Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai sausio 17 d. 12:40 val. gavo anoniminį pranešimą, dėl galimai neteisėtos žvejybos Vilniaus rajone. Atvykę patikrinti žvejų, aplinkosaugininkai nustatė daugybę pažeidimų.

Nuvykus į minėtą vietą nustatyta, kad pilietis A. B. ir V. K. žvejojo ant ledo neturėdamas mėgėjų žvejybos leidimo, suteikiančio teisę žvejoti tame vandens telkinyje ir neturėjo priemonių, kuriomis pasinaudojus būtų galima įlūžus išlipti ant ledo, – dviejų lanksčia jungtimi sujungtų smaigų. Toks žvejojimo būdas ne tik draudžiamas, bet ir pavojingas, nelaimės atveju.

Taip pat A. B. žvejojo masalui naudodamas gyvą žuvelę šešiais skrituliais ir dviem šakotinėmis. Žvejybos metu žuvies vyrai sugavę neturėjo. Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės draudžia šiuo metu, t.y. nuo sausio 1 d. iki balandžio 20 d., žvejoti masalui naudojant gyvą žuvelę. Pažeidėjams A. B. ir V. K. už Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimų pažeidimus surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai pagal LR administracinių teisės pažeidimų kodekso 87 str. 1 d. ir 87 str. 3 d. Jiems gresia administracinė atsakomybė, bauda nuo 115 iki 289 eurų bei pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimas.

Žvejojimas žuvele nėra draudžiamas žvejybos būdas, tačiau šiuo metu jo naudoti negalima. Kiti žvejai mėgėjai, pamatę tokiu žvejybos būdu žvejojančius pažeidėjus turėtų pranešti aplinkosaugos institucijomis. Didėjant piliečių sąmoningumo lygiui, didėja ir pranešimų apie nelegalią žvejybą skaičius, o dauguma gautų pranešimų, anot aplinkosaugininkų, pasitvirtina.

Sausio 18 d. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai gavo pranešimą, kad Trakų rajono Sienio ežere bei Elektrėnų savivaldybės Nestrėvančio ežere yra vykdoma neteisėta žvejyba su šakotinėmis gyva žuvele. Nuvykus į vietą informacija pasitvirtino. Buvo nustatyti keturi Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimai.

Už padarytus pažeidimus asmenims surašyti protokolai pagal 87 str. 1 d., 87 str. 3 d., taip pat paimti daiktiniai įrodymai, trys grąžtai ledui gręžti bei dvylika šakotinių. Pažeidėjams gresia administracinė atsakomybė, bauda nuo 115 iki 289 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

GRYNAS.lt kalbintas užkietėjęs žvejas Julius teigė suprantantis, kad aplinkosaugininkams vieniems nepavyks pažaboti pažeidėjų. Jis mano, kad būtina ir žvejų pagalba, todėl vyras tapo neetatiniu aplinkos apsaugos inspektoriumi, o iki tol pamatęs pažeidimą, visuomet pranešdavo pareigūnams.

"Aplinkosaugininkų darbas labai sunkus. Todėl labai gerai, kad praneša žvejai, o dar geriau, kad jie ir patys taptu neetatiniais pareigūnais, tada brakonierių būtų žymiai mažiau. O aplinkosaugininkų informavimas tikrai nėra skundimas. Tai yra tiesiog žvejo pareiga", - sakė vyras.