Originalus kūrinys, kuriuo siekiama pagyvinti Kauno „miegamųjų rajonų“ architektūrą, atkreipti dėmesį į šiuolaikinių žmonių bendravimo problemas kabės tarp kelių namų - Baltų g. 11 ir 12 bei Baltijos per. 23 ir 31 namų. Pasak jaunojo menininko, sumaniusio šią skulptūrą-provokaciją, žiūrovą šis darbas priverstų dažnai pažvelgti aukštyn, taip pat sudomintų savo forma. Kopėčios sukeltų norą lipti aukštyn, bet tai, kad jų neįmanoma pasiekti, sukeltų žmonių smalsumą ir neišsipildžiusios svajonės įspūdį. Pučiant vėjui kompozicija lengvai siūbuotų, kas sukeltų lengvumo ir tuo pačiu „gyvumo“ įspūdį.

„Jau pats pavadinimas „Tinklas“ kalba apie tai, kad šis kūrinys susijęs su tinklu tiek su voratinkliu, tiek su žiniasklaidos komunikaciniu tinklu. XXI amžiuje tai yra pagrindinis informacijos siuntimo ir gavimo šaltinis. Šis meninis objektas gali simbolizuoti žmonių jungimąsi į informacinius tinklus, pvz., smarkiai įtraukiantį tinklą internetą - tai XXI amžiuje galima būtų netgi įvardinti kaip aktualią problemą, nes dauguma žmonių ten praleidžia valandų valandas, atsisakydami aktyvaus poilsio, laisvalaikio praleidimo gamtoje, bendravimo. Kita interpretacija galėtų remtis mano patyrimu vaikštinėjant po Šilainių mikrorajoną. Sudėtingas išplanavimas ir pastatų identiškumas tampa lengvo pasiklydimo priežastimi. Kabantys laidai, kuriuos galima pastebėti Šilainių mikrorajone sukuria įsipynimo, susipainiojimo įspūdį. Būtent šis pastebėjimas ir inspiravo darbo idėją ir jos išpildymą, - teigia jaunas skulptorius T.Vosylius. – Kopėčių motyvas atspindi pasiklydusio žmogaus norą lipti aukščiau ir apsidairyti. Pačias kopėčias komunikaciniu požiūriu irgi galima interpretuoti kaip simbolį į kitą virtualų pasaulį“.

Žvelgiant iš apačios objektas atrodo lyg tarp namų pakibęs didžiulis voratinklis, tačiau kvadratinė forma ir kopėčių motyvas išsklaido šią iliuziją. Iš apačios matomas perspektyvinis vaizdas sukelia keistą jausmą, kad tai kopėčios į dangų, į kitą erdvę, kuri kabo ore. Kūrinys savo lakoniškumu ir priemonių minimalizmu sukuria lengvumo ir elegancijos įspūdį, išryškėjantį monumentalių pastatų fone. Kūrinį supantys namai, kurie yra tarsi bokštai laikantys šį darbą - statiški ir nepaslankūs, priešingai nei vėjyje judantis objekto tinklas. Žvelgiant į tarp namų laikančių kabantį tinklą, susidaro komunikacijos, bendravimo įspūdis.

Pasak skulptoriaus Tado Vosyliaus, kuriant šį darbą buvo atkreiptas dėmesys į tarp daugiaaukščių namų chaotiškai kabančius kabelinius laidus – tai suteikė pirminę kompozicijos sukūrimo idėją. Mat šiuo laikotarpiu Šilainių mikrorajone gana sparčiai plečiasi įvairūs kabeliniai tinklai. Kabelinių tinklų pavadinimas tampa nuoroda į komunikaciją: kabeliais perduodama įvairi informacija – televizijos ir interneto signalai. Projektas “Tinklas” – tai šiuolaikinių žmonių bendravimą atspindintis meno objektas, tarsi pogrindinis bendraujančių laidais žmonių tinklas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją