„Nematau aš to sunkumo – man tas pats. Dabar jau tik eurais atsiskaitinėju, bet dar pažiūriu į senas kainas“, – pasakoja žurnalistų kalbinta vilnietė Aldona.

Nors kainos dviem valiutomis Lietuvoje skelbiamos nuo praėjusio rugpjūčio, nesuspėjusiems išmokti skaičiuoti vien tik eurais neverta panikuoti – galimybę matyti prekių ir paslaugų kainas, paskelbtas ne tik naująja, bet ir senąja valiuta, gyventojai turės dar ilgai.

„Kainos yra iki birželio 30 dienos rašomos dviem valiutomis – eurais ir šalia turi būti rašoma litais. Tai yra pagrindinis reikalavimas. Paskutinėje ataskaitoje, įvertinus Lietuvą, Komisijos buvo pasiūlyta valstybėms narėms pratęsti šitą stebėjimą ir kontrolę iki 2016 metų“, – sako Vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorius Feliksas Petrauskas.

Kaip ir iki sausio, kainos dviem valiutomis turi būti aiškiai suprantamos ir neklaidinančios bei nurodomos visose prekių ir paslaugų įsigijimo vietose, jų reklamos vietose, interneto parduotuvėse ir tinklalapiuose. Tiesa, jei pernai kaina litais galėjo būti atspausdinta didesniu šriftu, dabar didesni skaitmenys gali būti naudojami tik nurodant kainą eurais. Kitais atvejais abi kainos gali būti skelbiamos vienodo dydžio ir šrifto skaitmenimis viename lape.

„Pasikeitimų yra – šiuo metu kaina eurais turi būti nurodoma didesniu šriftu negu kaina, buvusi litais. Tačiau gaunam dažnai klausimų, kuri kaina – ar eurais ar litais – turėtų būti nurodoma pirmiausia. Tai norėčiau paaiškinti, kad skirtumo nėra, ar kaina eurais, ar kaina litais bus pirma, tačiau svarbu, kad kaina eurais būtų ne mažesniais skaitmenimis negu kaina litais“, – aiškina Ūkio ministerijos Vidaus prekybos politikos sk. vedėja Birutė Janutėnienė.

Jei verslininkai kainas litais vis dar nurodo didesniais skaitmenimis negu kainas eurais, jie pažeidžia Euro įvedimo įstatymą ir rizikuoja būti nubausti. Tiesa, tikrintojai pabrėžia sieksiantys ne nubausti, o priversti kuo skubiau ištaisyti pažeidimus.