Kaip rašo mindbodygreen.com, yra daug teorijų apie meilę. Pavyzdžiui, prisirišimo teorija aiškina, kad pamilstame tuos, kurie prisiriša panašiai kaip mes. Kita teorija aiškina, kad pamilstame tuos, kurie gali padėti mums vystytis ir išsigydyti vaikystės žaizdas.

Na, o vienas bendras veiksnys – pamilstame tuos, su kuriais giliau atskleidžiame patys save.

1. Savęs atskleidimas ir akių kontaktas.

Dažnai santykių pradžioje atsiskleidžiame, kad geriau pažintume kitą, ir kad kitas mus pamatytų. Iš pradžių gana lengva apie save pasakoti, pateikti kažkokios informacijos, nes bendraujame su nepažįstamu žmogumi.

Pasakoti apie save – kaip užaugome, ką mėgstame, atrodo lengva, nes tai – faktai, kuriuos apie mus žino dauguma mūsų draugų ir pažįstamų. Laikui bėgant gali atrodyti, kad lieka vis mažiau ko papasakoti partneriui, tačiau taip atrodo todėl, kad informacija tampa asmeniškesnė, o tai daro mus pažeidžiamus.

Psichologas Arthuras Aronas atliko eksperimentą su nepažįstamais žmonėmis – pateikė jiems sąrašą klausimų, kuriuos šie turėjo užduoti vienas kitam. Klausimais norėta patikrinti, ar atvirumas gali padėti užmegzti ryšį. Klausimai buvo tokio pobūdžio:

Už ką gyvenime jaučiate didžiausią dėkingumą?
Koks brangiausias jūsų atsiminimas?
Pasakykite penkis teigiamus partnerio bruožus.
Kaip vertinate savo ir motinos santykius?
Ar dalykų, kurie jums atrodo per rimti, kad būtų galima apie juos juokauti?

Kartais pažengusiuose santykiuose atrodo rizikinga tapti pažeidžiamam. Mes, žmonės, mėgstame jaustis užtikrinti, tad gali būti baugu parodyti savo silpnąsias vietas. Kita vertus, kuo daugiau žinome apie partnerį, tuo gilesnis tampa ryšys.

Taip pat ir akių kontaktas tyloje mezga ryšį tarp žmonių, net jei jie nepažįstami. Taigi intymūs klausimai ir akių kontaktas stiprina intymumą.

2. Juokas kartu.

Kada paskutinį kartą iš širdies su kuo nors kvatojotės? Pamenate, kad pasijutote kur kas artimesni? Pasijuokite kartu su partneriu – intymumas ir artumas tikrai pagilės. Humoras – labai asmeniškas žmogaus bruožas, seniai įrodyta, kad žmonių humoro jausmas skiriasi. Dėl šios priežasties iš širdies su kuo nors pasijuokę pasijuntame tarsi geriau vienas kitą suprastume.

Vieno tyrimo metu atsitiktinai parinko nepažįstamus žmones ir sudarė sąlygas jiems kartu pasijuokti. Pasirodo, tiek, kurie kartu skaniai pasijuokė, pasijuto žymiai artimesni su porininku nei tie, kurie kartu nesijuokė. Jau vien kartu su partneriu pažiūrėję komediją, pasijusite artimesni, labiau susiję.

3. Dalinimasis jausmais ir išgyvenimais.

Ne visada lengva pasakoti, kaip jaučiamės būdami santykiuose, tačiau daliai porų tokie pašnekesiai išeina į naudą. Vienas tyrimas parodė – po konflikto atvirai apie jausmus pasikalbėjusios poros pajuto gilesnį intymumą nei tos, kurio tiesiog racionaliai aptarė konflikto priežastis. Jei papasakosime apie savo jausmus, partneris geriau supras mūsų reakcijas ir elgesį.

Kartais tarsi pamirštame viską, ką žinome apie partnerį, tad intymūs pokalbiai gali atgaivinti ryšį. Atsiminkite – žmonės slepia daug savo pusių, taigi net artimuose santykiuose galimi netikėtumai. Atvirumas stiprina meilę, didina pagarbą mylimam žmogui.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)