Ataskaitoje skirtingų lyčių padėtis buvo tiriama remiantis keliais aspektais: pagal užmokestį už tą patį, kaip ir vyrų, atliktą darbą, galimybes įsidarbinti (neskaitant mažai mokamo, nekvalifikuoto darbo), moterų atstovavimą sprendimus priimančiose struktūrose, galimybes gauti išsilavinimą, kokybiškų sveikatos paslaugų ir gerbūvio prieinamumą.

Šalys pagal šias savybes galėjo būti vertinamos nuo 1 iki 7 balų. Lietuva iš viso gavo 4,58 balus ir atsidūrė 12 vietoje. Geriausia moterų padėtis yra Skandinavijos šalyse, tačiau nei viena iš jų taip pat negavo aukščiausio balo - 7. Pirmoje vietoje, surinkusi 5,53 balus yra Švedija, antroje - Norvegija (5,39 balai), trečioje - Islandija (5,32 balai), ketvirtoje - Danija (5,27 balai), penktoje - Suomija (5,19 balai).

Po to seka Naujoji Zelandija - 4,89 balai, Kanada - 4,87 balai, Didžioji Britanija - 4,75 balai, Vokietija - 4,61 balai, Australija - 4,61. Vienuoliktoje vietoje yra Latvija, surinkusi 4,6 balus, Estija yra penkioliktoje vietoje (4,47 balai).

Prasčiausiai Lietuvoje buvo įvertinta kokybiškų sveikatos paslaugų prieinamumas ir moterų gerovė. Pagal šį vertinimo kriterijų Lietuva užima 44 vietą, tuo tarpu pagal moterų darbo užmokestį Lietuvai tenka 10 vieta, pagal įsidarbinimo galimybes - 11 vieta, atstovavimą sprendimus priimančiose struktūrose - 13 vieta, išsilavinimo prieinamumą - 19.

Lietuva, Latvija ir Estija, pernai tapusios Europos Sąjungos (ES) narėmis, šioje ataskaitoje lenkia ne tik kitas 7 ES naujokes, bet ir Sąjungos senbuves Belgiją, Airiją, Liuksemburgą, Portugaliją, Ispaniją. Iš 25 ES šalių prasčiausia moterų padėtis yra Italijoje (45 vieta) ir Graikijoje (50 vieta).

Anot ataskaitos, prasčiausia moterų padėtis yra Indijoje, Korėjoje, Jordanijoje, Pakistane, Turkijoje, Egipte. Neseniai Lietuvos Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba paskelbė ataskaitą, kuri rodo, jog pagal moterų proporcinę dalį Europos Parlamente (EP) Lietuva taip pat yra viena iš lyderių tarp Europos Sąjungos valstybių.

Lietuvai EP atstovauja 5 moterys iš 13 narių - tai yra 38,46 proc. Pagal šį rodiklį Lietuva ne tik gerokai lenkia bendrą ES vidurkį (30,33 proc. moterų), bet ir penkiolikos senųjų ES narių vidurkį (32,46 proc.). Naujųjų dešimties šalių moterų atstovavimo vidurkis - 22,84 proc.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją