Pa­de­da vai­ruo­to­jai

Už ga­li­my­bę fi­zi­niams ir ju­ri­di­niams as­me­nims įsi­reng­ti re­zer­vuo­tas au­to­mo­bi­lių sto­vė­ji­mo aikš­te­les sa­vi­val­dy­bei pri­klau­san­čio­se te­ri­to­ri­jo­se šian­dien mo­ka vos trys įmo­nės ir du ban­kai, esan­tys mies­to cen­tre.

Už vie­ną re­zer­vuo­tą sto­vė­ji­mo vie­tą mies­to cen­tre – S.Da­riaus ir S.Gi­rė­no, Jot­vin­gių, Ug­nia­ge­sių, Vil­niaus, Bi­ru­tės, Pul­ko, Li­go­ni­nės gat­vė­se, per mė­ne­sį mo­kė­ta 50, o per me­tus – 500 li­tų. Ki­to­je mies­to sa­vi­val­dy­bės te­ri­to­ri­jo­je, iš­sky­rus iš­var­dy­tas gat­ves, – 30 li­tų per mė­ne­sį ir 300 li­tų per me­tus.

Ta­ry­bai pa­tvir­ti­nus Lei­di­mų įsi­reng­ti re­zer­vuo­tas au­to­mo­bi­lių sto­vė­ji­mo aikš­te­les ap­ra­šą, ti­kė­ta­si, jog bus pa­ge­rin­tos au­to­mo­bi­lių sta­ty­mo są­ly­gos, su­rink­ta dau­giau lė­šų. Vis­gi nei są­ly­gos ge­res­nės, nei lė­šų dau­giau. Ko­dėl? Di­džiau­sia pro­ble­ma, su ku­ria su­si­du­ria re­zer­va­vu­sie­ji sto­vė­ji­mo vie­tas, – vai­ruo­to­jų abe­jin­gu­mas ir prie­žiū­ros sto­ka.

Aly­taus ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Ke­lių po­li­ci­jos sky­riaus vir­ši­nin­kas An­drius Ru­pei­kis ti­ki­na, kad si­tu­a­ci­ja, ka­da re­zer­vuo­to­se vie­to­se sta­to­mi au­to­mo­bi­liai, jiems ži­no­ma: „Po­li­ci­ja vi­sus vai­ruo­to­jus, pa­žei­džian­čius žen­klo P re­zer­vuo­ta rei­ka­la­vi­mus, bau­džia be iš­im­ties. Pa­žei­di­mus už­fik­suo­ja­me pa­tys, gau­na­me te­le­fo­ni­nių pra­ne­ši­mų apie par­ka­vi­mo pa­žei­di­mus ir daž­nai nuo­trau­kų su už­fik­suo­tais pa­žei­di­mais iš pi­lie­tiš­kų vai­ruo­to­jų, to­dėl dė­ko­ja­me jiems už pa­gal­bą.“

Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Mies­to ūkio sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­ja Pal­mi­ra Raš­kaus­kie­nė vi­lia­si si­tu­a­ci­ją grei­tai pa­si­kei­siant: „Žmo­nės krei­pia­si ir į mus, ir į po­li­ci­jos pa­rei­gū­nus, pra­šo pa­dė­ti už­tik­rin­ti, kad jų vie­tos bū­tų lais­vos. Ti­ki­mės, kad jau grei­tai mū­sų sky­riu­je pra­dės dirb­ti spe­cia­lis­tas, ku­rio vie­na funk­ci­jų bus ir šio pro­ce­so prie­žiū­ra. Jis pa­gel­bės po­li­ci­jos pa­rei­gū­nams fik­suo­jant pa­žei­dė­jus.“

Anot spe­cia­lis­tės, bė­da ta, kad žmo­nės mū­sų mies­te ne­pra­tę žval­gy­tis į ke­lio žen­klus: „Va­žiuo­ja taip, kaip įpra­tę, sta­to au­to­mo­bi­lį ten, kur vi­sa­da sta­tė. Ti­ki­mės, kad pa­dė­tis pa­si­keis, ta­čiau tai pri­klau­so nuo ben­dro mū­sų vi­sų dar­bo – tų, ku­rie iš­si­pir­ko vie­tas, sa­vi­val­dy­bės ir po­li­ci­jos.“

Pa­var­go skųs­ti

O gal­būt de­rė­tų sa­ky­ti – ko­vo­ti už lais­vą vie­tą re­zer­vuo­to­se sto­vė­ji­mo vie­to­se?

Ka­vi­nės „Pa­ler­mo“ sa­vi­nin­kas Va­lius Smai­džiū­nas ti­ki­na, kad nei po­li­ci­ja, nei mies­to sa­vi­val­dy­bė „tvar­kos“ ne­žiū­ri, vie­tą re­zer­va­vai – ta­vo bė­da: „Po­li­ci­ja tik­rai ne­žiū­ri, kas ir kaip sta­to au­to­mo­bi­lius. La­bai ne­pa­ten­kin­tas esu ir dėl to, kad jei­gu at­vyks­ta nu­baus­ti vai­ruo­to­jo, jį in­for­muo­ja, jog skun­džia­mės mes. Taip iš­ei­na, kad skun­džia­me sa­vo klien­tus. At­vyks­ta tik ta­da, ka­da pri­sip­ra­šai.“

V.Smai­džiū­nas ti­ki­na jau pa­var­gęs skam­bin­ti ir siųs­ti laiš­kus po­li­ci­jai. Re­to­riš­kai klaus­da­mas, kiek ga­li­ma ko­vo­ti dėl to, už ką pats mo­ki, jis sa­ko dau­giau ne­be­skam­bi­nan­tis ir tei­sy­bės ne­be­ieš­kan­tis.

De­ja, anot Ke­lių po­li­ci­jos sky­riaus vir­ši­nin­ko A.Ru­pei­kio, mi­nė­tų pa­žei­di­mų sta­tis­ti­ka, kiek to­kių vai­ruo­to­jų nu­baus­ta, ne­fik­suo­ja­ma.

Su pa­na­šia prak­ti­ka su­si­du­ria ir laik­raš­čio re­dak­ci­ja – mū­sų re­zer­vuo­to­se vie­to­se taip pat re­tai ra­si lais­vą vie­tą au­to­mo­bi­liui. Tie­sa, pa­vyz­džių, jog nu­si­žen­gę vai­ruo­to­jai yra bau­džia­mi, ži­no­me.