Kambario spalvos pagal amžių

Ar susimąstėte, kodėl kūdikių kambariai dažomi pastelinėmis spalvomis, o paaugliai trokšta gyventi kambariuose tamsiai pilkomis ir netgi juodomis sienomis?

Anot interjero dizainerių, skirtingo amžiaus vaikų kambariai nevienodai dažomi ne šiaip sau. Ką tik gimę kūdikiai būna labai jautrūs, todėl jų kambarius geriausia dažyti šviesiomis spalvomis: balta, rausva, melsva, žalsva arba gelsva. Švelnūs atspalviai tarsi supažindina mažuosius kambario gyventojus su pasaulio spalvų įvairove, be to, ramina.

Pasak specialistų, pastelinėmis spalvomis išdažytuose kambariuose mažyliai turėtų gyventi iki trejų metų. Jiems ūgtelėjus, kambarius galima perdažyti šiek tiek ryškesnėmis spalvomis. Tačiau nederėtų persistengti, nes intensyvios spalvos gali erzinti atžalą ir trukdyti ilsėtis.

10–16 m. paaugliai mėgsta ryškias spalvas. Tai neturėtų stebinti, nes paauglystė – permainų metas. Tikrai nereikėtų maištingam jaunuoliui drausti išsirinkti mėgstamos spalvos, net jeigu jums atrodys, kad ji negraži arba per tamsi. Juk dėl skonio nesiginčijama, ar ne?

Ne visos mergaitės trokšta būti princesėmis

Dauguma mano, kad idealus mergaitės kambarys turi būti rausvas. Nors iš tiesų yra mažylių, kurios tokiu kambariu labai džiaugtųsi, tačiau visų pirma derėtų atsižvelgti į būsimos kambario gyventojos pomėgius ir norus. Galbūt atžala nuo mažens mėgsta piešti, o gal žavisi Rytų dvikovos menais?

Lovos paieškos

Itin atidžiai derėtų rinkti lovelę kūdikiui. Visų pirma patariama įsitikinti, ar ji yra saugi, t. y. neturi aštrių kampų, išsikišusių varžtų ir pan. Taip pat svarbu, iš kokių medžiagų lovelė pagaminta.

Kūdikiams ir mažiems vaikams labiausiai tinka lovos, pagamintos iš natūralių medžiagų – medžio arba metalo. Juk kūdikiai jose praleidžia daugiausia laiko. Nors natūralios medienos baldai kainuoja gana brangiai, tačiau iš medžio drožlių plokštės pagaminti baldai išskiria sveikatai kenksmingas medžiagas – fenolį ir formaldehidus.

Jeigu turite du vaikus, besidalijančius tuo pačiu kambariu, patariama pirkti dviaukštę lovą. Jų būna įvairių formų ir spalvų. Kartais šeimoje auganti viena atžala taip pat prašo tėvų nupirkti jai dviaukštę lovą. Anokia čia bėda! Juk yra aukštų lovų, kurių apatinės dalys išnaudotos spintelėms, o viršutinės, kaip ir pageidauja mažasis kambario gyventojas, miegui. Taigi ir mažylis bus patenkintas, ir žaislus bus kur sudėti.

Jeigu susilaukę pirmosios atžalos įrengėte jai kambarį, tačiau jus netikėtai nudžiugino žinia apie antrąjį šeimos narį, taip pat ne bėda. Tokiu atveju galima įsigyti tik antrą dviaukštės lovos aukštą ir jį pastatyti virš įprastos viengulės lovos. Vietos problema išspręsta!

Naudingi patarimai

Vaiko kambaryje turėtų stovėti aptakių formų baldai. Taip bus išvengta traumų.

Pagal fenšui, atžala neturėtų augti kambaryje, kurio lubos labai žemos.

Anot specialistų, augančiam mažyliui labai naudingi įvairūs dinamiški įrenginiai, pavyzdžiui, supamasis krėslas.

Atžalos kambaryje turėtų būti daug lentynų. Mažieji mėgsta nuolatos matyti mylimus žaislus.

Prie vaiko lovos derėtų įrengti šviestuvą. Tuomet jis naktį ramiai miegos ir nebijos eiti į tualetą.

Kreidinė lenta, anot specialistų, tinka ne tik mokykloms. Ji labai praverstų ir atžalos kambaryje. Šią lentą galima išnaudoti ne tik kūrybai, bet ir dienotvarkei sudaryti. Be to, nebūtina versti vaiko prisiminti, ką jis turi padaryti. Kreidinė lenta – puiki vieta rašteliams!

Vertėtų skirti šiek tiek dėmesio luboms. Ar pamenate, kiek laiko vaikystėje praleisdavote gulėdami lovoje ir tiesiog spoksodami į pilkas lubas? Anot interjero dizainerių, šią kambario dalį galima paįvairinti įrengiant joje daugybę liuminescencinių lempučių. Tokias lubas stebintis mažylis įsivaizduos, kad regi žvaigždėtą dangų ir galbūt net susidomės astronomija.

Lova turėtų stovėti taip, kad vaikas aiškiai matytų duris. Tuomet jam bus drąsiau miegoti.

Veidrodį patariama įrengti už spintos durų, nes dideli atviri veidrodžiai gali išgąsdinti mažylį. Ypač tai aktualu, jeigu atžala bijo miegoti viena. Juk naktį gali išsigąsti netgi savo pačios šešėlio veidrodyje.

Jeigu vaikas prastai miega, galbūt vertėtų perdažyti kambario sienas? Itin ryškios rožinės arba raudonos sienos, intensyvių raštų tapetai trikdo vaikų poilsį. Kartais išsimiegoti neleidžia ir pernelyg intensyvių spalvų patalynė. Pasak specialistų, geriau pailsima pastelinių atspalvių kambaryje.

Vaiko svajonių kambarys

Jame turėtų būti:

Sūpuoklės
Daug didelių pagalvių, kurias būtų galima mėtyti
LEGO siena
Kabančios kopėčios
Nedidelės slaptos ertmės
Slaptas kambarėlis, į kurį galima patekti per spintą
Laipiojimo siena
Dviaukštė lova su čiuožykla
Scena, kurioje būtų galima groti, dainuoti ir vaidinti
Indėnų palapinė
Hamakas