patikino ketinantis nueiti iki pat Kijevo.

„Puolimas jau buvo. Atrėmėme. Oro uostą kontroliuojame. Viskas puiku. Giname Donecko oro uostą. Toliau... Toliau bus Kijevas. Aš jiems parodysiu saldų gyvenimą“, – sakė „Givis“.

Kijeve įsikūrusio Pilietinių laisvių centro vadovė Oleksandra Matvijčuk tai, ką mato pastarosiomis savaitėmis plintančiuose vaizdo įrašuose, vadina siaubingais Ženevos konvencijos pažeidimais ir patikina ruošianti medžiagą, reikalingą tyrimui pradėti.

„Mes siunčiamės, aprašome ir archyvuojame kiekvieną tokį vaizdo įrašą. Be to, aktyviai dirbame tam, kad įtikintume mūsų narius ratifikuoti Romos statutą, o taip pat norime tapti Tarptautinio baudžiamojo teismo nariais“, – sausio 27 d. kalbėjo ji.

Socialinis psichologas Viktoras Puškaras pavadino šiuos vaizdo įrašus mėginimais įbauginti Ukrainos karius ir pasėti paniką tarp ukrainiečių.