Nors informacijos apie šią valiutą ir su ja susijusius pokyčius Lietuvoje daugiau nei pakanka, neužkliuvo akis už vieno labai labai svarbaus euro aspekto, kuris ganėtinai rimtai ir teigiamai veikia mūsų geopolitinę situaciją (taip pat latvių ir estų).

Pradėkime nuo to, kad euras yra valiuta, kuria prekiaujama valiutų biržoje. Pokyčiai joje vyksta priklausomai nuo eurozonos šalių ekonominių rodiklių ir daug kitų dalykų. Be jokios abejonės, kariniai veiksmai rinkose palieka didelį „aidą“ tos šalies valiutoje, kur vyksta neramumai.

Ką tai turi bendro su Lietuva ir euru? Viskas labai paprasta. Europos Sąjunga yra suinteresuota, kad jos valiuta būtų saugi, nuspėjama ir likvidi (populiari tarp kitų valstybių, kaip skolinimosi arba rezervų (valstybinių santaupų) dalis). Turint mintyje dabar vyraujantį „nelabai dinamišką“ ekonomikos atsigavimą, kuris tuo pačiu ir nelabai gerai veikia eurą, papildomos rizikos būtina išvengti bet kokia kaina. Papildoma rizika aš šiuo metu pavadinčiau Rusijos agresijos potencialą Baltijos valstybėms. Eurozonai to paprasčiausiai nereikia.

Faktas, kad mes dabar tapome eurovalstybe, yra toks idealiai ir nepakartojamai nuostabus Lietuvai (kaip ir kitoms Baltijos kaimynėms), kad neįmanoma atsidžiaugti. Esmė yra ta, kad nors ir priklausydami ES bei NATO, mes buvome šiek tiek per daug psichologiškai pažeidžiami. Mums įsivedus eurą, buvome tiesiog „įspirti“ į Europos supervalstybių klubą, kuriame svarbiau ne ūgis (BVP, populiacija ar plotas), bet jungtinis smūgis – visų ES ir eurozonos valstybių galia kartu. Ji dabar yra sukoncentruota ir mes esame joje, ne šalia jos, kaip dar neseniai buvo.

Žinoma, Lietuva yra Lietuva, mūsų ekonominė galia nėra įspūdinga, tačiau gavome saugumo burbulą iš neperšaunamo stiklo. Į mus gali žiūrėti, mums gali grasinti ir rodyti nepadorius ženklus, tačiau be rimtų ginklų mes esam neįveikiami. O iš tos amunicijos niekas į mus ir nešaudys, nors nuolat demonstruos. Anksčiau mes pasitikėjome NATO 5 straipsniu, dabar mes turime tiesioginį saugumo bilietą - eurą. Bet koks mažiausias karinio konflikto eurozonoje aidas iškart skaudžiai smogtų valiutai. Tai sukeltų didelį Vokietijos, Prancūzijos ir kitų valstybių nepasitenkinimą, nes tai tiesiogiai paveiktų jų biudžetus, reikštų milžiniškus nuostolius jų kompanijoms. Niekas mūsų pulti tikrais ginklais neleis. Tai reikštų ne tik NATO pabaigą, bet ir ES bei euro pabaigą.

Nepamirškime vienos svarbios aplinkybės - Rusija yra didelė tik žemėlapyje. Tik žemėlapyje. Sveikinu visus su įstojimu į vienos stipriausių pasaulinių valiutų klubą. Tai yra rimta ir tai yra ilgam.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!