Kada mes susirūpiname savo sveikata? Kai perskaitome liūdesiu persmelktą tikrą istoriją žiniasklaidoje? Kai su liga susiduria artimas žmogus? Ar tik tada, kai patys atsiduriame ligoninės palatoje? Tad ar tikrai mums reikia sukrėtimo tam, kad mestume visus darbus ir atsigręžtume į save?

Mano sveikata pasirūpino mano gydytoja, prieš daugiau nei ketverius metus pasiūliusi atlikti citologinį tyrimą. Tą, kuris man, kaip ir kiekvienai 25-60 metų amžiaus moteriai, priklauso nemokamai. Rezultatas – pakitimai. Natūralu, kad sunerimau, pradėjau domėtis, kas man ir kas manęs laukia. O toliau laukė žmogaus papilomos viruso tyrimas. Jį reikėjo pasidaryti dėl to, kad gydytojai žinotų, ar turiu riziką susirgti vėžiu, nes žmogaus papilomos virusas (sutrumpinus – ŽPV) yra pagrindinis šios ligos kaltininkas.

ŽPV tyrimo rezultatas vėl nenudžiugino – paaiškėjo, kad turiu pačios didžiausios rizikos ŽPV – 16-tą ir 18-tą tipus. O kadangi ir šiaip nesu labai apdovanota sveikata (man 31-eri ir mano kortelė poliklinikoje primena enciklopediją), tai prasidėjo tikras maratonas.

Pirmiausia – kolposkopija (išsamesnė apžiūra), tuomet kelių gydytojų nuomonių išklausymas. Beje, noriu pasakyti auksinę taisyklę – prieš priimant sprendimą dėl bet kokios ligos gydymo, konsultuokitės su keliais medikais. Mano atveju buvo priimtas sprendimas atlikti konizaciją. Tai reiškia, kad man chirurgiškai pašalino ikivėžines ląsteles (pasirodo, kad jau buvau pasiekusi paskutinę priešvėžinę stadiją). Tik jokiu būdu viskas nėra baigta. Turiu reguliariai lankytis pas gydytoją ir atlikti reikiamus tyrimus. Ir žinote, berašydama šį laišką gavau atsakymą iš gydytojos – aš nebeturiu tų pačių baisiausių virusų (16 ir 18 tipų), kurie yra pagrindiniai gimdos kaklelio vėžio sukėlėjai! Tai patvirtino atliktas ŽPV tyrimas.

Koks moralas? Tikrinkitės! Jeigu gydytoja neprimena apie tyrimus, prisiminkite pačios. Kaip sako mano gydytoja, jeigu moterys pasidarytų visus galimus tyrimus, tai jos tiesiog neturėtų galimybės susirgti liga, kuri, deja, yra viena labiausiai paplitusių.

Tad raskime laiko, nebijokime ginekologo. Klauskime, kuomet kas nors neaišku. Klauskime, kas mums gali padėti užkirsti kelią ligai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti nuomone? Tai galite padaryti žemiau arba rašydami el.paštu pilieciai@delfi.lt: