Abu kauniečiai niekur nedirbo, anksčiau teisti.

Traukė brangios parduotuvės

Pamažu aiškėja, dėl ko praėjusių metų lapkričio pabaigoje Berlyne buvo sulaikyti pastarojo meto viena grėsmingiausių šalies nusikalstamų grupuočių vadinamos „Kamuolinių“ gaujos bosai.

Abu gaujos veikėjai iki šiol laikomi už grotų ir neaišku, kada įvyks jų ekstradicija į Lietuvą.

Patikimų DELFI šaltinių teigimu, praėjusių metų lapkritį G. Janonis atvyko į Berlyną suderinti veiksmų su vietos, o taip pat ir su iš Lietuvos atvykusiais nusikaltėliais. Pasirodo, kauniečių gaujos lyderis koordinavo ne tik Berlyne, bet ir kituose Vokietijos miestuose aktyviai siautėjančius garsių prekių ženklų itin brangių laikrodžių, papuošalų, aksesuarų, drabužių bei avalynės parduotuvių plėšikus.

Berlynas - vienas iš labiausiai „brendinėmis” parduotuvėmis, itin prabangiais mados salonais garsėjančių Europos didmiesčių. Todėl į Berlyną apsipirkti skrenda ne tik paprasti turtuoliai, bet ir ryškiausios muzikos, kino, mados pasaulio įžymybės.

Neatmestina, kad šios gaujos vyrai surengė išpuolius ir prieš kitų Europos didmiesčių prabangias parduotuves. Tačiau kamuoliniams nepavyko suplanuoti naujų nusikaltimų, juos greitai susekė Vokietijos teisėsaugininkai ir iškart suėmė. Manoma, kad nemažai naudingos informacijos apie kauniečių gaują vokiečių pareigūnams pateikė ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro darbuotojai.

Pareigūnai kalba atsargiai

Policijos departamento pareigūnai DELFI sakė dabar negalintys nei patvirtinti, nei paneigti, kad kamuolinių lyderiai Vokietijoje buvo sulaikyti dėl prabangos prekių vagysčių. Pareigūnai teigė vis dar neturintys konkrečios informacijos, kada šie veikėjai bus parvežti į Lietuvą.

Neabejojama, kad šis procesas užtruks – tai gali trukti ir daugiau kaip vienerius metus. „Tačiau mes dėsime visas pastangas, kad kaip įmanoma greičiau jie būtų perduoti į mūsų rankas. Kokiais nusikaltimais įtariami šie asmenys? Galiu tik pasakyti, kad jie įtariami ne vien tiktai turtinių, bet ir kitų nusikaltimų padarymu. Apie tai plačiau dar nenorėčiau komentuoti”, - portalui DELFI sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

Praeityje grobdavo brangius automobilius

Pasklidusi žinia, kad ryškiausi kamuolinių veikėjai įkliuvo dėl vagysčių iš brangių parduotuvių organizavimo, sukėlė šypseną ne vienam kriminalinio pasaulio veteranui.

„Nejaugi jiems jau toks „galiakas” (skurdas - red. past.) buvo, kad jie sugebėjo eiti tik ant tokių nusikaltimų?”, - negalėjo atsistebėti apie kamuolinius netikėtą naujieną išgirdęs vienas iš garsiausių pastarųjų laikų Kauno nusikaltėlių pasaulio žmonių.

Tačiau pasigilinus į šios gaujos praeitį tokie faktai neturėtų pernelyg stebinti, kadangi Kauno operatyvininkai turi surinkę nemažai duomenų, kaip dar daugiau nei prieš dešimtmetį kamuoliniai sistemingai veikdavo.

Vienas iš buvusių pareigūnų DELFI pasakojo, kad maždaug 2003–2006 metais nusikaltėliai atskiromis grupėmis iš Kauno atvažiuodavo į Vilnių, persėsdavo į traukinį, kuris rieda į Maskvą. Atvykę į Rusijos sostinę kamuoliniai grobdavo tik prabangius automobilius. Tarp nukentėjusiųjų yra ir keli prabangių visureigių netekę užsieniečiai – jie buvo apiplėšti tiesiog keliuose. Beveik visi grupuotės užvaldyti automobiliai, suklastojus jų dokumentus, buvo išgabenti į Kazachstaną, Tadžikistaną ar Baltarusiją ir ten parduoti.

Mažiau nei prieš dešimtmetį kai kurie gaujos nariai mėgdavo Kauno gatvėmis važinėtis ir puikuotis itin retais bei prabangiais automobiliais. Tokias mašinas itin mėgo Gruzinas. Neatmestina, kad tie automobiliai buvo vogti ir atgabenti iš Rusijos.

Ilgus metus kamuolinius stebėję teisėsaugos pareigūnai, apibūdindami šiuos nusikaltėlius, pabrėžė, jog jie yra išsilavinę, atsargūs bei puikiai išmanantys policijos darbo metodus.

