DELFI skelbė, kad turintiems būsto paskolas litais, po euro įvedimo išlaidos paskolai dengti turėtų sumažėti, nes pasikeis būsto paskolos sudėtis.

Paprastai būsto paskola yra sudaryta iš banko maržos ir vidutinės tarpbankinės paskolų palūkanų normos: VILIBOR litais arba EURIBOR eurais.

Lietuvai įsivedus eurą, VILIBOR nebeliko, tačiau tai pajuto ne visi būsto paskolų turėtojai, nes VILIBOR dar nevirto istorija.

Pasirinkusiems kintamas palūkanas, kurios yra perskaičiuojamos kas 3, 6 ar 12 mėnesių, VILIBOR bus perskaičiuotas į EURIBOR tik tada, kai ateis perskaičiavimo laikas.

Pavyzdžiui, jei pernai gegužę būsto paskolai pasirinkote 12 mėnesių VILIBOR, jūsų paskoloje mažesnis EURIBOR atsiras tik šiemet gegužę, po numatyto perskaičiavimo.

„Pagal įstatymą, jeigu būsto paskolos sutartyje yra nuoroda į VILIBOR indeksą laikotarpiui, prasidėjusiam iki euro įvedimo dienos ir pasibaigsiančiam po euro įvedimo dienos, šis palūkanų normų dydis naudojamas iki laikotarpio, kuriam jis nustatytas, pabaigos, t. y. kai yra perskaičiuojamos palūkanos. Kintamų palūkanų atveju jos yra perskaičiuojamos kas 3, 6, ar 12 mėnesių. Tai reiškia, kad pasibaigus šiam laikotarpiui, VILIBOR automatiškai virs EURIBOR indeksu“, - komentuoja SEB banko Viešųjų ryšių skyriaus vadovas Arvydas Žilinskas.

Pasak jo, nustatant fiksuotas palūkanas LIBOR (VILIBOR, EURIBOR) indeksas nėra taikomas, todėl tokiu atveju jokių pakeitimų nustatytu palūkanų galiojimo laikotarpiu taip pat nėra numatyta.

Swedbank“ privačių klientų finansavimo skyriaus vadovas Tomas Pulikas dėsto, kad šio banko klientams paskolos fiksuotomis palūkanomis išduodamos tik eurais, todėl Lietuvai perėjus prie naujos valiutos, klientams nebuvo jokių pasikeitimų.

Atitinkamai, kaip ir SEB banke, jei buvo pasirinktos kintamos palūkanos, jos bus perskaičiuojamos pasibaigus numatytam periodui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)