„Baltos vėliavos nekeliame, nepasiduodame ir, svarbiausia, kad nereikėtų iškelti juodos vėliavos. Šiuo metu tikrai nesvarstome apie Mėlynosios vėliavos perspektyvą, nes kur kas svarbiau bent šiek tiek atkurti tai, kas buvo sugriauta“, – teigė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Viešosios įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktorius Virginijus Urbonas suskaičiavo, jog praėjusį savaitgalį siautęs uraganas „Feliksas“ uostamiesčio pliažams padarė žalos už 29 tūkst. eurų.

Paskaičiuota tik tai, kiek gali kainuoti atstatyti sugriautus medinius laiptus, takus, geriamojo vandens fontanėlius, dušus, kitą infrastruktūrą. Žala gamtai ir aplinkai, nes buvo nuplautos kopos, susiaurėjo paplūdimiai, dar nėra paskaičiuota.

Iškart po audros V. Grubliauskas tvirtino, jog vienas pirmųjų darbų yra iš paplūdimių pašalinti šiukšles, kad jų neužpustytų smėlis ir vasarą jos nepateiktų nemalonių siurprizų.

Šiukšlių kalnai paplūdimiuose susidarė, nes dalis jų buvo atplukdyta iš jūros, o daugelis atliekų – sulaužyta pliažų infrastruktūra.

„Džiaugiuosi, jog kariškiai, Lietuvos policijos mokyklos, Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos kursantai atsiliepė į prašymą padėti valyti paplūdimius. Juose jau pluša savanoriai“, - pasidžiaugė V. Grubliauskas.

Šeštadienį organizuojama visuotinė tvarka valyti paplūdimius. Visi norintieji padėti vidurdienį kviečiami rinktis prie II Melnragės gelbėjimo stoties.

Klaipėda jau paskaičiavo ir kitus uragano padarytus nuostolius. Anot Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės, jie siekia 49 tūkst. eurų.

„Daugiausia žalos padaryta, nes buvo nuplauti daugelis žabų pynimų, kuriais tvirtintos kopos. Šie darbai baigti tik pernai gruodį ir jų naudos jau nėra. Uraganas taip pat išvertė 55 medžius, apgadino 4-5 šviesoforus, sudraskė ar išvartė 12 kelio ženklų, sugadino dalį kalėdinių miesto papuošimų. 16 tūkst eurų reikės atkurti gatvių apšvietimą, nes kai kuriose vietose sutraukyti elektros laidai, nuversti stulpai“, - vardijo I. Šakalienė.

Ketvirtadienį į pajūrį apžiūrėti nuniokotų paplūdimių atvyksta aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas. „Preliminariai jau kalbėjausi apie galimybę dalį lėšų, reikalingų paplūdimiams tvarkyti, gauti iš Vyriausybės. Kol kas žinios yra teigiamos“, – sakė V. Grubliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)