Šiuo metu Vilniuje yra beveik šimtas privačių darželių. Skiriasi darželių vieta, ugdymo programa, propaguojamos vertybės, nors po apsilankymo jų interneto svetainėse atrodo, kad visi siūlo daugmaž tą patį – saugi aplinka, gamta, unikalus ugdymas ir pan. Tik už skirtingą kainą. Kainos svyruoja nuo 800 Lt iki 1600 Lt per mėnesį vaikui.

Taigi kaip išsirinkti gerą darželį? Kad galėtume atsakyti į šį klausimą, reikėtų pirmiausia atsakyti sau, dėl ko vaikas eina į darželį. Mano manymu, darželyje vaikui svarbiausia išmokti žaisti su kitais vaikais, sutarti su jais, sugyventi grupėje, o ne išmokti, tarkim, anglų kalbos, ką siūlo nemažai privačių darželių. Remiantis moksliniais tyrimais, užsienio kalbos mokymasis ikimokykliniame amžiuje realios naudos duoda tik tuomet, jeigu vaiko aplinkoje ta kalba naudojama kasdien.

Po kelerius metus trukusio akylo privačių darželių stebėjimo, galėčiau išskirti penkis kriterijus, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį renkantis darželį.

Darželyje dirbantys žmonės

Svarbu, kad darželyje dirbantys žmonės norėtų čia dirbti. Tik žmonės, kurie dirba mėgstamą darbą, gali pasiekti nepriekaištingą rezultatą. Tai ypač svarbu ugdant vaiką. Jis turi jausti, kad didžiąją dienos dalį su juo praleidžiantys žmonės mėgsta savo darbą, dirba jį nuoširdžiai ir su džiaugsmu.

Susitikus su darželio vadove reikėtų įsitikinti, ar darželis – jos esybė, gyvenimo būdas, ar visos jos mintys sukasi apie darželį, vaikus. Jeigu taip, vadinasi, prasmės virusu ji užkrečia ir visus kitus ten dirbančius žmones.

Nuvykę į darželį stebėkite, kaip auklėtojos bendrauja su grupėje esančiais vaikais. Ypač svarbios informacijos galima gauti stebint auklėtojų darbą, kai jos nemato, jog yra stebimos. Jeigu tuo metu tarp vaikų įvyksta konfliktas, tai išties puiki proga pamatyti, kaip auklėtoja jį sprendžia.

Idealiu atveju darželyje turėtų dirbti psichologė, išmananti vaikų raidą, ugdymo pamatinius principus, galinti apsaugoti auklėtojas nuo perdegimo, o tėvus pakonsultuoti vaikų auklėjimo klausimais.

Ugdymo programa arba ką vaikai veikia darželyje

Psichologai įspėja, kad neretai pirmokai į mokyklą ateina jau perdegę, praradę susidomėjimą, nes yra persisotinę būrelių, papildomų veiklų. Taigi, visi ateinantys specialistai pagroti, padainuoti ar kitos kalbos pamokyti – menkas darželio privalumas.

Valdorfo metodikos šalininkai teigia, kad ikimokyklinio amžiaus vaikų grupę geriau ugdyti vienam pedagogui, kuris su vaikais ir pieštų, ir dainuotų, ir sportuotų.

Tuo metu daugelis darželių siūlo kuo įvairiausius užsiėmimus vaikams, pradedant muzika, piešimu ir baigiant baseinu, keramika, pramoginiais šokiais, bet pamiršta skirti laiko laisvam vaikų žaidimui, kas ypač svarbu ikimokyklinio amžiaus vaikams.

Renkantis darželį, svarbu pasidomėti, ką vaikas veiks darželyje, kiek laiko turės laisvam žaidimui, ar turės galimybę rinktis norimą veiklą.

Kūrybiškumas ir laisvė

Vaikams darželyje turėtų būti suteikta laisvė kurti – piešti, groti, žaisti. Visuose darželiuose be išimties vaikai piešia, lipdo, dainuoja, bet klausimas – kaip tai daro? Moksliniais tyrimais įrodyta, kad ikimokyklinukui suteikiama laisvė piešiant turės didelę įtaką jo kūrybiškumui ateityje.

Atėję į darželį, apžiūrėkite vaikų darbelius. Jie daug pasako apie kūrybiškumo ir laisvės apraiškas darželyje. Pažiūrėkite, ar vaikai piešia ant standartinio popieriaus lapo, ar naudoja įvairias piešimo priemones, ar vaikų darbeliai panašūs tarpusavyje ir pan.

Sklando toks juokas tarp edukologų – „saulutės“ testas. Pažiūrėkite, kaip vaikai piešia saulę, jeigu ji – ketvirčio apskritimo formos popieriaus lapo kampe – žala vaiko kūrybiškumui jau padaryta.

Kaip vaikai švenčia?

Šventės esmė – buvimas kartu, šventimas. Deja, dažnai darželiuose dar išlikęs sovietinis pasirodymų kultas. Būna taip, kad vaikai berepetuodami pasirodymus taip pervargsta, kad tampa irzlūs ir praranda susidomėjimą švente.

Būtinai paklauskite auklėtojų, direktorės, o kaip gi jūsų darželyje švenčiama. Ir švenčių nuotraukas pažiūrėkite.

Darželio patalpos

Vienas didesnių iššūkių privatiems darželiams – erdvios patalpos. Svarbu, kad vaikai miegotų, žaistų, pieštų, sportuotų, valgytų ne toje pačioje patalpoje. Atkreipkite dėmesį, ar yra atskira patalpa, kurioje galėtų žaisti vaikas, nenorėdamas miegoti pietų miego.

Tyrimais įrodyta, esą mažiems vaikams (iki trejų metų) svarbu, kad darželis būtų pirmame aukšte, nes tai jam tiesiogiai asocijuojasi su saugumu. Kartu su kitais vaikais lipdamas laiptais jis jaučia papildomą įtampą.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)