Mažos kainos nustebino

Dalinamės DELFI skaitytojų komentarų skiltyje pateikta patirtimi, kiek jiems tenka išleisti norint pragyventi Norvegijoje – kokios yra būsto, maisto kainos. Komentarų skiltyje dalies skaitytojų pateiktos kainos išties skiriasi nuo to, kurias savo tekste buvo išdėstęs „Tiesos karys“.

DELFI primena, kad vienas euras yra 8.83 Norvegijos kronos.

Apie kainas Norvegijoje nusimananti DELFI skaitytoja nesutiko su autoriaus straipsnyje pateikta informacija. Pasak jos, jo taip išgirtos picos „Grandiosa“, kuria „du suaugę vyrai rimtai pasisotina“, jai su vyru per mažai, papildomu tenka uždėti sūrio, dešrų, paprikos ir dar alkani lieka.

„Taip pat nesąmonė, kad norvegai valgo tik superinę mėsą – viename Norvegijos regione nacionalinis patiekalas yra kepta avies galva su visomis akimis. Tokių pigių kotletų nemačiau, gal paskutinės datos su 50 proc. nuolaida nebent, yra tik kiauliena 29 kr/kg. Makaronai pigūs, tiesa. Daržovės, deja, brangios, pigūs tik ananasai – labai dažnai 1,5 kg gali paimti už 10 kronų“, – atsiliepimą į straipsnį komentarų skiltyje rašė moteris.

Optimizmas kainų atžvilgiu užkliuvo ir kitam skaitytojui – jo įvardintos kainos skiriasi apie 4 kartus. „Makaronai – 3 kronos, bulvės – 5 kronos, pomidorai – pigesni nei Lietuvoje, kokioje tu parduotuvėje apsipirkinėji? Gal sąvartyne? Vakar bulvės parduotuvėje – 19 kronų, makaronai – 12, pomidorai – 28. O pica „Grandiosa“ tai jau tikrai skonio neapsakomo, tešlos gabalas ir ingridientai dėl kvapo užmesti“, – komentarų skiltyje rašė Edvard Jusenko.

Brangu, o pasirinkimas – mažas

Norvegijoje gyvenantis Simas pasakojo, kad šioje šalyje kainos – ne tik aukštesnės, bet ir prekių pasirinkimas žymiai mažesnis nei Lietuvoje.

„Gyvenu Norvegijoje 6 metus, dėl maisto kainų žmogus tikrai nėra visiškai sąžiningas: bananai čia kainuoja 20 kronų už kilogramą, esu matęs ir po 10 kronų, bet tik du kartus. Duona, kurią aš valgau – 34 kronos už kepalą, pigiausias alus – 22 kronos uz 0,5 litro, benzinas – 13 kronų už litrą... Čia kasdienės, realios kainos... – rašė komentatorius Simas. – Galėjo parašyti dar apie maisto prekių pasirinkimą: jis gal 10 kartu mažesnis, nei Lietuvoje. Aš už butą moku 8000 kronų, elektrą – apie 1000 kronų. Dar yra automobilio išlaidos, tai labai labai brangu: 3050 kronų per metus vienkartinis mokestis, plius apie 50-100 per dieną už elektroninius skaitiklius, priklausomai, kur gyveni. Iš tų 28 tūkst. kronų (legalių), kuriuos gaunu po mokesčių (gana gera alga net vietiniams), sutaupyti išeina gal 10-12 tūkstančių per mėnesį – nėra blogai, nesiskundžiu, bet ir ne kažkokia pasaka.“

Norvegijoje draugus tris savaites lankiusiam Dainiui taip pat teko pasižvalgyti, kokios kainos vyrauja Skandinavijoje. Jį ypač išgąsdino kaina už automobilio stovėjimą sostinės centre.

„Mano draugai gyvena Norvegijoje, aš pats tris savaites ten buvau... Maisto kainos ten kelis ar net keliolika kartų didesnės nei Lietuvoje... Ypač žalios mėsos... Alaus bokalas bare – 80-95 Lt (išgerėm po du su draugu ir suvokėm, kad ką tik 400 Lt pragėrėm), Osle kainos dar didesnes... Automobilių stovėjimas sostinės centre – 80-100 Lt/valanda, negalėjau patikėti, kol neapvažiavau 15 stotelių ir galu gale neteko suploti 150 Lt už 1,5 val + 500 Lt kukliai pavalgyti su šeima restorane... Nuomos kainos ten – kosminės...“, – stebėjosi mažomis skaitytojo išvardintomis kainomis Dainius.

„Jei lietuvis gavęs darbą legaliai norvegu firmoje, tai skaičiais atrodytu maždaug taip (daug arčiau tiesos): uždarbis – 170 kr./val , 172 val. mėnesi – 29 000 kronų, nesumokėjus mokesčių. 21 500 – „į rankas“ po mokesčių. Buto nuoma (maždaug ) – 6000 kronų; maistas (maždaug ) – 3000 kronų; automobilio išlaidos – 3000 kronų; internetas + mokesčiai – 1500 kronų. Lieka sutaupyti (jei nėra kitų išlaidų) – 8000 kronų per mėnesį. Dar turėsite 5 savaites apmokamų atostogų per metus, socialines garantijas, pašalpą darbo netekimo atveju. Jei turėsite vaikų, gausite 960 kronų per mėnesį už kiekvieną vaiką“, – savo patirtimi dalijosi kitas komentatorius.

Tuo metu skaitytojas slapyvardžiu „Apsurdas“ sako paprasčiausiai pasinaudojęs „Google“ ir taip pasitikrinęs kainas šalyje. Pasak jo, ten gyvenantiems giminaičiams nereiktų pūstis, jei jau tenka išleisti tokias sumas, kokias jis rado.

„Mūsų giminėje yra keli išvažiavę į Norvegiją. Jau atsibodo, kaip jie pučiasi, kiek jie uždirba, bet kažkodėl nekalba apie išlaidas. Kadangi „Google“ visagalė, tai pasirinkau duomenų: 2 asmenų šeimai maistas mėn. kukliai Norvegijoje kainuoja 6500-7000 kr, būsto nuoma 1 kambario – 6000-10000, būsto aptarnavimas – apie 3000. Apsilankymas pas gydytoją – 136 kr už vizitą. Už kompensuojamus vaistus kompensuoja 64 proc.

Mokesčiai nuo algos – progresiniai. Mašinų draudimas ir kelių mokestis – 1000-1500 kr kas mėnesį. Kukli vakarienė 2 asmenims – 800 kr, į kiną bilietas – 100 kr, į teatrą – 500 kr. Dabar jau aišku pasidarė, kodėl jie dantis gydo Lietuvoje, drabužius ir baldus perka Lietuvoje, kiaules paskerstas irgi vežasi į Norvegiją, vairuotojo teises laikosi Lietuvoje. Todėl manau, kad jie nėra turtingesni už mus. Mes bent jau išgyvename šalyje, kurioje dirbame ir gyvename“, – rašė skaitytojas slapyvardžiu „Apsurdas“.

Norite pasidalinti savo patirtimi? Tai galite padaryti žemiau:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (474)