Pirmiausia tai sūrūs produktai, ypač silkė, sūdyti riešutai, sūrūs užkandžiai, stipriai sūdyti lašiniai. Kenkia ir valgomoji druska, jei jos per dieną suvartojama daugiau nei 5 gramai (arbatinis šaukštelis be kaupo), skatina kauptis skysčiams organizme, todėl kraujagyslių sistemai ir širdžiai tenka didesnis krūvis.

Naujausi tyrimai rodo, kad didelis kiekis produktų, kuriuose yra amino rūgšties tiramino, siaurina kraujagysles, kelia jų spazmus, o tai gali padidinti kraujospūdį. Tiramino daug šokolade, raudonajame vyne, brandintuose sūriuose.

Kenksmingi ir produktai, kuriuose yra natrio nitrito (tai konservantas, spalvos stabilizatorius, kuris dažnai naudojamas mėsos pramonėje, kad mėsos gaminiai išsaugotų raudoną spalvą). Didelis šios medžiagos kiekis gali sukelti didelius kraujospūdžio svyravimus.

O yra ir kraujospūdį mažinančių produktų. Jų turi būti kiekvieno hipertoniko šaldytuve.

Salierai. Jų stiebuose yra fitocheminių junginių – ftalidų, kurie atpalaiduoja kraujagyslių sienelių raumenis, todėl apsaugo nuo kraujagyslių spazmų, gerina kraujotaką. Tyrimai rodo, kad kasdien suvalgant 100–150 g salierų, organizmas gauna optimalią ftalidų dozę.

Petražolių lapeliai ir stiebai. Kasdien suvalgykite po tris šakeles petražolių – įpjaustykite į salotas ar į sriubą. Petražolių sultys plečia kraujagysles, šalina jų spazmus.

Brokoliai. Jie – ląstelienos, kalio, kalcio, magnio ir vitamino C šaltinis, kitaip tariant, visų medžiagų, kurios padeda subalansuoti kraujospūdį. 200 g brokolių per dieną ramina nervų sistemą, todėl atpalaiduoja kraujagyslių sieneles. Tik ilgai nevirkite brokolių ir netroškinkite, nes nuo ilgo terminio apdorojimo suyra vitaminas C. Pakanka penkioms minutėms įdėti į verdantį vandenį.

Pienės. Jų ekstraktas mažina kraujospūdį, pašalina iš organizmo natrį, neprarandant kalio. Tai labai svarbu, nes natrio perteklius didina kraujospūdį, o kalis padeda jį sureguliuoti.

Pienėse gausu ir magnio, kuris skystina kraują, skatina azoto oksido gamybą, gerina kraujotaką, nes atpalaiduoja kraujagyslių sieneles. Pavasarį ir vasarą galima įpjaustyti šviežių pienių lapelių į salotas, žiemą galima nusipirkti jų džiovintų vaistinėse ir berti į sriubas bei troškinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)