Anot vieno gerai informuoto DELFI šaltinio, šioje gaujoje nebuvo tradicinės hierarchijos – visi jos nariai buvo aktyvūs ir daugmaž lygiaverčiai. Kiekvienam nusikaltimui grupuotės nariai kruopščiai rengėsi: kurį laiką sekdavo aukas, analizuodavo kelionių maršrutus, ieškodavo palankiausių vietų užpuolimui.

Bosai konfliktus perleido jaunimui

Pastaraisiais metais Kaune sklandė nemažai legendų apie kamuolinių ir agurkinių tarpusavio konfliktus. Neretai šie konfliktai baigdavosi ir susišaudymais netgi daugiabučių namų kiemuose.

DELFI primena, kad nuo praėjusių metų lapkričio sunkiais nusikaltimais kaltinami pagrindiniais kamuolinių konkurentais laikomi agurkiniai teisiami Klaipėdos apygardos teisme.

Kaip pastebi organizuotą nusikalstamumą stebintys ekspertai, agurkiniai kamuolinius visada lenkdavo intelektualumu, diplomatija, neretai įvairius konfliktus siekdavo užglaistyti žodžiais, o ne įžūliais veiksmais. Be to, visi šiai grupuotei priklausę asmenys pastaraisiais metais stengėsi pamažu atsitraukti - jie buvo oficialiai įsidarbinę Estijos ir kitų šalių bendrovėse, kai kurie netgi siekė aukštojo mokslo diplomų. Iš savo veiklos buvo uždirbę gerokai daugiau pinigų. Šias lėšas jie ketino legalizuoti investuodami į nekilnojamojo turto verslą įvairiuose Lietuvos miestuose, gimtojo Kauno Savanorių prospekte ketino įsteigti modernų kazino centrą.

Tuo tarpu kamuoliniai, supykę ant jiems duoklės nenorinčių mokėti žmonių, imdavosi itin kraštutinių priemonių, įvairias galūnes pjaustydavo peiliais, pjūklais. Vienoje iš kamuolinių bylų pažymėta, kad su grupuote konfliktavusio vyriškio moteriai veidas buvo aplietas sieros rūgštimi.

Pernai vasarą viename iš populiariausių sostinės naktinių klubų iš Kauno atvykę kamuoliniai įsivėlė į masines muštynes su vilniečiais, priskiriamais įvairioms nusikalstamoms gaujoms. Muštynės buvo tokios karštos, kad net klube grojantis didžėjus pritildė muziką ir įjungė visas šviesas. Klubo viduje prasidėjusios muštynės persikėlė į lauką. Įsiaudrinę kamuoliniai buvo nuraminti tiktai tada, kai atvyko gausios policijos patrulių pajėgos ir mušeikas išsivežė į komisariatą.

Policijos departamento kriminalistai teigia turintys nemažai duomenų, kad laisvėje likę kamuoliniai iš Kauno kraustosi į sostinę. Jie apsistoja pas savo bičiulius, kurie jau prieš daugelį metų yra persikraustę iš Kauno į Vilnių. Manoma, kad tokiu būdu jie siekia išvengti juos persekiojančios teisėsaugos, tačiau savo agresyviu elgesiu ir aprangos stiliumi nemaloniai stebina vilniečius.

Buvęs Kauno Žaliakalnio nusikalstamo pasaulio veteranas, vienas iš pirmųjų už reketą dar 1989-aisiais teistų asmenų Kęstutis Liukaitis, pravarde Liukas, žino nemažai įdomių faktų ir apie agurkinius, ir apie kamuolinius. Jis patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl dalyvavimo agurkinių nusikaltimuose, tačiau yra laisvėje ir į teismo posėdžius atvažiuoja iš Kauno. Be to, prieš dvejus metus nutarė duoti parodymus teisėsaugininkams ir per apklausas yra suteikęs nemažai įvairiausio pobūdžio duomenų.

„Iki 2009 metų agurkinių vadeivomis laikyti vyrai artimai bendravo su kamuolinių grupuotės lyderiu Giedriumi Janoniu, pravarde Kamuolys. Tačiau tais metais jie susipyko dėl to, kad vienas agurkinių iš G. Janoniui artimo žmogaus atėmė pinigus, o kai G. Janonis pasakė, kad reiktų pasidalinti, Agurko žmonės dalintis atsisakė. Įdomiausia, kad jie gerai sutardavo, bendravo ir šeimomis. O kai susipyko, savo pykčius perleido jaunimui, kad šie kariautų tarpusavyje”, - taip 2013-ųjų liepos 30-ąją per vieną iš apklausų agurkinių bylos tyrėjams yra sakęs K. Liukaitis.

Andrius Juodis (Gruzinas)