Krūties vėžį nugalėjusi Trakų gyventoja Regina Špakova linkėdama visoms sergančioms moterims kuo geriausios sveikatos, į dangų paleido 108 rožinius vilties balionus – lygiai tiek Lietuvos moterų, pasitikrinusių krūtų būklę specialia medicinine įranga aprūpintame autobusiuke, laiku sužinojo, kad serga pavojinga liga.

Šiemet „Rožinio kaspino” autobusėlis važiuos per Lietuvą jau trečiąjį kartą. Per pirmąsias dvi savo keliones jis aplankė 52 Lietuvos miestus, o "Nedelsk" medikų komanda patikrino daugiau nei 13000 moterų. Iš jų šimtas aštuonioms moterims buvo rasta krūties vėžio ženklų. Šiais metais "Rožinio kaspino” autobusėlis užsuks į dar 40 Lietuvos miestelių, tokių kaip Šaukėnai, Veiveriai, Agluonėnai, Užpaliai.

Apie galimybes išsitirti krūtis visoje Lietuvoje bei apie „Rožinio kaspino” autobusėlio maršrutą nemokamai informuos telefono linija 8 800 202 50.

Regina Špakova buvo viena pirmųjų moterų, kuriai krūties vėžys buvo nustatytas “Rožinio kaspino“ autobusėlyje. Regina Špakova: „Su krūties vėžiu juokauti negalima. Todėl mano patarimas: tikrinkitės! Išnaudokite visas pasitaikančias progas per akcijas, skirtas krūties vėžio prevencijai. Kai gulėjau ligoninėje, susipažinau su mažeikiške, kuriai, kaip ir man, onkologinę ligą įtarė “Rožinio kaspino“ autobusėlio komanda. Esame likimo draugės, kurioms pasisekė – liga nespėjo išsikeroti, nes medikai laiku atėjo į pagalbą.

Projektas nėra gavęs jokios valstybinės pagalbos, tačiau džiaugiasi, kad garsiai skanduodamas savo pagrindines žinutes “ Kiekvieną savaitę nuo krūties vėžio Lietuvoje miršta 10 moterų“ ir “Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau nei 5000 moterų, kurios serga, tačiau to nežino“ prisibeldė į valdininkų širdis. Šiais metais valstybinei krūties vėžio profilaktikos programai ministro žodžiais tariant, bus skirta 1,5 mln. Litų.

“Ir dėl vienos moters vertėjo viską pradėti. Dažnai sakoma – išgelbėsi žmogų, išgelbėsi pasaulį, o aš dar pridedu – išgelbėsi moterį, išgelbėsi ne tik jos, bet ir jos artimųjų – vaikų, vyro, draugų pasaulį. Rūpinkitės savo sveikata, daugiau dėmesio skirkite sau, vardan savęs ir tų, kurie mus myli”, - palydėdama autobusėlį į trečiąją kelionę sakė Agnė Zuokienė. Šiais metais “Rožinis autobusėlis” ant šono veža dvi žinias “90 proc. susirgimų baigiasi laimingai, jei liga diagnozuojama laiku“ bei “Šiuo metu Lietuvoje jau serga, tačiau to nežino daugiau nei 5000 moterų“. Todėl visos moterys kviečiamos tikrintis. Daugiau informacijos kiekvienai bus suteikta nemokama telefono linija 8 800 202 50.

Sakoma, jog gerumas yra pigi vertybė, nes nieko nekainuoja, tačiau į projektą “Nedelsk” įsitraukė daugiau nei 200 Gerosios valios ambasadorių – savanorių visoje Lietuvoje. Šie žmonės savo laiką skiria tam, kad kuo daugiau moterų sužinotų apie krūties vėžį, išmoktų savityros pratimus, mokėtų pažinti krūties vėžio požymius. Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus kartu su žmona Alma pasveikino 200 projekto „Nedelsk“ savanorių:

“Mano akyse Jūs esate mūsų gyvenimo tikrasis pagrindas, ramstis, naujų idėjų skleidėjai. Jūs vienijate mūsų visuomenę, stiprinate joje bendruomenės pradus”, – taip į visus savanorius kreipėsi Prezidentas Valdas Adamkus. „ Pasaulyje kova su krūties vėžiu pradėta prieš kelis dešimtmečius. Man malonu pasveikinti tokį būrį visuomenės narių ir medikų, kurie siekia, kad kuo daugiau moterų Lietuvoje būtų sveikos ir laimingos„. Statistika: Lietuvoje savanorišką darbą yra dirbę apie 5 proc. žmonių. Tuo tarpu JAV maždaug pusė visų žmonių dalyvauja tokioje veikloje, o Didžiojoje Britanijoje savanoriai kasmet atlieka darbų už 15 milijardų svarų.

„Nedelsk„ organizuoja Vilniaus mero Artūro Zuoko žmona Agnė drauge su partneriais – Vilniaus Universiteto Onkologijos Institutu, reklamos agentūra „Kredo R„ bei VšĮ „Azzara„ bei 200 savanorių visoje Lietuvoje.

Projektas “Nedelsk“ nėra remiamas iš valstybės ar savivaldybių biudžetų. Daugybė akcijų ir patikrų 53-iuose Lietuvos miestuose suorganizuota tik geranoriškų rėmėjų lėšomis. Projekto „Nedelsk„ pagrindiniai rėmėjai: Kauno medicinos centras, Bionorica atstovas Baltijos šalims, „Lietuvos telekomas„ ir „L‘oreal„ atstovai Lietuvoje.

KRŪTIES VĖŽIO PREVENCIJOS PROJEKTAS, 3-asis etapas, 2005 m.

• Šiuo metu Lietuvoje krūties vėžiu serga, tačiau to nežino daugiau nei 5000 moterų.

• Kiekvieną savaitę nuo krūties vėžio Lietuvoje miršta 10 moterų.

• Laiku diagnozavus krūties vėžį, išgelbėti galima daugiau nei 90 proc.moterų.

Pagrindinės per mažo krūties vėžio išaiškinamumo bei didelio mirtingumo priežastys

1. Bendrosios praktikos gydytojai nedaug žino apie krūties vėžį.
2. Mamografijos įrangos pajėgumai yra tik 8 miestuose.
3. Visuomenėje dar gyvuoja daugybė mitų apie krūties vėžį.

Ko nori moteris?

• Jaustis saugi - nebijoti tikrintis, pasitikėti savo gydytoju. Todėl ji turi:
- kartą per mėnesį atlikti savityros pratimus,
- kartą per metus pasikonsultuoti su savo bendrosios praktikos gydytoju.
• Turėti galimybę atlikti išsamius profilaktinius tyrimus:
- iki 40 metų – tyrimą ultragarsu,
- nuo 40 metų kas dvejus metus, o nuo 50 metų kasmet - mamografijos tyrimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją